Στο BBC μίλησε η δημοσιογράφος Matina Stevis-Gridneff αναφορικά με το βίντεο που παρουσίασαν οι New York Times, με το οποίο κατηγορεί την Ελλάδα για παράνομη επαναπροώθηση προσφύγων.

Η δημοσιογράφος, που συμμετείχε στο ρεπορτάζ αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η εφημερίδα διασταύρωσε το εν λόγω δημοσίευμα.

«Ο γενναίος ακτιβιστής που τράβηξε το βίντεο δεν είναι επαγγελματίας και φυσικά υπάρχει μεγάλη απόσταση από εκεί που βρισκόταν σε σχέση με το σημείο όπου εκτυλίσσονταν τα γεγονότα, για αυτό και η εφημερίδα χρησιμοποίησε πολλούς πόρους για να επαληθεύσει το βίντεο. Ήταν μια μεγάλη προσπάθεια για να επιβεβαιωθεί ότι αυτό το γεγονός όντως έγινε, εκεί που έγινε την ημέρα που έγινε. Ταξιδέψαμε στην Τουρκία και καταφέραμε να βρούμε τους 11 από τους 12 πρόσφυγες που εμφανίζονται στο βίντεο. Τους πήρα συνέντευξη και άκουσα την ιστορία τους», τόνισε.

Η δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με το δημοσίευμα των NYT.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για το εν λόγω δημοσίευμα σήμερα ούτε έχει επικοινωνήσει με τους New York Times. Ήθελα να συναντηθώ με εκπροσώπους της κυβέρνησης όμως αρνήθηκαν. Όμως, σημασία έχει ότι ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ανήκει στην αριστερά και υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει σχολιάσει με κάποιο τρόπο το βίντεο», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι πολύ πιθανό οι πρόσφυγες που εμφανίζονται στο βίντεο να κινηθούν νομικά για το περιστατικό.