Ποινική έρευνα σε βάρος του συνιδρυτή των Pink Floyd, Roger Waters ξεκίνησε η γερμανική Αστυνομία για μια στολή, που έμοιαζε με ναζιστική, την οποία φόρεσε σε πρόσφατη συναυλία στις 17 και 18 Μαΐου του στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας του Βερολίνου, Martin Halweg.

Η επίδειξη συμβόλων της ναζιστικής κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένης της σβάστικας ή των διακριτικών των SS, είναι παράνομη στη Γερμανία, με εξαιρέσεις για εκπαιδευτικούς σκοπούς και σε καλλιτεχνικά πλαίσια όπως αναφέρει ο Guardian.

«Το πλαίσιο της ενδυμασίας που φοριέται θεωρείται ικανό να εγκρίνει, να εξυμνεί ή να δικαιολογεί τη βίαιη και αυθαίρετη διακυβέρνηση του ναζιστικού καθεστώτος κατά τρόπο που παραβιάζει την αξιοπρέπεια των θυμάτων και έτσι διαταράσσει τη δημόσια ειρήνη» δήλωσε ο Halweg.

Η παραίσθηση του δικτάτορα

Στη συναυλία στη Mercedes Benz Arena του Βερολίνου, ο Waters εμφανίστηκε στη σκηνή ως ο χαρακτήρας Pink από τη ροκ όπερα «The Wall» κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του τραγουδιού «In the Flesh», φορώντας μια μαύρη δερμάτινη καμπαρντίνα με ένα κόκκινο περιβραχιόνιο που έφερε δύο διασταυρωμένα σφυριά αντί για σβάστικα. Στο τραγούδι ο πρωταγωνιστής έχει παραίσθηση που προκαλείται από ναρκωτικά, στην οποία φαντάζεται ότι είναι δικτάτορας, που μιλάει σε μια συγκέντρωση νεοναζί.

Στο πλαίσιο της έρευνάς της η αστυνομία του Βερολίνου θα εξετάσει υλικό από προηγούμενες συναυλίες του στη Γερμανία για να εκτιμήσει αν η στολή είχε αλλάξει, δήλωσε ο Halweg. Η συλλογή του υλικού θα διαρκέσει τρεις μήνες και τα πορίσματα θα παραδοθούν στον εισαγγελέα, που θα κρίνει αν ό,τι έκανε ο Waters ήταν υποκίνηση μίσους.