Την πεποίθηση του πως η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ενώσει τους Έλληνες προτείνοντας μια ρεαλιστική πρόταση πολιτικής, κοστολογημένη και εφαρμόσιμη εκφράζει σε συνέντευξη του στο Βήμα ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ και υποψήφιος με το κυβερνών κόμμα στην Α’ Αθηνών, Όμηρος Τσάπαλος.

Σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα του Βήματος, ο κ. Τσάπαλος προσθέτει επίσης πως κατά την τετραετή της διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν ξέχασε τους νέους αλλά «δημιουργήσαμε για πρώτη φορά στεγαστική πολιτική στην χώρα μας μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για νέα ζευγάρια. Θεσπίσαμε επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας. Θεσπίσαμε την άδεια πατρότητας και επεκτείναμε στους 9 μήνες την ειδική άδεια μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα και ενισχύσαμε τα δικαιώματα των εργαζομένων μέσω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας». Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο, έδωσαν στους νέους κίνητρα για να μείνουν στη χώρα μας αλλά και σε αυτούς που είχαν πάρει την απόφαση να μεταναστεύσουν, κίνητρα για να επιστρέψουν.

Όσον αφορά τον ΕΦΚΑ, ο κ. Τσάπαλος αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως κατάφερε να επιλύσει το πιο σύνθετο πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης, αυτό των εκκρεμών συντάξεων, ενώ παράλληλα η δημιουργία του τηλεφωνικού αριθμού 1555 έδωσε τέλος στο χάος των κατεβασμένων τηλεφώνων.

Τέλος, σχετικά με την υποψηφιότητα του στην Α’ Αθηνών, τονίζει πως πιστεύει βαθιά στην έννοια του «βουλευτή της γειτονιάς» που θα λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ των πολλών επιπέδων διοίκησης (Δήμος, Περιφέρεια, συναρμόδια υπουργεία κλπ) και θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια και την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα θέσει ως στόχο την επίτευξη αυτοδυναμίας. Πιστεύετε ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο, έστω και μετά τις επαναληπτικές εκλογές;

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη σήμερα που μπορεί να πετύχει την αυτοδυναμία στις εκλογές. Είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ενώσει τους Έλληνες προτείνοντας μια ρεαλιστική πρόταση πολιτικής, κοστολογημένη και εφαρμόσιμη. Αποδείξαμε ως Κυβέρνηση πως μπορούμε να διαχειριστούμε κρίσεις αλλά και να μεταρρυθμίσουμε το Κράτος. Οι πολίτες θέλουν να δουν αυτή την προσπάθεια να συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση. Εμείς μπορούμε. Το αποδείξαμε με το ψηφιακό Κράτος, την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων, την θωράκιση των εξωτερικών μας συνόρων, την ανάταξη της Οικονομίας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τα ρεκόρ στον Τουρισμό κα.

Σε περίπτωση που η αυτοδυναμία δεν καταστεί δυνατή, ποιος πολιτικός σχηματισμός θεωρείτε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο της Νέας Δημοκρατίας;

Τα υπόλοιπα κόμματα έχουν βαλθεί να μπερδέψουν τους πολίτες με τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές τους επιλογές και στρατηγικές. Έχουμε το ΠΑΣΟΚ με τον «Άγνωστο Χ» που θα έρθει να μας κυβερνήσει και την ίδια ώρα έναν ΣΥΡΙΖΑ που «ερωτοτροπεί» με το ΜΕΡΑ 25 του συστήματος «ΔΗΜΗΤΡΑ» που είναι προάγγελος της Δραχμής. Η ένδεια πολιτικών επιχειρημάτων και προτάσεων διακυβέρνησης αποκαλύφθηκε στο ντιμπέιτ άλλωστε. Εκεί αποκαλύφθηκε και η αδυναμία συνεννόησης με εκείνους που επιμένουν στον λαϊκισμό, την παροχολογία και τα ψεύδη.

Πως σχολιάζετε τη στάση «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης» του κυρίου Ανδρουλάκη και τη δήλωση Μητσοτάκη πως «το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά σε εμάς»;

Είναι παράλογο ο Νίκος Ανδρουλάκης να ζητά από τους πολίτες να τον ψηφίσουν για Πρωθυπουργό και την ίδια ώρα να παραδέχεται πως δεν πρόκειται ποτέ να γίνει! Ως εκ τούτου προτείνει έναν «Άγνωστο Χ» για την σημαντικότερη θέση ευθύνης του πολιτικού μας συστήματος χωρίς να μας τον κατονομάζει. Εγώ ρωτώ. Θα είναι ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου; Ο κ. Λαλιώτης; Ο κ. Σκανδαλίδης; Οφείλει ο  Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αφήσει τον διμέτωπο αγώνα χαρακωμάτων και να επιλέξει τις καθαρές κουβέντες. Το χρωστάει στους πολίτες.

Είστε εκπρόσωπος της νέας γενιάς στην πολιτική. Βλέπουμε ότι η Νέα Δημοκρατία υστερεί δημοσκοπικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις νεότερες ηλικίες. Πιστεύετε ότι το κυβερνών κόμμα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους και με ποιον τρόπο;

Παραδοσιακά οι νέοι ψηφοφόροι επιλέγουν είτε την αποχή είτε πολιτικά κόμματα που κινούνται στα αριστερά του ιδεολογικού φάσματος. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας 20ετίας. Θεωρώ ωστόσο πως ειδικά σε αυτές τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα κάνει την έκπληξη και θα βγει ενισχυμένη και σε αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες. Γιατί δεν ξεχάσαμε τους νέους. Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά στεγαστική πολιτική στην χώρα μας μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Νέα ζευγάρια έως 39 ετών μπορούν να ανοίξουν το δικό τους σπίτι στην δική τους πόλη. Θεσπίσαμε επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας. Θεσπίσαμε την άδεια πατρότητας και επεκτείναμε στους 9 μήνες την ειδική άδεια μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα. Ενισχύσαμε τα δικαιώματα των εργαζομένων μέσω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Πλέον οι νέοι δεν φεύγουν στο εξωτερικό, αντιθέτως επιστρέφουν. Κάναμε, με άλλα λόγια, μεταρρυθμίσεις που ήρθαν για να μείνουν και αφορούν πρωτίστως τους νέους. Και αυτό πιστεύω θα αποτυπωθεί θετικά στην κάλπη τις 21ης Μαΐου.

Τα τελευταία χρόνια βρισκόσασταν στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΕΦΚΑ. Τι πέτυχε η κυβέρνηση στον νευραλγικό τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης;

Η Κυβέρνηση κατάφερε να επιλύσει το πιο σύνθετο πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης, αυτό των εκκρεμών συντάξεων. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε 28 μήνες εκδόθηκαν πάνω από 580.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις και ο μέσος χρόνος έκδοσης πλέον στην χώρα μας είναι 60 ημέρες ενώ στην Γερμανία είναι 74 ημέρες. Προχωρήσαμε επίσης στην μαζική αποκλιμάκωση των εκκρεμών επικουρικών και εφάπαξ, δημιουργήσαμε τον τηλεφωνικό αριθμό 1555 όπου έδωσε τέλος στο χάος των κατεβασμένων τηλεφώνων και δημιουργήθηκαν πάνω από 80 ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Και φυσικά, θέσαμε σε λειτουργία τα ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΕΠΑ, όπου αντικατέστησαν τα ΚΕΠΑ της ντροπής. Πλέον ο συμπολίτης μας με αναπηρία επισκέπτεται μόνο μια φορά τα ΚΕΠΑ, την ημέρα της εξέτασης του, καθώς όλη η υπόλοιπη διαδικασία έχει καταστεί ψηφιακή. Απέναντι σε όλα τα παραπάνω είχαμε αντιδράσεις από την Αριστερά. Γιατί πολύ απλά η Αριστερά έχασε το ιδεολογικό ιερό τοτέμ της. Έχασε στο γήπεδο που θεωρούσε ότι θα κέρδιζε πάντα και μάλιστα με γκολ… από τα αποδυτήρια!

 Γιατί κάποιος να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές;

Για την συνέπεια λόγων και έργων. Για την σοβαρότητα του Πρωθυπουργού και το όραμα του για περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές την επόμενη τετραετία. Γιατί είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε οριστικές τις πτυχές του βαθέως κράτους που συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν. Για να διαφυλάξουμε το διεθνές κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό. Για να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο τα σύνορα και την Οικονομία μας. Γιατί θέλουμε αυτοδύναμη Πατρίδα!

Τι σημαίνει φιλελεύθερη πρόταση διακυβέρνησης;

Σημαίνει να επιτρέπεις τον πολίτη να «ανασάνει» και να δημιουργήσει. Σημαίνει να μπορεί ένας νέος άνθρωπος να ανοίξει μια επιχείρηση μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς «γρηγορόσημα» και γραφειοκρατία. Σημαίνει να μπορεί ο πολίτης του ακριτικού Καστελόριζου να εξυπηρετείται από τον ΕΦΚΑ ηλεκτρονικά χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψει στην Ρόδο. Σημαίνει σεβασμός στα δικαιώματα του πολίτη αλλά και σεβασμός του δημοσίου χώρου. Σημαίνει ίσες ευκαιρίες, ασχέτως κοινωνικής ή οικονομικής προέλευσης. Όλα αυτά μπορεί να τα διασφαλίσει η μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές;

Αν θα γυρίσουμε στο παρελθόν, στον κίνδυνο να χρεοκοπήσουμε, στους ερασιτεχνισμούς της Αριστεράς ή αν θα κοιτάξουμε με αποφασιστικότητα στο μέλλον. Στο πώς θα μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες, πώς θα ενισχύσουμε το εισόδημα των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων, πώς θα κινητροδοτήσουμε περισσότερο τους νέους να δημιουργήσουν οικογένεια και να μεγαλουργήσουν στην πατρίδα μας. Αν επιλέξουμε τις δυνάμεις του χθες τότε το πιο πιθανό είναι να μας σερβιριστούν και «ξαναζεσταμένες» πολιτικές του χθες…

Είστε υποψήφιος στην Α’ Αθηνών. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Αθήνας και πως σκοπεύετε να τα αναδείξετε;

Πιστεύω βαθιά στην έννοια του «βουλευτή της γειτονιάς». Στον βουλευτή εκείνον που θα λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ των πολλών επιπέδων διοίκησης (Δήμος, Περιφέρεια, συναρμόδια υπουργεία κλπ) και θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια, την καθημερινότητα, την στέγη για τους νέους. Οι βουλευτές της Αθήνας οφείλουν να έχουν λόγο και ευθύνη για όλα τα παραπάνω. Για την ασφάλεια, παρά την σημαντική πρόοδο των τελευταίων μηνών, ο φόβος συνεχίζει να επικρατεί σε γειτονιές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, ο Άγιος Παύλος, τα Σεπόλια και αλλού. Για αυτό και πρέπει τα αστυνομικά τμήματα των περιοχών αυτών να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό. Και για να γίνει αυτό χρειάζονται κίνητρα. Όπως αυτό που προτείνω, που είναι ο συντάξιμος βίος να μετράει διπλός για κάθε ημέρα υπηρεσίας στα «δύσκολα» αστυνομικά τμήματα του κέντρου. Με αυτόν τον τρόπο οι αστυνομικοί θα έχουν ισχυρό κίνητρο να μείνουν σε αυτά. Επιπλέον, στο κομμάτι της στεγαστικής πολιτικής για τους νέους προτείνω ειδικά για τις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας να δοθούν εντελώς άτοκα δάνεια- στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου»- όπως ισχύει άλλωστε για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. Έτσι η ζωή στις ξεχασμένες γειτονιές της Αθήνας θα επιστρέψει και έτσι θα επιστρέψει και γρηγορότερα το αίσθημα ασφάλειας. Θέλω επομένως οι πολίτες της Αθήνας να με εμπιστευθούν και να με τιμήσουν με την ψήφο τους για να μπορέσω να γίνω ο βουλευτής της γειτονιάς τους. Και να δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να βελτιώσω την καθημερινότητα τους.