«Η αυτοδυναμία δεν είναι κομματική σκοπιμότητα. Η αυτοδυναμία είναι εθνική αναγκαιότητα. Δεν έχουμε χρόνο και περιθώρια για κομματικά παζάρια με ατέρμονες συζητήσεις. Η χώρα αναζητά καθαρούς ορίζοντες στην πορεία της, έτσι ζητά και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της» υπογραμμίζει λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΗΜΑ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και υποψήφια βουλευτής στην Α’ Πειραιώς και Νήσων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Τέσσερα χρόνια τώρα μένουμε πιστοί στον στόχο μας: να βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα με όλους τους δυνατούς τρόπους. Και θα τα καταφέρουμε» σημειώνει δηλώνοντας περήφανη για το έργο της στο υπουργείο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού, την Ηλεκτρονική Κάρτα Αναπηρίας και την ένταξη γυναικών θυμάτων βίας και άστεγους στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

-Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου με τη ΝΔ να έχει θέσει τον στόχο της αυτοδυναμίας. Πόσο εφικτό φαντάζει το σενάριο αυτό και πού πιστεύετε ότι θα κριθεί τελικά το αποτέλεσμα;

Η αυτοδυναμία δεν είναι κομματική σκοπιμότητα. Η αυτοδυναμία είναι εθνική αναγκαιότητα. Δεν έχουμε χρόνο και περιθώρια για κομματικά παζάρια με ατέρμονες συζητήσεις. Η χώρα αναζητά καθαρούς ορίζοντες στην πορεία της, έτσι ζητά και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της. Το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι συμπολίτες μας είναι ένα και εξαιρετικά ξεκάθαρο. Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω σε μία εποχή που η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να ξεχάσει; Τους καλούμε να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με την προηγούμενη τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα; Η συνέπεια λόγων και πράξεων έναντι του ψέματος και του πολιτικού θράσους. Αυτά τα τέσσερα χρόνια, όλες και όλοι μαζί, κάναμε σημαντικά βήματα για να βελτιώσουμε έμπρακτα την καθημερινότητα. Μειώσαμε την ανεργία κατά 7 μονάδες, μειώσαμε τις μεταναστευτικές ροές, μειώσαμε 50 φόρους και εισφορές, μειώσαμε τον χρόνο απονομής των συντάξεων, μειώσαμε την ταλαιπωρία των πολιτών με την ψηφιοποίηση του κράτους, προστατεύσαμε τα σύνορά μας, εξοπλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, οριοθετούμε τις ΑΟΖ μας, επεκτείνουμε τα Χωρικά μας Ύδατα. Η Ελλάδα πια εκπροσωπείται επάξια στο εξωτερικό και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πολιτεία στάθηκε δίπλα στους δοκιμαζόμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Δαπανήσαμε πάνω από 50 δισεκατομμύρια την περίοδο του κορωνοϊού, κρατώντας όρθια τη χώρα. Η Πολιτεία πλήρωσε μισθούς για να διαφυλαχθούν θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχει πολίτης που δεν το γνωρίζει αυτό, όπως και ότι στρέψαμε το βλέμμα μας κυρίως σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, την οποία μόνο μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία μπορεί να διασφαλίσει.

-Ανήκετε στη νέα γενιά πολιτικών. Όμως, μεγάλο μέρος των νέων ανθρώπων σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική και δηλώνουν απογοητευμένοι. Πώς θα τους πείσετε ώστε να προσέλθουν την Κυριακή στην κάλπη;

«Έλα μωρέ όλοι το ίδιο είναι, δεν θα πάω να ψηφίσω». Το ακούω συχνά από τους νέους μας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ‘μένα είναι να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα κι ότι όλοι είμαστε ίδιοι. Κατανοώ την αμφισβήτησή τους αλλά δεν μπορούμε να μπούμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Ήμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις τις οποίες δώσαμε το 2019. Έχουμε ένα σχέδιο για το πώς η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να προοδεύσει και να γίνει πολύ καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα. Οι νέοι έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν στα κοινά. Δεν πρέπει να αφήσουν κάποιους άλλους να αποφασίσουν για το παρόν και το μέλλον τους. Ξεκάθαρα, η αποχή δεν είναι λύση. Ούτε είναι λύση μια χαλαρή ψήφος, δήθεν διαμαρτυρίας. Περάσαμε πολλά αυτή την τετραετία και παρά τις δυσκολίες καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά χωρίς να κρύβουμε κάτω από το χαλί σφάλματα και αδυναμίες. Οι συμπολίτες μας, κάθε ηλικίας, ξέρουν πολύ καλά ότι το έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας απέχει κατά πολύ από τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

-Είστε με τη ΝΔ στην Α΄ Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων. Ποιο είναι το όραμά σας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μού έκανε την τιμή να μου αναθέσει την ευθύνη της εκπροσώπησης των συμπολιτών μου στην Α’ Πειραιώς και Νήσων. Ο Πειραιάς είναι ο τόπος μου. Τρίτη γενιά Πειραιώτισσα. Τα έργα στο λιμάνι μας, η ανάπτυξη του εμπορικού λιμανιού, η δημιουργία κοιτίδων έρευνας, ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, η ανάπλαση σημαντικών σημείων και κόμβων, οι εμβληματικές επενδύσεις, είναι μερικά από τα πεδία που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κι εγώ προσωπικά ως Πειραιώτισσα, έχουμε αφοσιωθεί. Για έναν Πειραιά εξωστρεφή και στο κέντρο των εξελίξεων. Επενδύουμε σε κοινωνικές δομές δίνοντας έμφαση στην υγεία και την εκπαίδευση, δίνουμε κίνητρα για νέες επενδύσεις και με στοχευμένες δράσεις λύνουμε προβλήματα που χρονίζουν. Δίνουμε έμφαση στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά των νησιών μας, σεβόμενοι πάντα την ιστορία και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους. Στόχος μας να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ανάπτυξη η οποία θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και θα επιτρέψει στους κατοίκους τους να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Μαζί με όλους τους πολίτες του Πειραιά και των νησιών μας και δίπλα στον καθένα και στην καθεμία ξεχωριστά, θα συνεχίσω, όπως κάνω εδώ και τέσσερα χρόνια ως Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, να αγωνίζομαι με έναν σκοπό: «Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω».

-Ως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είχατε θέσει ως βασικό στόχο σας την αποϊδρυματοποίηση. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο. Θα το καταφέρετε;

Ορίσαμε ως πρωταρχικό σκοπό των Μονάδων Παιδικής Προστασίας την αποϊδρυματοποίηση. Το φωνάζω δυνατά εδώ και τέσσερα χρόνια. Στόχος μας να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα. Στο πεδίο αυτό δεν υπήρχε εθνική στρατηγική. Μέχρι το 2019 η Πολιτεία δεν ήξερε καν πόσα παιδιά είχε υπό την προστασία της. Καταφέραμε να βγάλουμε τα μισά (1200 παιδιά) και να βρούμε για αυτά την κατάλληλη οικογένεια. Η ιδέα ότι ένα καλά οργανωμένο ίδρυμα μπορεί να καλύψει τις συναισθηματικές και ψυχικές ανάγκες ενός παιδιού είναι αναχρονιστική. Κάθε 8 ώρες αλλάζει ο φροντιστής, καθώς έχουμε εργασιακό οκτάωρο. Τα παιδιά χρειάζονται ένα σταθερό σημείο αναφοράς, έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης, κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσα σε μια οικογένεια που θα τα αγαπά και θα τα φροντίζει. Στόχος μας στο τέλος αυτής της δεκαετίας να εκλείψει εντελώς το μοντέλο ιδρυματικής φροντίδας, στηρίζοντας και ενδυναμώνοντας τον θεσμό της αναδοχής. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει πολύ συγκεκριμένα βήματα. Θέσαμε σε λειτουργία το νέο σύστημα Αναδοχών και Υιοθεσιών. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες έτσι ώστε όταν θέλει κάποιος να γίνει ανάδοχος γονέας μέσα σε 6 μήνες μπορεί να έχει στην αγκαλιά του ένα παιδί. Διευρύναμε τα ηλικιακά όρια αναδοχής και τώρα μπορεί να γίνει ανάδοχος κάθε πολίτης από 25 έως και 75 ετών (από 30-60 που ήταν μέχρι πρόσφατα). Ενισχύουμε τους ανάδοχους γονείς με τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης – αυτόματα και ψηφιακά – μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας anynet.gr. Αναγνωρίσαμε το δικαίωμα αναδοχής και υιοθεσίας σε οροθετικούς συμπολίτες μας και φορείς ηπατίτιδας Β. Θεσμοθετήσαμε και υλοποιούμε την Επαγγελματική Αναδοχή που αποσκοπεί στην τοποθέτηση παιδιών με αναπηρία στο κατάλληλο γι’ αυτά οικογενειακό περιβάλλον, με μηνιαία αμοιβή και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για τον επαγγελματία ανάδοχο. Θεσμοθετήσαμε το Πρόγραμμα «Στέγες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης», δίνοντας τη δυνατότητα σε εφήβους και ενήλικες να μεταβούν από ιδρυματικού τύπου μεγαλύτερες δομές σε μικρά διαμερίσματα εντός πόλεων με εξατομικευμένη φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Τέσσερα χρόνια τώρα μένουμε πιστοί στον στόχο μας: να βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα με όλους τους δυνατούς τρόπους. Και θα τα καταφέρουμε.

-Ποιες πρωτοβουλίες θα ξεχωρίζατε από τα τέσσερα χρόνια στο συγκεκριμένο υπουργείο;

Δώσαμε έμφαση σε ενεργητικές πολιτικές που εξασφαλίζουν στα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα, στα άτομα με αναπηρία, στους ηλικιωμένους, σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ελευθερία επιλογών και ισότητα ευκαιριών. Τα τέσσερα αυτά χρόνια κάναμε σημαία μας την παιδική προστασία. Από τον περασμένο Μάιο βάλαμε, επιτέλους, κανόνες λειτουργίας στα ιδρύματα που διασφαλίζουν την ασφάλεια, τη φροντίδα, τον σεβασμό των δικαιωμάτων και την προοπτική της οικογενειακής αποκατάστασης των παιδιών. Λάβαμε μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών παιδικής κακοποίησης για όλες τις δομές που φιλοξενούν παιδιά. Διαμορφώσαμε πρωτόκολλα για επιτόπιους και αιφνιδιαστικούς ελέγχους και αναβαθμίσαμε τις αρμοδιότητες των ελεγκτών Κοινωνικών Συμβούλων. Δεν μείναμε σε αυτά. Στο επίκεντρο της πολιτικής μας βρέθηκε και η αναπηρία και πιο συγκεκριμένα η ορατότητα και η ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ανάπηρων συμπολιτών μας. Η υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού είναι πλέον πραγματικότητα στη χώρα μας. Πρόκειται για μια εμβληματική μεταρρύθμιση που διασφαλίζει το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να ζουν με τις επιλογές τους. Πραγματικότητα κάναμε και την Ηλεκτρονική Κάρτα Αναπηρίας που υλοποιήθηκε 30 χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή της. Η κάρτα διασφαλίζει πρόσβασή σε υπηρεσίες και αγαθά που δικαιούνται οι ανάπηροι πολίτες, βάζοντας ένα τέλος στον παραλογισμό χρόνων που δοκίμαζε τις αντοχές και την αξιοπρέπειά τους. Με πολιτικές ουσίας στραφήκαμε επίσης και ενάντια στη φτώχεια. Εντάξαμε στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τις γυναίκες θύματα βίας και τους άστεγους. Εντάξαμε επίσης στις εθνικές πολιτικές μας το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία που καταφέραμε να εφαρμόζεται σε 43 δήμους της χώρας. Πρόκειται για ένα ολιστικό πρόγραμμα επανένταξης των αστέγων στην κοινωνία, εφόσον τους εξασφαλίζουμε δύο χρόνια στέγαση και εργασία. Δεν θριαμβολογούμε. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Και θα τα κάνουμε.

-Θα επιθυμούσατε να συνεχίσετε εκεί το έργο που έχετε ξεκινήσει εφόσον κερδίσετε τις εκλογές και σας ζητηθεί από τον πρωθυπουργό;

Με ρωτάνε συχνά σε ποιο πόστο θα ήθελα να με δω μετεκλογικά. Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω σκεφτεί χωρίς όμως να σας κρύβω ότι το τωρινό μου πόστο το έχω αγαπήσει και το έχω πονέσει πολύ. Το ίδιο και η ομάδα μου. Και δεν θα γινόταν αλλιώς. Το Χαρτοφυλάκιο της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο. Είσαι συνεχώς σε μία ηλεκτρική καρέκλα. Είμαι περήφανη όμως γιατί δημιουργήσαμε μηχανισμούς που θα λειτουργούν αποτελεσματικά προς όφελος των παιδιών και των ευάλωτων, πολλά χρόνια μετά από εμάς. Το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως σε όποια θέση κι αν με τοποθετήσει ο Πρωθυπουργός, είμαι αποφασισμένη να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά και απρόσκοπτα, να κινούμαι με θάρρος, τόλμη, ευθύτητα και αφοβία.