Πρόκληση για τα συστήματα Υγείας αποτελεί ο μύκητας Candida auris, που δείχνει σημάδια ταχείας εξάπλωσης στις ΗΠΑ και όχι μόνον – με τη χώρα μας να μην αποτελεί εξαίρεση. Μάλιστα, οι επιστήμονες αποδίδουν την ταχύτατη ανάδυση της νέας αυτής απειλής αφενός στην πρόσφατη υγειονομική κρίση της COVID-19 που δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για τη διάδοσή του εντός των νοσοκομείων και αφετέρου στην κλιματική αλλαγή (όπως δείχνει έρευνα του ’19) που τον ανάγκασε να προσαρμοστεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να γίνει ακόμα πιο ανθεκτικός.

Αντοχή στα φάρμακα

Υπό τις εξελίξεις αυτές, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προειδοποιεί για ραγδαία αύξηση των περιστατικών, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο μύκητα «κρίσιμης σημασίας». Και αυτό διότι παρουσιάζει αυξανόμενη αντοχή στα αντιμυκητιασικά φάρμακα. Η κατάσταση, δε, γίνεται ακόμα πιο ανησυχητική εάν συνυπολογίσει κανείς την ικανότητά του να προκαλεί επιδημίες σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης, με τους ειδικούς να παραδέχονται πως εφόσον «φωλιάσει» σε μια κλινική ή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δύσκολα μπορεί να εκριζωθεί.

Και παρότι στους υγιείς δεν προκαλεί πρόβλημα, για τους ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό ο κίνδυνος είναι μεγάλος, δεδομένου πως σύμφωνα με τον ΠΟΥ η θνητότητα κυμαίνεται από 30% ως 53%. Υπάρχουν όμως και επιστημονικές εκτιμήσεις που εκτινάσσουν τη θνητότητα στο 70%.

Τα νέα δεδομένα για τις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine», αφορούν όλα τα κλινικά περιστατικά που αναφέρθηκαν στο CDC μεταξύ 2016 και 2021. Τα δεδομένα δείχνουν πως το 2016 είχαν αναφερθεί 53 περιστατικά. Το 2018 έφτασαν τα 330 και το 2019 ήταν 476. Η αύξηση στη συνέχεια καταγράφεται ραγδαία, με τον αριθμό να φθάνει τα 1.471 το 2021.

Εν τω μεταξύ, έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό «Healthcare» του εκδοτικού οίκο MDPI κάνει λόγο για ένα «επείγον πρόβλημα», δεδομένου πως τα περιστατικά κλιμακώνονται τα τελευταία χρόνια. Εν μέσω πανδημίας ανοδική τάση στις καταγεγραμμένες περιπτώσεις διαπιστώθηκε στα νοσοκομεία της Ιταλίας και της Ισπανίας, ενώ αντίστοιχα κρούσματα έχουν ανιχνευθεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στον ευρωπαϊκό χάρτη, όπως απεικονίζεται στην ίδια μελέτη, η χώρα μας είναι με κόκκινο χρώμα, με τους συγγραφείς να επισημαίνουν πως παρότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη (δεδομένου του μικρού αριθμού περιστατικών) αποτελεί επίσης μια ζώνη ανησυχίας. Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται, «στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα C. auris διαγνώστηκε το 2019 σε ασθενή με κυστική ίνωση, χωρίς ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στο εξωτερικό ή νοσηλείας. Εκτοτε η τάση των κρουσμάτων του C. auris μεταξύ 2020 και 2021 ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική. Το 2021 εντοπίστηκαν 58 νέα κρούσματα, με επαληθευμένη ή εύλογη εξάπλωση εντός των εγκαταστάσεων». Εν τω μεταξύ, έρευνα που αναρτήθηκε προς συζήτηση στο 22o Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων που διοργανώθηκε τον περασμένο μήνα στην Αθήνα και εστιάζει στην περίπτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών αποκαλύπτει πως πέρυσι ο Candida auris εισέβαλε στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα. Πιο συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους εντοπίστηκαν 20 περιστατικά, ενώ το δεύτερο εξάμηνο ακόμα 55. Επιπλέον και σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα, η πλειονότητα των ασθενών (64%) νοσηλευόταν σε ΜΕΘ και οι υπόλοιποι σε παθολογικές κλινικές.