Τι είναι η «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» για την οποία ξεσηκώθηκε τόσο μεγάλος θόρυβος; Για κάποιους δεν είναι τίποτα άλλο είναι μια παραλλαγή της «προοδευτικής διακυβέρνησης» του Αλέξη Τσίπρα. Για τους περισσότερους, ότι και αν είναι, στο χρόνο και με τον τρόπο που μπήκε στο τραπέζι, απλά βοηθά την ενίσχυση των επιχειρημάτων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε γρήγορα ανακλαστικά. Εμφάνισε την αναφορά του κ. Τσίπρα στην κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» ως μια ακόμα απόδειξη ότι το δίλλημα των εκλογών της Κυριακής είναι Μητσοτάκης ή ένα ετερόκλητο σχήμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Οι συνεργάτες του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έσπευσαν να δώσουν εξηγήσεις. Θα έπρεπε, πρωτίστως να προβληματιστούν για το πώς, ακόμα και στο γήπεδο των υποκλοπών που βαραίνει την κυβέρνηση, η αντιπολίτευση αντί να βρίσκεται στην επίθεση, αμύνεται δίνοντας εξηγήσεις.

Η κυβέρνηση ειδικού σκοπού δεν είναι αυτό που επιδιώκω αλλά δεν το αποκλείω

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στην σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, έβαλε στην ατζέντα το σενάριο της κυβέρνησης «ειδικού σκοπού». Ο ίδιος, τις προηγούμενες ημέρες, έκανε λόγο για μια «προοδευτική κυβέρνηση» η οποία θα είναι «μακράς πνοής». Ξαφνικά, το αφήγημα άλλαξε και πάλι. Η «προοδευτική διακυβέρνηση» μπορεί να λάβει και τη μορφή μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Ποιος είναι ο σκοπός αυτός; Η κάθαρση στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στην τραγωδία των Τεμπών. «Ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Με λίγα λόγια δεν είναι αυτό που επιδιώκω αλλά δεν το αποκλείω.

Τα διλήμματα που θέτει ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να αξιοποιήσει την πάσα του αντιπάλου του. Χαρακτήρισε (ΑΝΤ1) την όλη ιστορία μετεξέλιξη της «κυβέρνησης ηττημένων» σε «κυβέρνηση απελπισμένων», και διερωτήθηκε διερωτήθηκε, αν μια τέτοια κυβέρνηση θα παρεμβαίνει και στη δικαιοσύνη προκειμένου να φέρει τις εξελίξεις στα μέτρα της. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα μπορεί να πάρει καμία ουσιαστική απόφαση για την οικονομία και τις συντάξεις, ακόμα και για τα εθνικά θέματα. Είναι προφανές ότι όλη αυτή η συζήτηση, ενισχύει τα διλλήματα που θέτει στο εκλογικό σώμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο κυβέρνησης ειδικού σκοπού

Μπορεί, πράγματι, να υπάρξει μια τέτοια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού»; Και μπορεί αυτή η κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» να είναι παράλληλα και «κυβέρνηση των ηττημένων» να σχηματιστεί και στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα; Ανεξάρτητα από την αριθμητική της κάλπης η Κουμουνδούρου έσπευσε να μεταδώσει ότι επίμαχη αναφορά ήταν μια απάντηση σε ένα υποθετικό σενάριο και πως ουσιαστικά δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Και, πως, σε κάθε περίπτωση, κάθε σενάριο έχει ως βάση συζήτησης την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Στην περίπτωση αυτή, όπως λέγεται ο κ. Τσίπρας, όταν λάβει τη διερευνητική εντολή θα συναντήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αν στην στη συνάντηση αυτή ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ εμείνει στη θέση του για τρίτο πρόσωπο στη θέση του Πρωθυπουργού, ο όρος αυτός μπορεί να ικανοποιηθεί μέσω μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Θα είναι βραχύβια και θα εστιάσει στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στη τραγωδία των Τεμπών.

«Όσα λέει ο κ. Τσίπρας είναι όπλο για τον κ. Μητσοτάκη»

Πόσο θελκτική φαντάζει για το εκλογικό σώμα η προοπτική μιας τέτοιας κυβέρνησης; Και ποιόν εξυπηρετεί όλη αυτή η συζήτηση, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές; Την απάντηση την έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έσπευσε να πάρει αποστάσεις, να διαχωρίσει τη θέση του. «Ο κ. Τσίπρας έχει μιλήσει για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, μετά μας είπε για κυβέρνηση με τον Βαρουφάκη. Τώρα λέει κάτι καινούργιο» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έδωσε και την απάντηση στο ερώτημα ποιόν ωφελεί αυτή η συζήτηση. «Όσα λέει ο κ. Τσίπρας είναι όπλο για τον κ. Μητσοτάκη. Όταν λοιπόν κάνει λόγο για κυβερνήσεις οι οποίες δεν είναι σταθερές, δεν αφορούν μια συνολική πολιτική ατζέντα για το μέλλον του τόπου στην οικονομία, στα εθνικά θέματα και βάζει μόνο ένα ζήτημα, αυτό ουσιαστικά κάνει τον κ. Τσίπρα χορηγό του κ. Μητσοτάκη»