Με ένταση των διλημμάτων που θέτουν στο εκλογικό σώμα, και ανέβασμα των τόνων της αντιπαράθεσης τα κόμματα εισέρχονται στην τελευταία στροφή πριν από τις κάλπες. Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης ανεβάζουν στροφές προσπαθώντας να αποδομήσουν τα επιχειρήματα και την εικόνα των αντιπάλων τους.

Η εικόνα της «τελευταίας στροφής»

Πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές το ποσοστό των αναποφάσιστων κινείται στη σφαίρα του 10% και οι διαθέσεις των σχεδόν 450 χιλιάδων νέων ψηφοφόρων δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί πλήρως. Εκεί στρέφουν το βλέμμα τους τα κομματικά επιτελεία. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αυτές οι «δεξαμενές» θα καθορίσουν τα βασικά ζητούμενα των εκλογών. Το ποσοστό του πρώτου κόμματος, τη διαφορά του με το δεύτερο αλλά και το ποσοστό του τρίτου κόμματος, του ΠαΣοΚ, που αποτελεί σημαντικό παράγοντας της μετεκλογικής εξίσωσης.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα ασφαλές προβάδισμα στη ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης σε αυτή την τελευταία στροφή θα επιμείνει ότι οι πολίτες «δεν θα δώσουν δεύτερη ευκαιρία στη συμφορά» και θα υπογραμμίσει ότι ο μόνος δρόμος για μια ασφαλή πορεία της χώρας είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με το «ΠαΣοΚ του Ν. Ανδρουλάκη».

Ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση που θα οδηγήσει σε ποσοστό κοντά στην αυτοδυναμία. Ο στόχος αυτός περνά μέσα από την αναθέρμανση της συμμαχίας του 2019 με τους κεντρογενείς ψηφοφόρους που ψήφισαν τη ΝΔ αλλά σήμερα έχουν μετακινηθεί στη «γκρίζα ζώνη» έχοντας το βλέμμα στραμμένο και προς το ΠαΣοΚ.

Στην Κουμουνδούρου αμφισβητούν τα ευρήματα των επιμένοντας ότι υπάρχει ένα ποσοστό που περνά κάτω από τα ραντάρ των δημοσκοπήσεων.  Σημειώνουν ότι, διαχρονικά, οι δημοσκοπήσεις, καταγράφουν ποσοστά μικρότερα από αυτά που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ και το τελευταίο που θα ήθελε ο κ. Τσίπρας είναι να εμπεδωθεί η αίσθηση ότι οι εκλογές έχουν κριθεί. Η ηγεσία της Κουμουνδούρου δεν έχει αυταπάτες. Η πρωτιά της ΝΔ θεωρείται σχεδόν βέβαια κάτι που εγκυμονεί τον κίνδυνο να μην υπάρξει συσπείρωση. Στην  Κουμουνδούρου θέλουν να πιστεύουν στην ανατροπή αλλά δεν θα τους ενοχλούσε μια ήττα με διαφορά ανατρέψιμη στις εκλογές του Ιουλίου. Αν η διαφορά κινηθεί στο επίπεδο που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είναι βέβαιο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις.  

Για «κρυφή» ψήφο κάνουν λόγο και στη Χαριλάου Τρικούπη. Οι επιτελείς του προέδρου του ΠαΣοΚ επισημαίνουν την «αναντιστοιχία» των μετρήσεων το «θερμό» κλίμα που συναντούν στις εξορμήσεις τους, ο Νίκος Ανδρουλάκης, οι υποψήφιοι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος.  Η ηγεσία του ΠαΣοΚ δέχεται αμφίπλευρη πίεση από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγώντας τον κ. Ανδρουλάκη σε ένα διμέτωπο προκειμένου να μην έχει απώλειες προς τα δεξιά και τα αριστερά του.

 

Η «μάχη» των κεντρικών συγκεντρώσεων

 

Το βάρος αυτές τις τελευταίες μέρες ρίχνεται στη μάχη των εντυπώσεων που θα δοθούν στο πεδίο των κεντρικών συγκεντρώσεων με τις οποίες θα πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου. Ήδη τα επιτελεία των αρχηγών έχουν ξεκινήσεις τις προετοιμασίες για τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις που έχουν επιλεγεί για το κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας.

Η  κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει στο Θησείο, την Παρασκευή. Στις προηγούμενες εκλογές ο Πρωθυπουργός είχε επιλέξει να κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία με συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Μια ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη,κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη. Ο Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε να πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Αθήνας στο Σύνταγμα την Πέμπτη 18 Μαΐου. Νωρίτερα θα πραγματοποιήσει δύο ανοιχτές συγκεντρώσεις στις οποίες, δίνουν μεγάλη σημασία στην Κουμουνδρούρου. Πρόκειται για δύο πόλεις που θεωρούνται «κάστρα της δημοκρατικής παράταξης», το Ηράκλειο, όπου θα μιλήσει την Τετάρτη και η Πάτρα όπου θα κλείσει, την Παρασκευή, για τον ΣΥΡΙΖΑ, η αυλαία της προεκλογικής περιόδου.

Ο χορός των προεκλογικών συγκεντρώσεων στην Αθήνα θα ανοίξει, την Τετάρτη με την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠαΣοΚ, στο Θησείο, αλλά και του ΚΚΕ, στο Σύνταγμα. Στη Χαριλάου Τρικούπη δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις εικόνες που μεταδίδουν οι συγκεντρώσεις του ΠαΣοΚ. Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου δίνει στους επιτελείς του κ. Ανδρουλάκη να κάνουν λόγο για μια διαφορετική εικόνα από αυτή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ο κ. Ανδρουλάκης θα κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία με ομιλία, σε ανοιχτή συγκέντρωση, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Με συγκέντρωση, την Παρασκευή, στην πλατεία Κοτζιά, θα κλείσει την καμπάνια του ο Γ. Βαρουφάκης