Σε ένα πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως εξελιχθεί, η απόσυρση του Γιώργου Κατρούγκαλου στο παρά πέντε, από την εκλογική αναμέτρηση. Ο πρώην υπουργός έλαβε αυτή την απόφαση αμέσως μετά το «άδειασμα» του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τις  δηλώσεις του για τις ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος  ήταν έως σήμερα, ένα από τα βασικά στελέχη της Κουμουνδούρου και η επανεκλογή του θεωρούταν σίγουρη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε «ρίξει» το στέλεχός του στην εκλογική «αρένα» του Βορείου Τομέα Αθηνών μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πάνο Σκουρλέτη, Κώστα Ζαχαριάδη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Πρόκειται για μια κρίσιμη περιφέρεια με ιδιαίτερα υψηλό ανταγωνισμό όπου συμμετέχουν οι ισχυρές υποψηφιότητες των κομμάτων.

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρώην υπουργός, είχε κατέβει στην ίδια περιφέρεια και στις εκλογές του 2019, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει δεύτερος με 28,2% εκλέγοντας τέσσερις βουλευτές, σε αντίθεση με τη ΝΔ που έλαβε επτά έδρες με ποσοστό 45,81%. Ο πρώην υπουργός Εργασίας είχε λάβει πάνω από 16.000 ψήφους καταλαμβάνοντας την τελευταία τέταρτη έδρα, με πρώτο να τερματίζει στην ίδια περιφέρεια -από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ- ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η κρισιμότητα της συγκεκριμένης περιφέρειας για την Κουμουνδούρου, είναι μείζονος σημασίας, αφού από το στρατόπεδο της ΝΔ υπάρχουν οι υποψηφιότητες δυο αντιπροέδρων του κόμματος, του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Αυτός ήταν και ο λόγος που  το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προεκλογική χάραξη στρατηγικής, αποφάσισε να «ενισχύει» το μέτωπο της συγκεκριμένης περιφέρειας με τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος μετακινήθηκε από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο αλλά…

Απόσυρση της υποψηφιότητας του Γιώργου Κατρούγκαλου πέρα από τον πολιτικό αντίκτυπο έχει δημιουργήσει και πρακτικής φύσεως «κολλήματα».

Καθώς απομένουν μόλις τρεις ημέρες από την εκλογική αναμέτρηση, πρακτικά είναι αδύνατον στην παρούσα φάση να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στα ψηφοδέλτια. Ωστόσο, ακόμη και αν ψηφιστεί από τους πολίτες ο κ.Κατρούγκαλος στις εκλογές της απλής αναλογικής και εκλεγεί δεν θα βρίσκεται στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ στις επαναληπτικές εκλογές που θεωρούνται σχεδόν βέβαιες.

Σημειώνεται ότι οι επαναληπτικές εκλογές ότι δεν θα διεξαχθούν με σταυρό αλλά με λίστα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν δεύτερες εκλογές και ο κ. Κατρούγκαλος εκλεγεί βουλευτής θεωρείται δεδομένο ότι θα παραιτηθεί και τη θέση του θα λάβει ο πρώτος επιλαχών.

Η ανακοίνωση απόσυρσης του Γιώργου Κατρούγκαλου

«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί »κρυφής ατζέντας» είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές;

Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη» ανακοίνωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.