Τον Μάιο του 2012 ένας πολιτικός σεισμός κατεδάφισε το πολιτικό σκηνικό της Μεταπολίτευσης. Σε εκείνη την αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύτηκε στο 16,78% αφήνοντας στην τρίτη θέση το ΠαΣοΚ που έλαβε 13,18%. Ήταν η αρχή μιας ξέφρενης πορείας προς την εξουσίας.

Το άστρο του κ. Τσίπρα ξεπερνούσε σε λάμψη κάθε άλλο στο πολιτικό σύμπαν της χώρας. Έντεκα χρόνια μετά, το ερώτημα που προκαλεί πλήθος συζητήσεων είναι αν το άστρο του κ. Τσίπρα οδεύει προς τη δύση του. Αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του δεν είναι τίποτα άλλο από «τέκνα της οργής» που γέννησε η οικονομική κρίση που διέλυσε τις ζωές των Ελλήνων.

Δεν είναι εύκολη η απάντηση στο ερώτημα, οι εκτιμήσεις ακόμα και μέσα στους κόλπους των επιτελείων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ είναι διαφορετικές. Η ψυχολογία που διαμορφώνεται φαίνεται να ευνοεί τη Χαριλάου Τρικούπη. Έχει, τελευταία λέξη, για να πει ο Αλέξης Τσίπρας;

Ο διμέτωπος του Αλέξη Τσίπρα

Από το βράδυ της Κυριακής μαύρα σύννεφα έχουν μαζευτεί στον ουρανό της Κουμουνδούρου. Αν δεν υπήρχε η προοπτική της δεύτερης κάλπης θα είχε, ήδη, ξεσπάσει η σφοδρή καταιγίδα. Η προοπτική ενός «ανάποδου 2012» που θα οδηγήσει, σταδιακά, σε εκλογική εξαέρωση του ΣΥΡΙΖΑ πλανάται σαν φάντασμα πάνω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Η κοινή εκτίμηση είναι ότι ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να μαζέψει τη ζημιά είναι ξεκάθαρο ότι θα αλλάξει σελίδα. Θα πορευθεί αναζητώντας τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα. Η εκλογική ταπείνωση του ΣΥΡΙΖΑ είχε έντονα τα στοιχεία της προσωπικής αποδοκιμασίας του αρχηγού του.

Πώς μπορεί ο άνθρωπος που έχασε με 20 μονάδες διαφορά από τον κ. Μητσοτάκη να αποτελέσει τον αντίπαλο και την εναλλακτική λύση απέναντι του; Το ζητούμενο συνεπώς, δεν είναι η προσωπική τύχη του κ. Τσίπρα, θα ακολουθήσει πιθανότατα τη μοίρα των ηττημένων. Το ζητούμενο είναι η αποφυγή μιας εκλογικής κατάρρευσης με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η πρώτη δήλωση του κ. Τσίπρα μετά τη συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος, έδειξε και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στην πορεία προς τις δεύτερες κάλπες. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδοθεί σε ένα διμέτωπο. Εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχθηκε υποσημειώσεις, για την στρατηγική του απέναντι στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ.

Όπως του έχουν μεταφέρει, συνομιλητές του, τα χτυπήματα εναντίον του κ. Ανδρουλάκη είναι πιθανόν αντί να αποδυναμώσουν να ενισχύσουν την εικόνα του. Αλλά η απόφαση έχει ληφθεί. Το μήνυμα που θέλει να περάσει στην κεντροαριστερό τμήμα του εκλογικού σώματος είναι ότι θα πρέπει να αποτραπεί μια ολοκληρωτική νίκη της ΝΔ που θα οδηγήσει σε μία, δίχως όρους, πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά γιατί να είναι ο καταρρέων ΣΥΡΙΖΑ το αντιπολιτευτικό ανάχωμα και όχι το ΠαΣοΚ του κ. Ανδρουλάκη; Εδώ ακριβώς αρχίζει ο διμέτωπος του Αλέξη Τσίπρα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκης. Είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠαΣοΚ, θα αποτελέσουν τον ένα πόλο ενός δικομματισμού τον οποίον έχουν επιλέξει τα συμφέροντα.

Η στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη

Η Χαριλάου Τρικούπη έχει ξεκαθαρίσει την στρατηγική της για τις νέες εκλογές. Την διατύπωσε απερίφραστα ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος. «Το ΠαΣοΚ στις εκλογές του Ιουνίου θέλει να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση». Είναι ένας στόχος φιλόδοξος. Μπορεί μέσα σε ένα μήνα να ανατραπεί η διαφορά των 8 και πλέον μονάδων που χωρίζουν τα δύο κόμματα;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κατασταλάξει στη στρατηγική που θα ακολουθήσει. Το γραφείο Τύπου του ΠαΣοΚ απάντησε με σκληρό ύφος στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα αλλά ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγε να μπει στο κέντρο του κάδρου αυτής της αντιπαράθεσης. Ο αντίπαλος του δεν είναι ο Α. Τσίπρας. Θέλει να εμφανιστεί ως ο αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά ως ένας διαφορετικός αντίπαλος. Στο πλαίσιο αυτό δεν θέλει τα στελέχη του ΠαΣοΚ να εμπλακούν σε καυγάδες και ακόμα περισσότερο δεν θέλει, και το έχει διαμηνύσει, να υπάρχει στην εκφορά του λόγου των στελεχών του ΠαΣοΚ «ούτε υποψία αλαζονείας και τοξικότητας». Θέλει το μήνυμα του ΠαΣοΚ προς το εκλογικό σώμα να έχει θετικά στοιχεία να εκπέμπει ενότητα και όχι διχασμό.

Στην πορεία προς τις εκλογές του Ιουνίου, οι επιτελείς του κ. Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι αν το ΠαΣοΚ δεν πέσει στην παγίδα της έντασης που θα θελήσει να στήσει ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να αντλήσει και άλλους ψηφοφόρους από συγκεκριμένα τμήματα του εκλογικού σώματος και κυρίως από τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που διαπιστώνουν ότι το χαρτί του Αλέξη Τσίπρα «έχει καεί». Υπάρχει, όπως εκτιμούν οι συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ, ένα ακόμα πλεονέκτημα. Ο κεντροαριστερός ψηφοφόρος με τα αντιδεξιά χαρακτηριστικά, δεν έχει πλέον την αμφιβολία τι θα κάνει ο Ανδρουλάκης, αν δηλαδή συνεργαστεί με τον Κ. Μητσοτάκη. Ένα ακόμα όπλο του ΣΥΡΙΖΑ έχει αχρηστευθεί.

Και το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι η επιλογή που οδηγεί σε ένα «συστημικό δικομματισμό;». Η απάντηση θα είναι ότι το ΠαΣοΚ είναι το μόνο κόμμα που ανέβασε τα ποσοστά του χωρίς να χρησιμοποιεί συστήματα. Οπως αυτά που ευνόησαν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα ότι οι εκλογές είναι ντέρμπι εμφανίζοντας την επιλογή του ΠαΣοΚ, ως «χαμένη ψήφο».