Αναμονή και ψυχραιμία ενόψει των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών που θα δοθούν στις 20:00 τηρούν οι τρεις μεγάλοι μονομάχοι της εκλογικής αναμέτρησης με τα πρώτα exit polls παρ’ όλα αυτά να δείχνουν μια ευρεία διαφορά της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να «πιάνει» διψήφιο ποσοστό και να «κλειδώνει» στη νέα Βουλής 35 έδρες.

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων και η εκτίμηση των εδρών:

  • ΝΔ: 36%-40%, έδρες: 121
  • ΣΥΡΙΖΑ: 25%-29%, έδρες: 86
  • ΠΑΣΟΚ: 9,5%-12,5%, έδρες: 35
  • ΚΚΕ: 6%-8%, έδρες: 22
  • Ελληνική Λύση: 3,5%-5,5%, έδρες: 15
  • ΜέΡΑ25: 2,5%-4,5%, έδρες: 11
  • Πλεύση Ελευθερίας: 2,2%-4,2%, έδρες: 10
  • ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ: 4,8%-6,8%

Εμείς περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό που ζητούσαμε για καθαρή νίκη με διαφορά φαίνεται να επιτυγχάνεται. Περιμένουμε τα επίσημα». Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, μετά την ανακοίνωση του exit poll.

Αναμονή για τα «επίσημα αποτελέσματα» είναι η πρώτη αντίδραση στα exit poll από πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Ας περιμένουνε να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα γιατί έχουμε εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις και γνωρίζουμε ότι τα πραγματικά αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά», αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι 1 στους 3 ερωτηθέντες δεν απαντούσε. Οπότε ας κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα.»

Με ικανοποίηση και χαμόγελα υποδέχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τα αποτελέσματα του exit poll. Στελέχη του κόμματος, στη Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι «αυξάνει το ποσοστό του κατά 40% γεγονός που επιβεβαιώνει ότι σχεδόν επιτυγχάνεται ο στόχος για ισχυρό διψήφιο ποσοστό».

Τονίζουν ακόμη ότι «επιβεβαιώνεται η στρατηγική στόχευση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να επιστρέψει και να καταστεί ως προοδευτικός πρωταγωνιστικός πόλος στη πολιτική σκηνή». Προσθέτουν ότι αποδεικνύεται ότι είναι η αξιόπιστη εναλλακτική γνήσια προοδευτική πολιτική δύναμη». Όπως επισημαίνουν επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του Ν. Ανδρουλάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνήσιος χορηγός του κ. Μητσοτάκη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ενημερώθηκε αμέσως για τα αποτελέσματα του exit poll και αντάλλαξε τις πρώτες εκτιμήσεις με τους συνεργάτες του και έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αναμένεται στη Χ. Τρικούπη αργότερα όταν θα υπάρξει σαφές επίσημο αποτέλεσμα.

Παράλληλα, ως θετικά εκτιμούν στο ΚΚΕ τα πρώτα μηνύματα από τις κάλπες, όπως αποτυπώνονται και στο πρώτο δείγμα του exit poll, ενώ είναι σε αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων.