Πριν από μερικές μέρες, σε μια φιλική συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ο Κώστας Σκανδαλίδης στοιχημάτισε ότι το ποσοστό του ΠαΣοΚ στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής θα ξεπεράσει το 12%, ίσως κινηθεί και υψηλότερα. «Σας χαρίζω και το 11%» είπε. Δεν ήταν λίγοι όσοι έσπευσαν να  αποδεχθούν την πρόκληση. Ολες οι μετρήσεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν το ΠαΣοΚ, στην εκτίμηση ψήφου, να κινείται λίγο πάνω από το 10% και οι εκτιμήσεις του  κ. Σκανδαλίδη έχουν πάντα το στοιχείο της αισιοδοξίας. Το θέμα είναι ότι αυτή τη φορά τις συμμερίζονται και στελέχη που γνωρίζουν από εκλογές και συνήθως εμφανίζονται πιο συγκρατημένα. Συμφωνούν στην εκτίμηση ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα κλίμα αναντίστοιχο με αυτό που βλέπουν στις προεκλογικές τους εξορμήσεις. Και ότι το ποσοστό που τελικά θα λάβει το ΠαΣοΚ θα είναι μεγαλύτερο.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε μια σειρά από «δεδομένα» αλλά και «σημάδια» που, όπως επισημαίνεται, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Το πρώτο είναι το κλίμα στην περιφέρεια όπου το ΠαΣοΚ φαίνεται να ανεβάζει αισθητά τις δυνάμεις του, σε σχέση με το 2019. Από τις επιμέρους μετρήσεις, που έχουν γίνει για λογαριασμό υποψηφίων του κόμματος, προκύπτει ότι σε τουλάχιστον δέκα νομούς (Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηράκλειο, Λασίθι κ.α.) τα ποσοστά του ΠαΣοΚ μπορεί και να πλησιάσουν το 20%. Θεωρούν ότι αυτή η δυναμική της περιφέρειας υποεκτιμάται στις δημοσκοπήσεις.

Υπάρχει ένα ακόμα «σημάδι». Η συμμετοχή του κόσμου στις συγκεντρώσεις του ΠαΣοΚ και η σύγκρισή τους με τις αντίστοιχες, κυρίως, του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται, στην Κοζάνη η συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα είχε περί τα 200 άτομα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην ίδια πόλη, προτίμησε τον μεγαλύτερο χώρο της «Αίθουσας Τέχνης». Πήγαν 800 άτομα. Υπάρχουν και οι πιο άμεσες συγκρίσεις. Στη Δράμα και στον Πύργο οι δύο αρχηγοί μίλησαν στους ίδιους χώρους. Ο κόσμος που πήγε στην ομιλία του κ. Ανδρουλάκη ήταν πολύ περισσότερος. Περισσότερο κόσμο είχε, όπως λέγεται, και  η συγκέντρωση του προέδρου του ΠαΣοΚ στα Ιωάννινα σε σχέση με αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πρόβλημα στην Αθήνα

Βεβαίως, το πρόβλημα του ΠαΣοΚ δεν είναι η περιφέρεια στην οποία είχε καταγράψει υψηλά ποσοστά και το 2019. Είναι το Λεκανοπέδιο. Η κατάκτηση του «ισχυρού διψήφιου» ποσοστού περνά μέσα από την αύξηση, κατά 3 μονάδες, των ποσοστών του στην Αττική, που δεν διαφαίνεται μια εύκολη υπόθεση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Το 2019 είχε ποσοστό 5,5, χρειάζεται ένα 8% αν θέλει το ποσοστό του πανελλαδικά να ξεπεράσει το 12%. Και εδώ όμως, παρατηρείται, το ίδιο φαινόμενο. Στην προεκλογική συγκέντρωση του Μανώλη Χριστοδουλάκη στην Παιανία μαζεύτηκε πάνω από 2.000 κόσμος. Ο Στέφανος Ξεκαλάκης κατάφερε να μαζέψει σε ένα μπαρ, στου Ζωγράφου, περί τα 200 άτομα. Σε μια εκδήλωση με ομιλητή τον Φίλιππο Σαχινίδη, που δεν είναι υποψήφιος, πάνω από 120 άτομα γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο. Υπάρχει μια υποσημείωση. Πλήθος υπήρχε και στις συγκεντρώσεις του 2019, αλλά το ΠαΣοΚ έλαβε 8%. Αποτυπώνει αυτή η συμμετοχή ένα πραγματικό ρεύμα ανόδου;

Πολύπειρα στελέχη του κόμματος με κομβικό ρόλο στις εκλογικές μάχες του ΠαΣοΚ επισημαίνουν ότι σε σχέση με τις εκλογές του 2019, η «πολιτική συνθήκη» είναι εντελώς διαφορετική. Τότε υπήρχε το αίτημα να φύγει ο Τσίπρας, το οποίο οδήγησε έναν κόσμο του ΠαΣοΚ στην αγκαλιά του Μητσοτάκη. Το 2023 ο Πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει τη φθορά του χρόνου και των λαθών του, δεν υπάρχει, και λόγω της απλής αναλογικής, το ισχυρό δίλλημα όπως αυτό του 2019. Δεν μπορεί, εκτιμούν, στις πρώτες εκλογές ο κ. Μητσοτάκης να ασκήσει την ίδια πίεση σε αυτό το ακροατήριο. Δεν υπάρχει και η ίδια πίεση από τον Αλέξη Τσίπρα όσο δεν μπορεί να πείσει ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Δημιουργείται, συνεπώς, ζωτικός χώρος για το ΠαΣοΚ.