«Ο κόσμος έχει ταυτόχρονα και οργή αλλά και φόβο για το μέλλον. Και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει απαντήσεις σε όλες τις ανησυχίες του» τονίζει στο ηλεκτρονικό Βήμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιος στο βόρειο τομέα της Β΄ Αθηνών, αναφέρει ότι με βάση το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί με άνεση να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.

Επιμένει ότι αυτή τη στιγμή η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστική και στις 22 Μαΐου θα συζητάμε για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αποδείξει γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι και με ποια κοινωνικά στρώματα συστρατεύεται.

Σχετικά με την επιχειρηματολογία της ΝΔ, ότι με αφορμή το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται νέο μνημόνιο, είναι επικριτικός, λέγοντας ότι «όταν η ΝΔ δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει ποντάρει στον φόβο» και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και τα επιχειρήματα των πολιτικών της αντιπάλων

Θα ξεκινήσω από το πεδίο της οικονομίας. Θα σας ρωτήσω τι διαφορετικό προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που θα βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο όπως λέτε;

Οι διαφορές που έχουμε ξεκινούν από την εντελώς διαφορετική αντίληψη που έχουμε σε σχέση με τη ΝΔ για το παραγωγικό μοντέλο, και φτάνουν σχεδόν σε κάθε επιμέρους πολιτική που προτείνουμε.

Για παράδειγμα, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι για να αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων θα πρέπει πρώτα να έρθει η ανάπτυξη – η οποία σύμφωνα με την ίδια μπορεί να έρθει μόνο αν μειώσουμε τους φόρους στις επιχειρήσεις και τους πλούσιος – και μετά ίσως αυτή η ανάπτυξη διαχυθεί και στους υπόλοιπους. Εμείς από την άλλη πιστεύουμε ότι ανάπτυξη και αύξηση των μισθών πρέπει να πάνε μαζί, και θα πρέπει το κράτος να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα το επιτρέπει αυτό.

Ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης δεν θα έρθει όταν η οικονομική δραστηριότητα εστιάζει μόνο στην οικοδομή και τον τουρισμό, ενώ ταυτόχρονα το κράτος μένει αμέτοχο και δεν έχει σχέδιο ούτε θέληση να το εφαρμόσει. Πρέπει να στηρίξουμε την εργασία, και πρέπει να έχουμε σχεδιασμό για τους τομείς που θέλουμε να ενισχύσουμε. Για παράδειγμα όλοι λένε ότι θέλουν να στηρίξουν την νεοφυή και καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρώτα από όλα το κράτος να έχει σχέδιο, και δεύτερο να παίζει ενεργό ρόλο στο συντονισμό όλων εκείνων των φορέων από όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητα που πρέπει να συνεργαστούν για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο. Και προφανώς πρέπει να έχει τα απαραίτητα εργαλεία – όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, οι δημόσιες επιχειρήσεις – και να είναι διατεθειμένη να τα εμπλέξει ουσιαστικά.

Περισσότερο έμφαση που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο οικονομικό πεδίο και στα εργασιακά;

Όπως θα δείτε υπάρχουν τα άμεσα μέτρα που θα ληφθούν τις 50 πρώτες μέρες, αλλά και μέτρα που αποτελούν το πρόγραμμά μας για ολόκληρη την τετραετία. Προφανώς στα άμεσα μέτρα είναι οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της ακρίβειας με παρεμβάσεις και από την πλευρά των μισθών, αλλά και από την πλευρά των τιμών – με στοχευμένες μειώσεις έμμεσων φόρων.

Το πρόγραμμά μας έχει μια ολιστική αντίληψη. Αλλά έχει συγκεκριμένες αιχμές στα επιμέρους: Θα δείτε ότι μεγάλη έμφαση δίνουμε στη ρύθμιση του μεγάλου προβλήματος του διογκούμενου ιδιωτικού χρέους και των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας αλλά και στην επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων που η Νέα Δημοκρατία, με στόχο την μείωση των μισθών και την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, κατήργησε.

Όλα αυτά, βέβαια, υπό τον βασικό άξονα του προγράμματός μας που είναι δικαιοσύνη παντού. Και στην οικονομία και την εργασία δικαιοσύνη σημαίνει ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και μετάβαση σε ένα παραγωγικό μοντέλο που δεν ευνοεί μόνο τους λίγους και ισχυρούς.

Αυτή η πολιτική πρόταση είναι θελκτική για τους νέους ανθρώπους και τμήματα της κοινωνίας που δυσκολεύονται;

Αν δεν είναι αυτή η πρόταση θελκτική για τους νέους, ποια είναι; Άλλα 4 χρόνια Μητσοτάκης; Ο κόσμος έχει ταυτόχρονα και οργή αλλά και φόβο για το μέλλον. Και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει απαντήσεις σε όλες τις ανησυχίες του.

Ρωτώ γιατί δεν καταγράφετε ως κόμμα ιδιαίτερη δυναμική. Μήπως είναι λάθος αυτό;

Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι υπάρχει μια υποτονικότητα ως προς τις εκλογές γενικά. Και νομίζω ότι σε αυτό ποντάρει η Νέα Δημοκρατία. Να πείσει τον κόσμο ότι όλοι ίδιοι είναι και ότι δεν υπάρχει νόημα να πάει κάποιος να ψηφίσει.

Στο αντίποδα εμείς καλούμε τον κόσμο να ενημερωθεί για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και, πάνω από όλα, να πάει να ψηφίσει την Κυριακή. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει αποδείξει στο παρελθόν με ποια κοινωνικά στρώματα συστρατεύεται.

Θα επιμείνω στο πρόγραμμά σας και θα σας ρωτήσω, με βάση την επιχειρηματολογία της ΝΔ, έρχεται νέο μνημόνιο;

Η Νέα Δημοκρατία όταν δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει ποντάρει στον φόβο. Προσπαθεί να συσπειρώσει το ακροατήριό της διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και τα επιχειρήματα των πολιτικών της αντιπάλων

Εγώ θα θυμίσω τρία πράγματα. Ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα κόμμα που χρεοκόπησε τη χώρα, ένα κόμμα που δεν έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και δεν ρύθμισε το χρέος και ένα κόμμα που χρωστάει στις τράπεζες 400 εκ. ευρώ. Και το κόμμα αυτό δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μας δίνει περιθώρια ευελιξίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή θα έχουμε πάλι τον στενό δημοσιονομικό κορσέ των πρωτογενών πλεονασμάτων;

Το τοπίο στην Ευρώπη είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που αντιμετωπίσαμε το 2015 και από αυτό που αντιμετώπισε η χώρα το 2009. Και το τοπίο άλλαξε για δύο λόγους. Από τη μια με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το 2018 και τη ρύθμιση του χρέους η δημοσιονομική πορεία της χώρα για τα επόμενα 10 χρόνια δεν δημιουργεί κινδύνους και αφήνει περιθώρια για άσκηση πολιτικής χωρίς να υπάρχει διαρκώς ο φόβος της χρεοκοπίας. Από την άλλη, ως αποτέλεσμα της πανδημίας η Ευρώπη έχει μπει σε μια συζήτηση αναθεώρησης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με τρόπου που να αποφεύγεται, σε χώρες με υψηλό χρέος, η απότομη δημοσιονομική προσαρμογή η οποία υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Όπως καταλαβαίνεται αυτό μου δημιουργεί αισιοδοξία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί με άνεση να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι την περίοδο 2015 – 2019 όταν η χώρα ήταν σε μνημόνιο και έπρεπε να κάνουμε δημοσιονομική προσαρμογή εμείς καταφέραμε και να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, και να παρέχουμε περίθαλψη στους ανασφάλιστους, και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος, και να μειώσουμε τη φτώχεια και πολλά άλλα

Τι διακυβεύεται την Κυριακή;

Το μέλλον της χώρας μας.

Πόσο κοντά βρίσκεστε με το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ; Προοπτική συνεργασίας υπάρχει;

Υπάρχουν συμφωνίες, υπάρχουν προφανώς και διαφωνίες. Αλλά για παράδειγμα, δείτε τα δικά μας 11 σημεία και τα 12 σημεία του ΠΑΣΟΚ.

Θεωρείτε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση πάνω στη σύγκλιση αυτών;

Έχετε σκεφθεί το σενάριο της εκλογικής ήττας; Τι θα σημάνει μια τέτοια περίπτωση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητάμε τέτοια σενάρια. Αυτή τη στιγμή η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστική και στις 22 Μαΐου θα συζητάμε για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης.