Σε ένα πρωτοφανές εκλογικό «ντέρμπι» με τον έναν από του δύο πολιτικούς αντιπάλους προσφάτως προφυλακισμένο, τον ομογενή υποψήφιο Φρέντι Μπελέρη εξελίσσεται η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών στο δήμο Χειμάρρας, στην Αλβανία.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα έως τώρα ο προφυλακισμένος με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων, ομογενής Φρέντι Μπελέρη συγκεντρώνει το  50,44% έναντι του υποψηφίου του του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκιόργκι Γκόρο ο οποίος συγκεντρώνει το  49,56%.

Από τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί έως τις 07:30 σήμερα το πρωί,  Δευτέρα 15/05/2023,  η διαφορά ανάμεσα σε Μπελέρη και Γκόρο είναι μόλις 31 ψήφους.  Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα δεδομένου ότι μέχρι τώρα,  έχει καταμετρηθεί μόλις το 45% των ψήφων με τη διαδικασία καταμέτρησης να συνεχίζεται. Η συμμετοχή στην κάλπη έφτασε  μόλις στο 34%.

Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες  και αφού οι κάλπες από τα 36 Εκλογικά Τμήματα του διευρυμένου δήμου, μεταφέρθηκαν σε ενιαίο χώρο στο κέντρο της Χειμάρρας.

Φόβοι για παρατυπίες κατά την καταμέτρηση

Μετά τα όσα προηγήθηκαν, με την προφυλάκιση Μπελέρη για υποτιθέμενη «εξαγορά ψήφων», έχουν ήδη εκφραστεί φόβοι για παρατυπίες κατά την διαδικασία της καταμέτρησης, με στόχο την αλλοίωση του αποτελέσματος υπέρ του «εκλεκτού» του Ράμα, και έως σήμερα δημάρχου, Γκιόργκι Γκόρο. Ωστόσο ανακοινώσεις αναμένονται μετά την δημοσιοποίηση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Τα αλβανικά ΜΜΕ αναφερόμενοι στις δημοιτικές εκλογές της Χειμάρρας, χαρακτήρισαν «ασυνήθιστη» την εκλογική διαδικασία μιας και ο ένας από τους δύο βασικούς αντιπάλους είναι προφυλακισμένος.

Την Κυριακή ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας κρίθηκε κρατούμενος και μεταφέρθηκε στις φυλακές Τιράνων, μετά την απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλλει, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Αλβανίας.

Προφυλακισμένος κρίθηκε και ο στενός του συνεργάτης, Παντελής Κοκαβέσης, παρά τα προβλήματα υγείας.