Η επιβεβαίωση των exit polls από τα πρώτα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα, επαλήθευσε με καταλυτικό τρόπο και όλες τις προσδοκίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ποσοστό της ΝΔ φανέρωσε μία αξιοσημείωτη σταθερότητα σε σχέση με το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών και στην ουσία δικαίωσε τον Πρωθυπουργό σε όλες του τις επιδιώξεις.

Πέτυχε ένα ποσοστό που του προσφέρει την αδιαμφισβήτητη νίκη, έσπρωξε τον Αλέξη Τσίπρα στα σχοινιά του πολιτικού ρινγκ και αφαίρεσε κάθε δυνατότητα από τον Νίκο Ανδρουλάκη, να υποστηρίξει την στρατηγική του για ένα τρίτο πρόσωπο στην πρωθυπουργία, σε περίπτωση συνεργασίας του ΠαΣοΚ με τη ΝΔ.

Στην ουσία, το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάθε ευχέρεια και δυνατότητα να διεκδικήσει την αυτοδυναμία σε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, δεδομένου ότι θα μπορούσε και να την έχει επιτύχει ήδη, αν ίσχυε ο νόμος της ενισχυμένης αναλογικής.

Παράλληλα, οι διαφαινόμενες αναταράξεις στο ΣΥΡΙΖΑ και η βάσιμη πιθανότητα μίας περαιτέρω αποσυσπείρωσης στις επόμενες εκλογές, οι οποίες πιθανολογείται βασίμως ότι θα γίνουν μία εβδομάδα νωρίτερα από την 2η Ιουλίου, προσφέρουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις συνθήκες ώστε να διεκδικήσει μία ακόμη ευρύτερη νίκη και ταυτόχρονα διαμορφώνουν ένα σκηνικό πολυδιάστατης και βαθιάς κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ.