Η παράδοση- παραλαβής του πρωθυπουργικού γραφείου έγινε με όλους του τύπους και με επισημότητα Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέδωσε έναν ογκωδέστατο μπλε φάκελο στον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά ο οποίος περιλαμβάνει μία σειρά από στοιχεία όπως τη συνοπτική παρουσίαση των υπουργείων και των παραχθέντων αποτελεσμάτων της προεδρίας της κυβέρνησης, το σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής για το 2023, ένα συνολικό σημείωμα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αλλά και τα κρίσιμα επιχειρησιακά ορόσημα του επόμενου τριμήνου καθώς και τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων. Έτσι όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης με τον τρόπο αυτό το επιτελικό κράτος διασφαλίζει τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής. Τι απάντησε ο κ. Σαρμάς παραλαμβάνοντας το Μέγαρο Μαξίμου;

Ό,τι «ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ένας πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου ξέρει πάρα πολύ καλά ότι είναι μόνο και μόνο για να οργανώσει τις εκλογές και επίσης για να συνεχιστεί η λειτουργία της εκτελεστικής λειτουργίας και του κράτους χωρίς να υπάρξει κενό. Μέχρι να έρθει αυτός που είναι φυσικός δικαιούχος σε αυτό το κτήριο».

***
Τι ζήτησε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Ολόκληρο σχεδόν το Μέγαρο Μαξίμου άδειασε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαταστάθηκε στα γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, όπως έγινε και με τους συνεργάτες του, πλην μιας. Ο κ. Σαρμάς δεν έχει δικό του επιτελείο και ζήτησε μια συνεργάτιδα του κ. Μητσοτάκη για τα τηλέφωνα. Και κάτι ακόμα, μαθαίνω πως θα υπάρχει ένας σύνδεσμος για ότι απαιτηθεί ανάμεσα στο Μαξίμου και στην οδό Πειραιώς και αυτή η αποστολή, όπως έμαθα, ανατέθηκε στον Γιώργο Γεραπετρίτη.

***
Η παράδοση – παραλαβή των υπουργείων

Ο ίδιος μπλε φάκελος θα παραδοθεί από τους απερχόμενους υπουργούς στους υπηρεσιακούς υπουργούς με τα επείγοντα θέματα των υπουργείων τους. Ήδη όλοι οι υπουργοί είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα υπουργεία τους (οι περισσότεροι έμειναν εκεί για τέσσερα χρόνια) και να τα παραδώσουν σε κανονικές τελετές παράδοσης στους υπηρεσιακούς διαδόχους τους

***
Οι βουλευτές πιάνουν δουλειά

Την Κυριακή ο κ. Μητσοτάκης θα καλέσει τους βουλευτές που έχουν εκλεγεί στα γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς, πρώτα για να τους συγχαρεί, να τους πει να μην εφησυχάζουν και να τους αναθέσει εργασία. Μπορεί να μην χρειάζεται να τρέξουν για τον σταυρό, αλλά χρειάζεται, όπως λένε στη ΝΔ, να τρέξουν για το κόμμα. Και τούτο γιατί η κάλπη των εκλογών της 25ης Ιουνίου παραμένει ακόμα άδεια. Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης αρχίζει και πάλι τις περιοδείες του. Πρώτα Δυτική Αττική και εν συνεχεία (προσεχή Τρίτη και Τετάρτη) στην Κρήτη.

***
Ο Peanut έφυγε με… ταξί

Σας έχω όμως και μια άλλη ειδησούλα: Οι εκλογές 2023 έφεραν μια κάποια αναστάτωση στον Peanut, μιας και ο αξιολάτρευτος σκυλάκος, το «κομματόσκυλο» όπως τον είχε αποκαλέσει χαϊδευτικά αστειευόμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκατέλειψε και αυτός (και μάλιστα με… ταξί) το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά δεν ακολούθησε τον κ. Μητσοτάκη στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Θα ακολουθήσει προσωρινά τον εκπαιδευτή του με την ελπίδα να επανέλθει σύντομα στο Μέγαρο Μαξίμου γιατί πώς να το κάνουμε έχουν αναπτυχθεί σχέσεις στοργής με τα αφεντικά του. Αφήστε που ο Peanut έχει συναντηθεί με όλους τους ηγέτες που έχουν βρεθεί στην πρωθυπουργική κατοικία τα προηγούμενα χρόνια.

***
Ο Τσίπρας έληξε το πένθος και σήμανε συναγερμό μάχης

Τρεις μέρες κράτησε κατά τον Αλέξη Τσίπρα το πένθος στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την συντριπτική ήττα του κόμματος στις εκλογές. Την λήξη του πένθους κήρυξε με την ομιλία του στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου προσήλθε μαζί με την Πόπη Τσαπανίδου: Στόχος του ήταν να κάνει μια ενωτική ομιλία για την οποία χειροκροτήθηκε.

Και επιπλέον να κηρύξει συναγερμό για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου: «Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας», είπε για να προσθέσει: «Το αποτέλεσμα είναι ένα οδυνηρό σοκ» παρατήρησε και σήμανε λήξη στο… πένθος. «Και η ευθύνη είναι δική μας, πρωτίστως δική μου, δεν ισομοιράζεται. Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε. Ποτέ δεν κρύφτηκα, στην πολιτική μου διαδρομή. Στα δύσκολα ποτέ δεν το έβαλα στα πόδια. Ανέλαβα την ευθύνη. Και έδωσα τη μάχη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «μετά από τρεις μέρες θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα. Να ανασυγκροτηθούμε άμεσα. Τώρα».

Είπε βεβαίως ότι φταίει αυτός και ζήτησε «να σοβαρευτούμε ως κόμμα». Είπε συγκεκριμένα «Φταίω εγώ, αλλά και μερικοί από μας δείχνουν ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα – Να γίνουμε πιο σοβαροί, είμαστε κόμμα εξουσίας. Καυτηρίασε μάλιστα τις «άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές», τις παλινωδίες και το έλλειμμα υπευθυνότητας. Μίλησε για αλλαγή καμπάνιας και για συνολική αποτίμηση μετά τις δεύτερες κάλπες.

***
Η προ των τουρκικών εκλογών παραβίαση του FIR Αθηνών

Δεν άντεξαν, αλλά παραμονές των τουρκικών εκλογών (δεύτερος γύρος) οι Τούρκοι έστειλαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο παραβιάζοντας το FIR Αθηνών και τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας. Ίσως να έκαναν πρόβα για το τι θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές; Ίδωμεν. Η τελευταία παράβαση καταγράφηκε αρχές Μαΐου.

***
Η νεανική αισιοδοξία της σοβιετικής δεκαετίας του 1920

Χθες το βράδυ ο Δημήτρης Κουτσούμπας επρόκειτο να παρακολουθήσει συναυλία στο Θέατρο Ολύμπια. Θα μου πείτε τι το ξεχωριστό έχει εάν ο γ.γ. του ΚΚΕ πήγε θέατρο. Έχει επειδή, πρώτον βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και δεύτερον διότι αυτή η συναυλία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και την Ακαδημαϊκή Χορωδία στο Λένινγκραντ, στην επέτειο θανάτου του Λένιν.

Έτσι η Φιλαρμονία Ορχήστρα Αθηνών και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων παρουσίασαν χθες σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση την “3η Συμφωνία (της Πρωτομαγιάς)” του Dmitri Shostakovich, σε μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή. Η ποίηση στο φινάλε της Συμφωνίας είναι του Semyon Kirsanov. Το πνεύμα που διαπνέει ολόκληρο το έργο αντανακλά, όπως επισημαίνει το ΚΚΕ, «απόλυτα τη νεανική αισιοδοξία της σοβιετικής δεκαετίας του 1920».

Το πρόγραμμα της συναυλίας συμπληρώνουν το “Ποιμενικό του καλοκαιριού” του Arthur Honneger και τρεις μικροί λυρικοί κύκλοι ελληνικών τραγουδιών για φωνή και ορχήστρα των Maurice Ravel, Antoni Dvorak και Κωνσταντίνου Σφακιανάκη, με σολίστ την Άρτεμη Μπόγρη. Η διδασκαλία χορωδίας είναι του Σταύρου Μπερή.

***
Όταν τα ελληνικά F-16 πραγματοποίησαν 53 εξόδους μέρα- νύχτα

Τι κι αν δεν έχουμε air tankers. Διαθέτουν για μας φιλικές χώρες, όπως το Ισραήλ. Ήταν εντυπωσιακή η άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού που διεξήχθη με το Ισραήλ. Για σκεφτείτε προς στιγμή, μαχητικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας (F-16), να πραγματοποιούν 53 εξόδους στην άσκηση ανεφοδιασμού στον αέρα,ενώ από πλευράς IAF συμμετείχαν 2 Α/Φ Εναέριου Ανεφοδιασμού B707 Tanker της 120 Squadron (Desert Giants).

Η διεξαγωγή της δραστηριότητας αποσκοπούσε στην εκπαίδευση, εξοικείωση και συντονισμό των πληρωμάτων Α/Φ F-16 σε διαδικασίες Εναέριου Ανεφοδιασμού (Air to Air Refueling – AAR) κατά την ημέρα και την νύχτα. H εν λόγω συνεκπαίδευση, η οποία διεξάγεται 2 φορές κατ’ έτος στο πλαίσιο υλοποίησης του ΠΑΣ Ελλάδας και Ισραήλ, συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και στην αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών.

***
Οι Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. «δραπέτευσαν»

Tην απόφασή του να μη συμμετάσχει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ανακοίνωσε το κόμμα Κ.Ο.Τ.Ε.Σ, που κάλεσε τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν το ΚΚΕ. Το κόμμα Κ.Ο.Τ.Ε.Σ (Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση) πήρε στις εκλογές 11.517 ψήφους, που αντιστοιχεί στο 0,2% των ψήφων στην Επικράτεια.

Αλλά γιατί το ΚΚΕ; Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Λούβρος, που το 2019 ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει το ΚΚΕ «που σταθερό στις αξίες και τη δράση του αποτελεί τον γνήσιο και πραγματικό αντίπαλο της Δεξιάς και της ολιγαρχίας».