Σήμερα θα αρχίσω με μια ιδιαίτερη και ανθρώπινη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τις μητέρες και τον πατέρα των τριών αδικοχαμένων κοριτσιών, στην τραγωδία των Τεμπών. Για τη συνάντηση δεν ανακοινώθηκε το παραμικρό, ούτε ο πρωθυπουργός, αλλά ούτε η κυβέρνηση θέλησαν να την επιβεβαιώσουν, ούτε καν να αναφέρουν εάν έγινε ή πού αυτή έγινε. Έψαξα και έμαθα όμως ότι μετά τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Δήμαρχο Τρικκαίων ζήτησε να μείνει για δέκα λεπτά μόνος του. Πήρε μαζί του τον γενικό γραμματέα Αλληλεγγύης Γεώργιο Σταμάτη και συνάντησε τις μαυροφορεμένες μάνες σε ένα χώρο του Μουσείου Τσιτσάνη.

Κανείς δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος από αυτήν συνάντηση. Οι χαροκαμένες μάνες ένα μόνον πράγμα ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό: Να αποδοθεί Δικαιοσύνη και τίποτα άλλο, μόνον Δικαιοσύνη. Οι στιγμές σε εκείνη την αίθουσα ήταν συγκλονιστικές, ανθρώπινες, συγκινητικές, με τις μητέρες που έχασαν τα κορίτσια τους να ζητούν Δικαιοσύνη και με τον Πρωθυπουργό να τους υπόσχεται ότι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη εξηγώντας τους παράλληλα σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες, οι οποίες, όπως είπε, συνεχίζονται με γρήγορο ρυθμό.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Σταμάτης κρατώντας ένα μπουκέτο ανοιξιάτικα λουλούδια πήγε στο Καστράκι, στον τάφο των τριών κοριτσιών και τα άφησε εκεί. Μετά είχε μια συγκινητική συνομιλία με τον γονείς των τριών κοριτσιών, γεμάτη από αναμνήσεις.

***
Κερδίζεις μένεις, χάνεις φεύγεις

Στα Τρίκαλα ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Δήμαρχος κ. Παπαστεργίου ενώ παρουσίαζε μία εφαρμογή που δείχνει ποια γήπεδα μπάσκετ ή ποδοσφαίρου είναι διαθέσιμα ώστε να τα κλείνουν τα παιδιά και να μην περιμένουν ανέφερε χαρακτηριστικά πως «εμείς όταν παίζαμε μπάσκετ στην Αμερική είχαμε έναν κανόνα. Κερδίζεις μένεις, χάνεις φεύγεις. Κερδίζεις παίζεις. Μπαίνει ο επόμενος». Για την ιστορία έχω να θυμίσω και τούτα: Οι δύο πρωθυπουργοί και αρχηγοί κομμάτων που έχασαν εκλογές, αλλά παρέμειναν στην ηγεσία των κομμάτων τους ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου (όταν έχασε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη) και ο Αλέξης Τσίπρας (όταν έχασε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη). Ο Αντρέας, παρά το γεγονός ότι είχε λαβωθεί η υγεία του (αλλά και από σκάνδαλο Κοσκωτά) κατάφερε το 1993 να νικήσει τον Μητσοτάκη και να ξαναγίνει Πρωθυπουργός.

***
Η ατάκα από το ντιμπέιτ που έφερε τα πάνω κάτω

Και πάμε τώρα στα του ντιμπέιτ γιατί έχω να σας πω πολλά: Μια ατάκα του προέδρου του ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ότι πρέπει να πάνε φυλακή όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο αλλά και η παραδοχή του πρωθυπουργού, ότι οι παρακολουθήσεις ήταν εθνικό σκάνδαλο για το οποίο δεν δόθηκαν αρκετές απαντήσεις, προκάλεσε αναστάτωση στο πολιτικό τοπίο. Και αλλάζει επί της ουσίας την ατζέντα για τις επόμενες ημέρες έως τις εκλογές Αλλωστε, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε αμέσως να κάνει on camera σκληρή δήλωση για τις υποκλοπές και για όσα ειπώθηκαν (ή δεν ειπώθηκαν) στην τηλεμαχία της Τετάρτης, δείχνει ότι η αντιπολίτευση θέλει να εκμεταλλευτεί το momentum. Απάντησε βεβαίως ο κ. Σκέρτσος, αλλά το θέμα η φράση «σκάνδαλο» και «σκιά» στην κυβέρνηση πλανάται ακόμα στον πολιτικό αέρα.

***
Η αναπάντητη ερώτηση Ανδρουλάκη

Η ερώτηση του κ. Ανδρουλάκη που δεν απαντήθηκε ήταν η εξής: : Εάν, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν τον παρακολουθούσαν για λόγους εθνικής ασφάλειας, τότε γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ;

***
Η ψήφος είναι όπλο

Το δεύτερο συμπέρασμα που βγαίνει από την τηλεμαχία είναι οι πολίτες ας μην μείνουν στα στενά όρια της «επικοινωνίας», ας ψάξουν τι όντως λένε τα κόμματα, ας εξετάσουν προγράμματα, ας αποτιμήσουν πραγματικές στάσεις και όχι απλώς τη ρητορική και κυρίως ας αναλογιστούν πώς θέλουν να είναι η ζωή τους τα επόμενα χρόνια. Γιατί η δημοκρατία είναι σε κρίση, αλλά η ψήφος παραμένει όπλο.

***
Ξεπαγιάζοντας στην ΕΡΤ

Τα όσα έγιναν στο ντιμπέιτ ίσως να τα διαβάσατε από το σάιτ του «Βήματος» (που είχε ένα πλήρες ρεπορτάζ) . Εκείνο όμως που ίσως δεν έχετε πληροφορηθεί είναι η διαμαρτυρία των περισσότερων πολιτικών αρχηγών προς την ΕΡΤ επειδή… ξεπάγιασαν. Δεν γνωρίζω εάν ξεπάγιασαν γιατί το πολιτικό κλίμα ήταν κρύο και ζήτησαν από την ΕΡΤ να ανεβάσουν την θερμοκρασία, αλλά έγινε διάβημα. Στο διάβημα τους απάντησε ο Πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Ζούλας, ο οποίος τους εξήγησε ότι επειδή η αίθουσα ήταν καινούργια, ότι μέσα σε αυτήν υπήρχαν 50 άτομα (ρεκόρ ατόμων για ντιμπέιτ) αρχικώς έβαλαν την θερμοκρασία στους 19 βαθμούς και εν συνεχεία την ανέβασαν στους 21. Για όσους γνωρίζουν από τηλεόραση το πρόβλημα στο στούντιο δεν είναι το κρύο, αλλά η ζέστη και βεβαίως ο… ιδρώτας.

***
Οι κουστωδίες των πολιτικών αρχηγών

Οι πολιτικοί αρχηγοί αφίχθηκαν στην ΕΡΤ με πολυπληθή συνοδεία. Άλλο πάλι και τούτο. Ένας στρατός από συνεργάτες, κομματικούς επικοινωνιολόγους, ασφάλεια, όλοι αυτοί μέσα σε ένα στούντιο σημαίνει τηλεοπτικός συνωστισμός. Με την ευκαιρία θυμάμαι πως ένας πολιτικός (σήμερα δεν βρίσκεται εν ζωή) έφερνε στο στούντιο πάντοτε την γυναίκα του και καμμιά φορά την κόρη του. Όταν τον ρωτούσαν γιατί το έκανε αυτό, απαντούσε «επειδή είναι ο πιο αυστηρός κριτής μου». Σε μια περίπτωση, παραμονές εκλογών, ο δημοσιογράφος- παρουσιαστής αναγκάστηκε να σταματήσει την εκπομπή, να κάνει δηλαδή διάλειμμα και να ζητήσει από την σύζυγό του πολιτικού να εξέλθει από το στούντιο, επειδή έκανε διάφορους χαρακτηρισμούς.

***
Ντιμπέιτ σε λειτουργία… πτήσης

Οι πάντες μέσα στο στούντιο, ήτοι πολιτικοί αρχηγοί, δημοσιογράφοι, συνεργάτες, άνδρες της ασφάλειας, τεχνικοί (κάμεραμαν, φωτιστές κτλ) είχαν ενεργοποιημένα τα κινητά τους. Οι περισσότεροι στο αθόρυβο άλλοι σε λειτουργία… πτήσης! Συνεπώς είχαν ενημέρωση τι γινόταν έξω, πώς τους αντιμετώπιζαν οι τηλεθεατές, πόσο ήταν το αποτέλεσμα στο τσάμπιον λινγκ και ποιος κέρδισε στις φοιτητικές εκλογές.

***
Ήθελε να είναι…σουλουπωμένος

Έγινε θέμα συζήτησης η γραβάτα του Δημήτρη Κουτσούμπα. Πέραν των δημοσιογράφων, τον ρώτησαν και οι πολιτικοί αρχηγοί γιατί φόρεσε γραβάτα, Ή μήπως το είπαν για να σπάσουν την αμηχανία τους ή επειδή ξεχνούν. Και τούτο γιατί ο κ. Κουτσούμπας φόρεσε πολλές φορές γραβάτα (για να είναι« σουλουπωμένος» όπως έλεγε) και μάλιστα την γραβάτα που φόρεσε στο ντιμπέιτ, την είχε ξαναφορέσει και στο Προεδρικό Μέγαρο στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ίσως να πέρασε απαρατήρητο, αλλά ο κ. Κουτσούμπας δέχθηκε στο στούντιο της ΕΡΤ και συγχαρητήρια και μάλιστα δύο φορές. Ήταν από τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη νίκη της Πανσπουδαστικής

***
Γιατί ο Περισσός χαίρεται

Χαράς ευαγγέλια στον Περισσό, καθώς δέκα μέρες πριν τις εθνικές κάλπες, η φοιτητική παράταξη της Πανσπουδαστικής, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, ήρθε και αυτή την φορά πρώτη, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα αν και τα αμφισβητεί η «γαλάζια» ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όμως επιβεβαιώνονται και από άλλες φοιτητικές παρατάξεις. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που κάθε πλευρά δίνει διαφορετικά αποτελέσματα, όμως είναι γεγονός ότι από πέρυσι έχουμε ανάκαμψη της Πανσπουδαστικής μετά από πάρα πολλά χρόνια κυριαρχίας στα πανεπιστήμια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Το ενδιαφέρον αυτής της αναμέτρησης είναι φυσικά ότι διενεργήθηκε λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαίου και στο ΚΚΕ θεωρούν ότι είναι «καλός οιωνός». Έτσι κάνουν λόγο για «σαρωτική άνοδο σε ψήφους και ποσοστά» της Πανσπουδαστικής (με 35,04%) έναντι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (με 25,77%), «βήμα» που προσδοκούν να μετατραπεί σε «άλμα» στις εθνικές εκλογές μέσω της ενίσχυσης του κόμματος, «της μόνης αντισυστημικής, ανατρεπτικής και ξεκάθαρης επιλογής», όπως λένε χαρακτηριστικά. Μάλιστα κατηγορούν την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ότι επιχειρεί «να αντιστρέψει την πραγματικότητα που βίωσαν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους και τα ίδια τα μέλη της ΔΑΠ, τα οποία αναγνώρισαν και υπέγραψαν τα επίσημα αποτελέσματα των εφορευτικών επιτροπών εκατοντάδων Φοιτητικών Συλλόγων, που αποδεικνύουν ότι η Πανσπουδαστική ΚΣ είναι πρώτη δύναμη» (η ΔΑΠ δίνει στον εαυτό της 48,1% έναντι 28,56% της Πανσπουδαστικής).

***
Η επιμονή του Εισαγγελέα δικαιώθηκε!

Σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προάχθηκε ο εκ Θεσσαλονίκης Εισαγγελέας Βασίλης Φλωρίδης. Η στήλη μας είχε γράψει για την επιμονή του κ. Φλωρίδη στο να αποκαλυφθεί η δολοφονία του άτυχου Δημητρίου Γραικού, ο οποίος δολοφονήθηκε και στη συνέχεια θάφτηκε μαζί με το αυτοκίνητό του σε περιοχή της Θεσσαλονίκης. Παρότι η υπόθεση μπήκε από τους Εισαγγελείς στο αρχείο, ο ίδιος πίστευε ότι είχε δολοφονηθεί και παρήγγειλε την επανεξέταση της υπόθεσης. Ο άτυχο δολοφονηθείς βρέθηκε θαμμένος μετά από τρία χρόνια σε περιοχή που «φωτογράφησε» με την παραγγελία του ο κ. Φλωρίδης.

Το χθεσινό Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου τον επέλεξε για τη θέση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Το βέβαιο είναι ότι αν συνεχίσει και στον Άρειο Πάγο την επιμονή του, πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους!