Η αφετηρία της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης θα είναι (εκτός απροόπτου) την Παρασκευή, όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα ανακοινώσει την υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπό τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό (τον αρχαιότερο από τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων) Ιωάννη Σαρμά, Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αμέσως μετά θα γίνουν σταδιακά, αλλά κανονικά οι παραδόσεις παραλαβές των υπουργείων. Πρώτα στο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός θα παραδώσει στον κ. Σαρμά τους φακέλους και θα τον ενημερώσει για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να ετοιμάσουν ενημερωτικούς φακέλους για τα τρέχοντα θέματα και να τα παραδώσουν στους υπηρεσιακούς υπουργούς. Άλλωστε από τους απερχόμενους υπουργούς κανείς δεν γνωρίζει εάν θα είναι και πάλι υπουργός και σε ποιο υπουργείο.

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, Αθήνα Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σιγά- σιγά όμως συμπληρώνεται το παζλ των υπηρεσιακών υπουργών. Πέραν των ονομάτων που έχουν ακουστεί για τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Εθνικής Άμυνας που είναι των διπλωματών Βασίλη Κασκαρέλη και Παύλου Αποστολίδη, ακούγεται για τη θέση της υπηρεσιακής υπουργού Υγείας το όνομα της καθηγήτριας Αναστασίας Κοτανίδου, που είχε δώσει τη μάχη στις εντατικές εναντίον της Covid και στο Παιδείας ακούστηκε το όνομα της Μαρίας (Μάρας) Νικολαΐδου Καθηγήτριας στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

***
Ο Σταικούρας που έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες

Μάλιστα ένας υπουργός, ο Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει πανέτοιμος να παραδώσει το υπουργείο του στον νέο υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών. Μόνον που ακόμα δεν γνωρίζει το όνομα του (υπηρεσιακού) διαδόχου του. Ωστόσο προνοητικός όπως είναι προτού φύγει για την εκλογική του περιφέρεια για να δώσει τη μάχη για τον σταυρό, φρόντισε και έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες στο υπουργείο του και κυρίως την αξιολόγηση, Νομοθετικές υποχρεώσεις δεν έχει, ούτε στις 25 ημέρες αυτές που απομένουν έως τις εκλογές, προβλέπεται ότι θα βγούμε στις αγορές, συνεπώς, όπως λέει δεν έχει τίποτα να παραδώσει στον νέο (υπηρεσιακό) υπουργό. Κάπως παράξενο μου ακούστηκε αυτό, είναι ωσάν να εγκαταλείπει οριστικά το υπουργείο στο οποίο έζησε τα τελευταία 4 χρόνια.

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

***
Ο Άδωνις και ο υπηρεσιακός αντικαταστάτης του

Ένας άλλος υπουργός, ο Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει ετοιμάσει κατά εντολή Πρωθυπουργού όλους τους φακέλους του υπουργείου του για τους παραδώσει στον υπηρεσιακό υπουργό (που όμως όπως λέει δεν τον γνωρίζει). Ωστόσο φροντίζει να μην αφήσει εκκρεμότητες παρά μόνον μία που είναι το ΕΣΠΑ, το οποίο, όπως λέει «τρέχει».

***
Ο νέος υπουργός Κλιματικής Αλλαγής με τα 52 πυροσβεστικά

Τώρα, το πιο κρίσιμο υπουργείο είναι αυτό της Κλιματικής Αλλαγής καθότι η χώρα έχει εισέλθει, οδεύοντας προς εκλογές και σε αντιπυρική περίοδο. Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυξάνεται και ο απερχόμενος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης (έχει εκλεγεί βουλευτής στο Επικρατείας της ΝΔ) επιστράτευσε αυτή την φορά 52 εναέρια μέσα (δηλαδή 22 περισσότερα από πέρυσι). Ποιος θα είναι ο (υπηρεσιακός) αντικαταστάτης του; Σας είπα ότι το υπουργείο αυτό θέλει προσοχή και έτσι υπηρεσιακός υπουργός θα είναι ο σημερινός υφυπουργός κλιματικής Αλλαγής που προάγεται σε υπουργό πτέραρχος ε.α. Ευάγγελος Τουρνάς.

***

Τι σημαίνει ότι «δεν παραλαμβάνω την διερευνητική εντολή»;

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ως Πρόεδρος του δεύτερου κόμματος προσήλθε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο για να παραλάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την διερευνητική εντολή, δεν ξέρω εάν το προσέξατε αλλά ακούστηκε κάτι που μου «κτύπησε» συνταγματικώς (τουλάχιστον)… άκομψο. Είπε συγκεκριμένα στην Πρόεδρο (σύμφωνα με αυτά που έδειξαν το πλάνα της τηλεόρασης), ότι «δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, διότι δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης». Το θέμα όμως, όπως μου λένε οι συνταγματολόγοι δεν είναι εάν θα την παραλάβει ή όχι την εντολή γιατί το «δεν παραλαμβάνω εντολή» δεν αναφέρεται στο Σύνταγμα. Τι σημαίνει αλήθεια ότι δεν την παραλαμβάνει; Από πού προκύπτει αυτό, τουλάχιστον συνταγματικά; Προφανώς θα ήθελε να πει ότι την παραλαμβάνω και την καταθέτω αμέσως και όχι δεν την παραλαμβάνω. Θα μου πείτε όλα αυτά, μετά από τέτοια ήττα έχουν σημασία; Αλλά θα ήταν καλύτερα εάν εκφραζόταν πιο σωστά συνταγματικά; Η Πρόεδρος το κατάλαβε και με κομψό τρόπο του είπε «το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο» και πιο κάτω συμπλήρωσε «τώρα θα τηρήσουμε όλα αυτά που λέει το Σύνταγμα»

***
Πώς το ΠαΣοΚ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ στα τηλεοπτικά πάνελ

Ρώτησα εκλογολόγους, δημοσκόπους ακόμα και λογογράφους πολιτικών να μου εξηγήσουν πώς επικράτησε το ΠαΣοΚ του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ. Μου είπαν λοιπόν (και σας το μεταφέρω πάραυτα) ότι η αδιαμφισβήτητη συνταγή επιτυχίας του ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαΐου ήταν πως απευθυνόταν με «ενιαία» φωνή και γραμμή στη κοινωνία. Αυτό, σημείωσαν, ήταν προσωπική επιτυχία του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος επέλεξε τα πρόσωπα κλειδιά που εκπροσωπούσαν το κόμμα στα ΜΜΕ. Αυτοί οι άνθρωποι κλειδιά είναι οι στενοί του συνεργάτες Δημήτρης Μάντζος, Παναγιώτης Δουδωνής, Ανδρέας Σπυρόπουλος και Παναγιώτης Βλάχος. Με το προσωπικό του στυλ ο καθένας παρουσίαζε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική Ανδρουλάκη με τον ίδιο τρόπο, χωρίς να προκαλείται σύγχυση και θολούρα. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως το ακριβώς αντίθετο έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πολιτεύθηκε προεκλογικά με σημαία τη σύγχυση και τη θολούρα, καθώς οι υποψήφιοι βουλευτές του αναφερόντουσαν με διαφορετικές εκδοχές σε σοβαρά θέματα πολιτικής, που αφορούσαν την οικονομία, την καθημερινότητα και την εξωτερική πολιτική, με κορύφωση τις ρήσεις Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό που αποδείχθηκαν μοιραίες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν λοιπόν κάτι πρέπει να μάθει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά είναι να κάνει τα πράγματα όπως το έμπειρο ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι αν μπορεί…

***
Η τελευταία πτήση υπουργού με 5 G’s στα Rafale

Για τον (απερχόμενο) υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο σας έχω κάτι καλό, που έως τώρα το κρατούσε μυστικό.. Έκανε, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές μια πτήση με Rafale. Δεν το ανακοίνωνε, γιατί δεν ήθελε να γίνει αντικείμενο κριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και από εσωκομματικούς του αντιπάλους). Τώρα όμως που τελείωσαν οι εκλογές τα πράγματα έχουν ως εξής:

Το είχε προγραμματίσει εδώ και καιρό αυτήν την πτήση με το Rafale, αλλά περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία. Και την βρήκε, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, πριν εγκαταλείψει τον θώκο του υπουργείου του. Άλλωστε όπως έλεγε συχνά «την πτήση αυτή με τα Rafale την κέρδισα», εννοώντας ότι ήταν αυτός που υπέγραψε μαζί με την τότε υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί την σύμβαση για την προμήθεια των Rafale (μεταχειρισμένων και καινούργιων). Είχε προετοιμαστεί καταλλήλως, προμηθεύτηκε την κάσκα, την αντί G στολή του, είχε δύο υπασπιστές που τώρα είναι πιλότοι στα Rafale, ο καιρός περνούσε η κλεψύδρα στο υπουργείο του λόγω εκλογών τελείωνε και έτσι πήρε την απόφαση. Πήγε στην Τανάγρα, ένας από τους υπασπιστές του πιλόταρε το Rafale, απογειώθηκε και βρέθηκε στο Αιγαίο. Δεν ήταν μια πτήση VIP, ήταν πτήση των 5 G’s (όπως λέει ο ίδιος) και πτήση χαμηλά προς τη θάλασσα. Η εμπειρία ήταν φοβερή, όπως είναι άλλωστε η κάθε φορά που πετά κάποιος με μαχητικό. Έτσι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εισήλθε και αυτός στο club των υπουργών Άμυνας που πέταξαν με μαχητικό.

Άλλοι που εξέφρασαν την επιθυμία να πετάξουν με μαχητικό; Πρώτος και καλύτερος ο Πρωθυπουργός που τώρα μετά τις εκλογές ο δρόμος είναι ανοικτός. Μόνον που θέλει να πετάξει με F-16, όπως και έκανε ο πατέρας του, όταν ήταν Πρωθυπουργός. Ακολουθεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που όταν επισκέφθηκε την Τανάγρα, τους πιλότους και τους τεχνικούς των Rafale, εξέφρασε την επιθυμία να πετάξει κάποια στιγμή με ένα από αυτά.

***
Ένα… γαλατικό χωριό που ψηφίζει ΚΚΕ

Μέσα στο χαμό των εκλογικών αποτελεσμάτων υπάρχει κι ένα μοναδικό φαινόμενο. Πρόκειται για το κόμμα που επέλεξαν να είναι πρώτο οι κάτοικοι ενός δήμου. Και αυτό δεν είναι ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, στο δήμο Ικαρίας πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το ΚΚΕ με ποσοστό 35,08% και 1.935 ψήφους. Δεύτερος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,55% και 1.244 ψήφους και τρίτη και… καταϊδρωμένη η Νέα Δημοκρατία με 19,43% και 1.072 σταυρούς.

Το «κόκκινο» νησί έχει παράδοση βεβαίως σε τέτοιες ψηφοφορίες αλλά μοιάζει με «γαλατικό χωριό» σε έναν χάρτη που έχει βαφτεί ολόκληρος μπλε. Το πανέμορφο αυτό νησί, εκτός από το γεγονός ότι είναι πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο για τους κατοίκους που ζουν πολλά χρόνια εξαιτίας της διατροφής και του χαλαρού τρόπου ζωής, έχει και ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά. Οι χιλιάδες εξόριστοι κομμουνιστές που πέρασαν πολλά χρόνια στην Ικαρία μετά τον Εμφύλιο, ταίριαξαν με τους κατοίκους, δούλεψαν και πρόκοψαν μαζί τους, έγιναν ένα και η κοινοκτημοσύνη ήταν φιλοσοφία τους για πολλά- πολλά χρόνια.

***
Από το σεμνά και ταπεινά, έως το δεν θέλω… ου

Δεν ξέρω εάν το είχατε προσέξει, αλλά καθόλου δεν υπήρχαν πανηγυρισμοί, ούτε κορναρίσματα από ψηφοφόρους της ΝΔ μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Του εκλογικού θριάμβου της ΝΔ. Ίσως να εισακούστηκαν οι εκκλήσεις και οι εντολές του Κυριάκου Μητσοτάκη για «χαμηλά την μπάλα», για ταπεινότητα, να μην υπάρξουν έπαρση και αλαζονεία γιατί περίπου σε ένα μήνα πάλι πάμε σε κάλπες. Αυτή την φορά άκουσαν τον Πρόεδρό τους και όντως δεν βγήκαν να πανηγυρίσουν, ούτε καν στα κανάλια. Ξέρετε όμως τι μου θύμισαν οι πρωθυπουργικές προτροπές;

Μου θύμισε εκείνο του «σεμνά και ταπεινά» του Κώστα Καραμανλή που κράτησε μόλις μερικές εβδομάδες. Μα πάνω απ΄όλα μου θύμισε το υπουργικό συμβούλιο της πρώτης φοράς Αριστεράς με έναν Αλέξη Τσίπρα να παροτρύνει τους υπουργούς του (και όχι την ΚΟ του κόμματός του), να παραδώσουν τις υπουργικές λιμουζίνες και να προμηθευτούν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από τον ΟΔΔΥ, κάτι που οι υπουργοί το βρήκαν κωμικό και ξαναγύρισαν στις λιμουζίνες. Ή ότι θα πουλήσει το ένα από τα τρία τότε κυβερνητικά αεροσκάφη και το άλλο να το χρησιμοποιήσει για αερομεταφορές ασθενών και το μόνο που κατάφερε είναι να δημιουργήσει ένα ολόκληρο Maximou travel, με πτήσεις κυβερνητικές στις ΗΠΑ, στην Κούβα, στην Κίνα ακόμα και στην Ντίσνεϊ Λαντ. Αλλά για να είμαστε δίκαιο δεν πρέπει να παραλείψουμε τον Γεώργιο Ράλλη, που παραμονές εκλογές του 1981, όταν το ΠαΣοΚ σάρωνε, απαγόρευσε στους οπαδούς της ΝΔ να φωνάζουν «ούου» στους Πασόκους. Πολιτικός πολιτισμός θα πείτε, αλλά οι εκλογές χάθηκαν.