Το Φεστιβάλ των Καννών φιλοξενεί και φέτος πλήθος εντυπωσιακών κινηματογραφικών πρώτων προβολών, με το κοινό να αποθεώνει τις νέες ταινίες των Jonathan Glazer, Todd Haynes και Hirokazu Kore-eda. Αλλά ακόμη και το πιο θερμό standing ovation δεν εγγυάται ότι μια ταινία θα φύγει από την Croisette με τον Χρυσό Φοίνικα.

Όλα εξαρτώνται από την απόφαση της κριτικής επιτροπής, της οποίας φέτος ηγείται ο Ruben Östlund, δύο φορές κάτοχος Χρυσού Φοίνικα για το «Τρίγωνο της θλίψης» (2022) και το «The Square» (2017). Αλλά αυτή δεν είναι μια απόφαση αποκλειστικά και μόνο του Östlund. Ο τελικός νικητής θα εξαρτηθεί από τις προτιμήσεις όλων των μελών της κριτικής επιτροπής Maryam Touzani, Denis Ménochet, Rungano Nyoni, Brie Larson, Paul Dano, Atiq Rahimi, Damián Szifrón και Julia Ducournau.

Τα μέλη της φετινής επιτροπής του φεστιβάλ/ Φωτ.: REUTERS/Sarah Meyssonnier

21 ταινίες συμμετέχουν φέτος στο διαγωνιστικό τμήμα και φυσικά όλες ελπίζουν να κερδίσουν το Χρυσό Φοίνικα. Υπάρχουν βέβαια και άλλα δύο πολύ σημαντικά βραβεία τα οποία διεκδικούν οι εν λόγω ταινίες, τα οποία θεωρούνται τα αμέσως σημαντικότερα μετά τον Χρυσό Φοίνικα και είναι ο τρόπος της επιτροπής του φεστιβάλ να επιβραβεύσει την τολμηρή κινηματογραφική δημιουργία. Ο λόγος για το Μεγάλο Βραβείο και το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική του φεστιβάλ των Καννών εμποδίζει τον νικητή του Χρυσού Φοίνικα να κατακτήσει οποιοδήποτε άλλο πρόσθετο βραβείο.

Σκηνή από την ταινία «The zone of interest» του Jonathan Glazer.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο λοιπόν να προβλέψει κανείς ποιες ταινίες και ερμηνείες θα αγγίξουν τους ίδιους και τις κινηματογραφικές τους ευαισθησίες. Όμως, με βάση την υποδοχή των ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος, προς το παρόν, το κορυφαίο βραβείο φαίνεται να διεκδικούν πολύ δυναμικά το «Anatomy of a Fall» της Justine Triet και το «The Zone of Interest» του Jonathan Glazer.

Η Σκάρλετ Τζοχανσον σε σκηνή από την τελευταία ταινία του Wes Anderson «Asteroid city».

Πιθανότητες να λάβει το βραβείο φαίνεται να έχει και το «May December» του Todd Haynes. Η ταινία του Kore-eda είχε επίσης πολύ καλή υποδοχή και θα μπορούσε και αυτή να είναι η μεγάλη νικήτρια της φετινής διοργάνωσης. Και φυσικά, αναμένουμε πώς και πώς να δούμε τι υποδοχή θα έχει η νέα ταινία του Wes Anderson «Asteroid City».