Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στους ηγέτες των G7 που συμμετέχουν στην σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία ότι η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει μια κοινή προσπάθεια με τους συμμάχους για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16, όπως μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με το CNN, η εκπαίδευση φαίνεται απίθανο να γίνει στις ΗΠΑ, αλλά μάλλον θα λάβει χώρα στην Ευρώπη. Ωστόσο, σε μια νέα εξέλιξη, αμερικανοί πιλότοι θα συμμετέχουν.

«Καθώς η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, ο συνασπισμός των χωρών μας που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια θα αποφασίσει πότε θα παράσχει τααεροσκάφη, πόσα θα παρέχουμε και ποιος θα τα παράσχει», είπε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «μέχρι σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας έχουν επικεντρωθεί στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία με τη συντριπτική πλειοψηφία των συστημάτων, όπλων και εκπαίδευσης που χρειάζεται για τη διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι. Οι συζητήσεις για τη βελτίωση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας αντικατοπτρίζουν τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας στην αυτοάμυνα της Ουκρανίας».

Τον Μάρτιο, δύο Ουκρανοί πιλότοι επισκέφτηκαν μια αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Tucson της Αριζόνα για αξιολόγηση, όπου χρησιμοποίησαν προσομοιωτές πτήσης. Το Κογκρέσο διέθεσε χρήματα στον προϋπολογισμό του 2023 για εκπαίδευση.

Το CNN ανέφερε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν υπέδειξε στους Ευρωπαίους συμμάχους ότι οι ΗΠΑ θα τους επιτρέψουν να εξάγουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.