Εννιά από τους 10 συλληφθέντες για το κύκλωμα με τα 105 κιλά κοκαΐνης, που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Δίωξη Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, πήραν το δρόμο για τις φυλακές,

Μετά τις μαραθώνιες απολογίες των συλληφθέντων, οι οποίες διήρκησαν πάνω από 15 ώρες, ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν, την προσωρινή κράτηση των εννέα από τους 10 κατηγορούμενους. Ελεύθερος, αφέθηκε ο 38χρονος γιος του φερόμενου ως αρχηγού του κυκλώματος εμπορίας κοκαΐνης.

Σε βάρος τους είχε απαγγελθεί ποινική δίωξη για τις πράξεις της διεύθυνσης, συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της ιδιαίτερα διακεκριμένης περίπτωσης διακίνησης ναρκωτικών κατ’ επάγγελμα.

Οι απολογίες

Ο 68χρονος γιατρός, φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος, δεν αποδέχθηκε καμία κατηγορία, και τόνισε ότι αποτελεί εύκολο στόχο για την Αστυνομία, λόγω της συμμετοχής του παλιότερα σε υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων και καυσίμων.

Σε απολογία του, ένας 44χρονος αλβανικής καταγωγής, παραδέχτηκε ότι για 50.000 ευρώ, που του έδωσε ένας άλλος ομοεθνής του, ήταν αυτός που αφαίρεσε από το κοντέινερ τα ναρκωτικά και τα μεταφόρτωσε στο αυτοκίνητο.

Ενδιαφέρον είχε και η απολογία του 34χρονου οδηγού του αυτοκινήτου, που συνελήφθη με τα ναρκωτικά και υποστήριξε ότι εισέπραξε 15.000 ευρώ και τα μετέφερε σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο δάσος του Σέιχ Σου. Πρώτος απολογήθηκε ο 72χρονος, στο όνομα του οποίου νοικιάστηκε η συγκεκριμένη αποθήκη στον Άγιο Αθανάσιο.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. το φορτίο 105 κιλών κοκαΐνης έφθασε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μέσα σε εμπορευματοκιβώτια με μπανάνες με χώρα προέλευσης τον Ισημερινό. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε με φορτηγό σε αποθήκη στον Άγιο Αθανάσιο απ’ όπου εξήχθη από το εσωτερικό των εμπορευματοκιβωτίων. Πληροφορίες αναφέρουν πως η κοκαΐνη ήταν κρυμμένη επί των κυλιοδοκών των εμπορευματοκιβωτίων και επρόκειτο να διακινηθεί στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά τους υπολογισμούς της Αστυνομίας, η ποσότητα του καθαρού προϊόντος θα απέφερε στο κύκλωμα κέρδη τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ, ενώ από την περαιτέρω διακίνηση τα οικονομικά οφέλη θα κυμαίνονταν από 8 έως 11 εκατ. ευρώ.