Η αίσθηση μίας μεγάλης διαφοράς ήδη από από τα πρώτα κύματα δειγματοληψίας των exit poll, υπήρχε στην Πειραιώς και στον κύκλο συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής.

Όσο η αίσθηση αυτή επιβεβαιωνόταν με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της ψηφοφορίας, το εκλογικό επιτελείο της ΝΔ επιχειρούσε να σταθμίσει την κατάσταση και να έχει όσο το δυνατόν μία πιο ασφαλή εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος.

Το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ, σε συνδυασμό με την εικόνα καθίζησης που εμφάνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε δημιουργήσει μεγάλη επιφυλακτικότητα, όχι τόσο ως προς το αποτέλεσμα του exit poll αυτό καθ’ αυτό, όσο ως προς τις τάσεις των στατιστικών απoκλίσεων και το πού τελικώς θα διαμορφωνόταν το τελικό, πραγματικό αποτέλεσμα, λίγη ώρα αργότερα.

Η αίσθηση κυριαρχίας της ΝΔ πάντως, με βάση το exit poll, επέδρασε ως μία πρώτη επιβεβαίωση της εκλογικής στρατηγικής που χάραξε και ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε βαθμό σχεδόν απόλυτο, λειτούργησε ως το επιθυμητό εφαλτήριο που επιζητούσε για την προσφυγή στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Κατά μείζονα λόγο, αυτό συνέβη και επειδή τα διαφαινόμενα ποσοστά και οι δυναμικές που φάνηκε να καταγράφονται στα exit poll, έως ότου επιβεβαιωθούν και από τα τελικά αποτελέσματα, αφενός, δικαιώνουν σε απόλυτο βαθμό τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και. αφετέρου, ακυρώνουν, εξίσου σαρωτικά κάθε επιχειρηματολογία και επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα και μοιάζει με μία πρώτη ένδειξη για τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων.