Την εκτίμησή του ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανέφερε ότι «θα ήθελα να μην υπάρξουν άλλες εκλογές. Εγώ εκτιμώ ότι μπορεί να έχουμε αποτέλεσμα από αυτές τις εκλογές». 

Για το θέμα των δημοσκοπήσεων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «υπάρχουν οι μετρήσεις, αλλά στις δημοκρατίες οι ψήφοι μετράνε και όχι οι μετρήσεις. Αν δεν ήταν έτσι, θα βγάζαμε τις δημοσκοπήσεις και δεν θα κάναμε τον κόπο να πάμε στην κάλπη. Το ίδιο έγινε και πριν από μια εβδομάδα. Θα είχαμε τον Κιλιντζάρογλου τώρα πρώτο και ίσως και Πρόεδρο. Έχουμε όμως δεύτερο γύρο για τον Ερντογάν».

Μάλιστα, ο ίδιος κάλεσε τους «ψηφοφόρους, τους πολίτες, τους νέους, τους αναποφάσιστους, να πάνε στην κάλπη», ώστε, όπως ανέφερε, να διαψεύσουν το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων, τονίζοντας πως αν δεν τον κάνουν «θα έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια έναν πρωθυπουργό που δεν νοιάζεται, δεν νιώθει. Είναι αλαζόνας. Δεν θα πάω στα κοινωνικά, θα μείνω σε αυτό».

Επιθυμώ κυβέρνηση μακράς πνοής

Αναφορικά με την κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι επιθυμία του είναι «μία κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής, ανάμεσα στο πρώτο κόμμα και το τρίτο, στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος προς όφελος της κοινωνίας. Ο ειδικός σκοπός της κάθαρσης – γιατί γι’ αυτό μίλησα χθες – μπορεί να ενταχθεί στον γενικό σκοπό μιας σταθερής κυβέρνησης μακράς πνοής. Θα επιχειρήσω επικοινωνία πρώτα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, αν έχω την εντολή στα χέρια μου».

Πρόσθεσε δε ότι στις εκλογές αυτές θα μιλήσει ο ελληνικός λαός και θα διαμορφώσει κάποιους συσχετισμούς. «Εάν λοιπόν αυτοί οι συσχετισμοί δίνουν τη δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτική ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, νομίζω ότι ο πρώτος ο οποίος θα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης».

Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγει πρώτο κόμμα, ο κ. Τσίπρας  εξέφρασε την άποψη του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα πάει σε δεύτερες εκλογές. «Εγώ δεν έχω πειστεί ότι θα πάει σε δεύτερες εκλογές. Αν για λίγο είναι μπροστά, πιστεύω ότι δεν θα διακινδυνεύσει επαναληπτική εκλογή, γιατί έχει κόψει όλες τις γέφυρες συνεργασίας».

«Σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τις υποκλοπές»

Όσον αφορά τις υποκλοπές, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε απόπειρα συγκάλυψης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, τονίζοντας ότι εάν εκλεγεί,«θα επιδιώξει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που θα ερευνήσει τις ευθύνες του πρωθυπουργού και των υπουργών που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή. Στόχος μας είναι να μην συγκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών».

Εγκληματικός ο τρόπος που χειρίστηκαν τα Τέμπη

Για το δυστύχημα στα Τέμπης, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εγκληματικό τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την τραγωδία η κυβέρνηση. «Δεν θα μείνω στο τι έγινε, αλλά θα πάω στο τι έγινε μετά, στον τρόπο που χειρίστηκαν τα Τέμπη. Γιατί θεωρώ ότι είναι εξίσου εγκληματικός ο τρόπος που το χειρίστηκαν μετά. Και θα σταθώ σε δυο σημεία. Θα σταθώ, πρώτον, στα ψέματα που έλεγαν για την τηλεδιοίκηση, ότι δήθεν υπήρχε και πήγαιναν σε μια απαρχαιωμένη κονσόλα να κάνουν παραστάσεις, ενώ η έρημη η τηλεδιοίκηση κάηκε τον Ιούλιο του ’19 -έχουμε έγγραφα πλέον του ΟΣΕ που το αποδεικνύουν- και δεν αποκαταστάθηκε ποτέ. Θα σταθώ επίσης στο θέμα του σταθμάρχη που αποδεικνύεται όχι από μένα που μπορεί να λέω κουβέντες του αέρα, αλλά από τους ανακριτές που άσκησαν ποινική δίωξη στους υπευθύνους που έκαναν τη μετάταξη, ότι ήταν παράνομος ο διορισμός. Γι’ αυτό άσκησαν ποινική δίωξη, διότι δεν τηρούσε τα ηλικιακά κριτήρια. Και ήρθε εκ των υστέρων ο Καραμανλής και το νομιμοποίησε με μια Υπουργική Απόφαση».

Για την Χρυσή Αυγή

Για την τροπολογία που έβαλε μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, ο κ. Τσιπρας τόνισε πως δεν ψηφίσαμε για λόγους αρχής, γιατί αύριο μπορεί να έρθει κάποιος και να πει «όχι» για το ΚΚΕ, βάσει της ρύθμισης της Νέας Δημοκρατίας. Είδαμε χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση με ένα πρωτοφανή τρόπο, με τις καταγγελίες από τον κ. Τζανερίκο».

Ο ίδιος ανέφερε πως «στόχος μας είναι αυτούς που θα ψήφιζαν Χρυσή Αυγή, να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της Ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης και να τους εξηγήσουμε ότι δεν αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή. Δεν είναι καθόλου αντισυστημικοί αυτοί που συναγελάζονται με δικαστές ξαφνικά».