Κεντρικό θέμα σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης ήταν οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, με τα περισσότερα από αυτά να εστιάζουν στο γεγονός ότι η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι στις κάλπες, παρά την εμφατική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Πώς είδαν τις ελληνικές εκλογές τα ευρωπαϊκά μέσα

Συγκεκριμένα, στη Γαλλία, οι Le Monde και Liberation, ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και το κόμμα του προηγείται με διαφορά 20 μονάδων, ελπίζει στις δεύτερες εκλογές για να σχηματίσει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αντίστοιχα και στη Γερμανία, το γερμανικό πρακτορείο dpa, σχολίασε την απλή αναλογική γράφοντας ότι «παρά το ισχυρό προβάδισμά της, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό λόγω των αλλαγών στον εκλογικό νόμο της χώρας».

«Οι κυβερνήσεις συνασπισμού είναι κάτι σπάνιο και συχνά αποτυχημένο στην Ελλάδα. Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση εντός 10 ημερών, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τον Ιούλιο», προσθέτει το πρακτορείο.

Η βρετανική Guardian, σε μία εκτενή ανάλυση των εκλογών αναφέρει πως «δεν υπήρχε νικητής παρά το γεγονός ότι το κεντροδεξιό κόμμα του νυν πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συγκέντρωσε το 40% των ψήφων με καταμετρημένο πάνω από το 90% των ψήφων». Εξηγεί ωστόσο πως το αποτέλεσμα προκάλεσε έκπληξη καθώς θεωρούταν ότι η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος είχε πληγεί σοβαρά από «ένα σκάνδαλο υποκλοπών και το καταστροφικό σιδηροδρομικό δυστύχημα», όμως η «απροσδόκητα κακή» απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να στηρίζει την άποψη ότι οι Έλληνες «ψήφισαν υπέρ της σταθερότητας»

Στην Ισπανία, το σχετικό δημοσίευμα της El país είχε τίτλο «Η δεξιά κέρδισε στην Ελλάδα, με 40% των ψήφων, το διπλάσιο από τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ και αυτή εξηγεί στους ισπανούς αναγνώστες την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Στον υπόλοιπο κόσμο

«Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί στην Ελλάδα παίρνουν ένα τεράστιο προβάδισμα», αναφέρει το Al Jazeera, το οποίο, μάλιστα, ήταν ένα από τα ελάχιστα διεθνή μέσα που κάλυψαν εκτενώς τη μέρα των ελληνικών εκλογών με συνεχή ενημέρωση μέσω live blog.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης κατατροπώνει τους αντιπάλους του στις βουλευτικές εκλογές. Η κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία αυξάνει κατά τρόπο απροσδόκητο το ποσοστό των ψήφων της, αλλά υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας», γράφουν οι Financial Times.

Οι New York Times, που πολλές φορές έχουν ασχοληθεί με την μέχρι πρότινος κυβέρνηση Μητσοτάκη, κυρίως αναφορικά με το μεταναστευτικό, επίσης δημοσίευσαν ένα αναλυτικό άρθρο σχετικά με τις εκλογές, σχολιάζοντας στον τίτλο τη δήλωση Μητσοτάκη για «πολιτικό σεισμό».