Την πεποίθηση του πως ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει εγγυητή της ομαλότητας και της ευρωπαϊκής κανονικότητας την επόμενη μέρα των εκλογών εκφράζει στο Βήμα ο υποψήφιος του κόμματος στον Νότιο Τομέα Αθηνών, Παύλος Χρηστίδης.

Σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα του Βήματος, ο κ. Χρηστίδης προσθέτει επίσης πως «το τοξικό δίπολο Μητσοτάκης – Τσίπρας απέτυχε» και αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια «προωθητική δύναμη ελπίδας για καλύτερες ημέρες».

Ακόμη, κάνει σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μετακινείται από τη θέση «ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης» όσον αφορά το πρόσωπο του πρωθυπουργού σε πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ κατονομάζει ως «κόκκινες γραμμές» για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα τα ζητήματα αρχών και διαφάνειας.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διατυπώνει την άποψή του πως το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης έχει τις απαντήσεις στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, ενώ όσον αφορά τους νέους, δηλώνει πως το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε βαθιά ανανέωση, όχι μόνο ηλικιακή αλλά και ύφους και ήθους.

Είστε εκπρόσωπος της νέας γενιάς στην Πολιτική. Το κόμμα σας μιλά για ανανέωση αλλά βλέπουμε ότι δεν έχει μεγάλη αποδοχή στις νεότερες ηλικίες. Μπορείτε να προσελκύσετε τους νέους και με ποιον τρόπο;

Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα – και δεν είναι σχήμα υπερβολής – που έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια σε τόσο βαθιά ανανέωση. Ανανέωση ηλικιακή, αλλά και ύφους και ήθους. Και αυτό το οφείλουμε σε έναν άνθρωπο: Η Φώφη Γεννηματά έδωσε βήμα στη νέα γενιά, την ανέδειξε και τη στήριξε. Επέλεξε σε κρίσιμα πόστα νέους ανθρώπους και έδωσε φωνή σε όσους πίστεψαν στο νέο ΠΑΣΟΚ.

Η οργή και η αποστροφή , όμως, της νέας γενιάς προς το πολιτικό σύστημα είναι πιο βαθύ ζήτημα. Έχει να κάνει αφενός με την ποινικοποίηση των ονείρων μιας καλύτερης ζωής, από τους θιασώτες της προτεσταντικής λιτότητας και από την άλλη με την αναξιοπιστία ενός μεγάλου μέρους του πολιτικού συστήματος, που αλλάζει κόμματα σαν τα πουκάμισα και ξεχνάει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις μετεκλογικά, σαν χρυσόψαρο. Ποιος να πιστέψει τα youth pass? Ποιος να εμπιστευτεί όσους τους θυμούνται προεκλογικά; Αυτός είναι ο ορισμός της υποκρισίας. Αυτό οι νέοι το αντιλαμβάνονται. Η νέα γενιά του τόπου είναι πολύ πιο υποψιασμένη από το πολιτικό σύστημα και τους επικοινωνιολόγους του. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν διαλύοντας τα φίλτρα της υποκρισίας και της εκλογικής ιδιοτέλειας από πλευράς του πολιτικού συστήματος. Η αξιοπιστία είναι για μένα η μεγαλύτερη πρόκληση όσων μπαίνουμε στην πολιτική.

Οι νέοι στη χώρα μας αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλημάτων (ανεργία, αδυναμία να φύγουν από την οικογενειακή εστία, δυσκολία να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια). Ποιο είναι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων;

Εδώ και πολύ καιρό έχουμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την κοινωνική κατοικία. Θυμάμαι τότε να μη μας δίνεται χρόνος να μιλήσουμε γι αυτήν. Τώρα όλα τα κόμματα επιχειρούν να υποκλέψουν αυτή την πρόταση. Τους υποδεχόμαστε στην πραγματικότητα της αγοράς και της νέας γενιάς αλλά και των νέων οικογενειών που αγνοούσαν μάλλον. Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη αντίληψη για όλα τα θέματα αυτά. Προτείνουμε μείωση των εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψη νέων με πλήρη απασχόληση, στήριξη για τις νέες μητέρες, ενίσχυση του επιδόματος μητρότητας για τις μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες, φορολογικά κίνητρα για νέους επιχειρηματίες και επαγγελματίες,· Δημιουργία δεξαμενής 150.000 κατοικιών, που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους, κατασκευή νέων ποιοτικών φοιτητικών εστιών.

Δυστυχώς οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να υπηρετήσουν τα εκλογικά τους ακροατήρια. Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανεργία πχ . Υπάρχουν πολλά ζητούμενα και δεν γίνεται να αντιμετωπίζεται μονίμως με προγράμματα μπαλώματα. Δεν γίνεται όλη η αντίληψη μας να μην εκφράζει ένα αίσθημα διαγενεακής αλληλεγγύης. Κανείς μόνος του. Μαζί θα ξανασηκώσουμε την κοινωνία. Όχι σε παρωχημένες αντιλήψεις που πλήγωσαν την κοινωνία.

Τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές;

Νομίζω ότι συνοψίζεται σε μια φράση. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με μια από τα ίδια ή ισχυρό ΠΑΣΟΚ εγγυητή της ομαλότητας και της ευρωπαϊκής κανονικότητας. Επανάληψη του διόλου της κρίσης ή μια προωθητική δύναμη ελπίδας για καλύτερες ημέρες;

Τελικά υφίσταται σενάριο «προοδευτικής διακυβέρνησης» είτε ως «κυβέρνησης των ηττημένων» είτε ως «κυβέρνηση ανοχής»;

Υπάρχει το σενάριο της αλαζονείας, του αυταρχισμού και την αναποτελεσματικότητας τους. Υπάρχει όμως και το σενάριο με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ το οποίο να λειτουργήσει ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων . Να εγγυηθούμε ότι θα υπάρξει μια κυβέρνηση που δεν θα ξαναπληγώσει την κοινωνία, τους θεσμούς, την δημοκρατία. Που θα αναμορφώσει το ΕΣΥ, τις δομές πρόνοιας, που θα επιταχύνει τους ρυθμούς απόδοσης δικαιοσύνης, που θα προχωρήσει στη στήριξη των μικρομεσαίων. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι και θα είναι ο εγγυητής πολιτικών που θα έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι λίγους και κολλητούς. Η απαίτηση για αλλαγή μοντέλου και συστήματος διακυβέρνησης γίνεται συντριπτικά πλειοψηφική.

Εξακολουθείτε να παραμένετε στη γραμμή του «ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης» για πρωθυπουργός; Και αν όχι αυτοί οι δύο, τότε ποιος; Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει αυτό το πρόσωπο; Από ποιον χώρο θα προέρχεται;

Το τοξικό δίπολο Μητσοτάκης –Τσίπρας απέτυχε. Δεν είναι μια εμμονή του ΠΑΣΟΚ αυτή η θέση είναι η θλιβερή πραγματικότητα των τελευταίας οκταετίας. Δεν μπορεί η χώρα να ξαναμπεί σε περιπέτεια. Μας προβάλλουν ως σενάριο σταθερότητας την παραμονή Μητσοτάκη ή την επιστροφή Τσίπρα στην πρωθυπουργία. Αυτό είναι σταθερότητα που απλά υπηρετεί τις προσωπικές ματαιοδοξίες τους, όχι την χώρα. Δεν ρετουσάρεται και δεν μοντάρεται η πραγματικότητα. Οι πολίτες δεν είναι λωτοφάφοι να καταναλώνουν την κάθε κατασκευασμένη και μονταρισμένη εικόνα που του πασάρουν. Όποιος έχει υπηρετήσει το υπερσυγκεντρωτικό, πελατειακό κράτος, το κράτος που δεν σέβεται θεσμούς και πολίτες, δεν μπορεί να καταλάβει αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα και αν το καταλαβαίνει δεν μπορεί να το υπηρετήσει. Και αυτό αφορά και τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα.

Είστε υποψήφιος στο Νότιο τομέα της Β’ Αθήνας. Είναι, πράγματι, το Λεκανοπέδιο η «μαύρη εκλογική τρύπα» του ΠΑΣΟΚ;

Μαύρη τρύπα είναι η αδιαφορία των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζουν ότι στο Νότο μένουν μόνο προνομιούχοι. Πιστέψτε με – και το βλέπω καθημερινά – η Αττική θα είναι η μεγάλη έκπληξη για το ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες που συναντώ ειδικά στον νότιο τομέα που είμαι υποψήφιος είναι αποφασισμένοι να δώσουν μια ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα είναι τόσα πολλά, που οι πολίτες νιώθουν την εγκατάλειψη σε κάθε έκφανση της. Αντί για ανάπτυξη, νιώθουν ξένοι στον τόπο τους, αντί για επενδύσεις, βλέπουν τα airbnb να κατακλύζουν τις γειτονιές τους, αντί για ασφάλεια, μια δολοφονία κάθε εβδομάδα σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Όσον αφορά τον Νότιο τομέα, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της περιοχής και πως σκοπεύετε εσείς προσωπικά να τα αναδείξετε;

Πρόκειται για μεγάλη περιφέρεια με ετερόκλητα εσωτερικά κοινωνικά και όχι μόνο χαρακτηριστικά. Η περιφέρεια του Νότιου Τομέα με αιχμές το παραλιακό μέτωπο και το Ελληνικό έχεις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης . Το μεγάλο στοίχημα είναι να διασφαλίσουμε αφενός ότι θα υπάρχει αναπτυξιακό αποτύπωμα και στην ίδια την κοινωνία και αφετέρου να προστατευτεί το περιβάλλον, το δημόσιο χώρο, η πρόσβαση στην θάλασσα. Βουλευτές, φορείς και αυτοδιοίκηση οφείλουμε από κοινού να διεκδικήσουμε, να σχεδιάσουμε . Κανείς δεν μπορεί μόνος του. Υπερτοπικά θέματα οφείλουν να αντιμετωπίζονται και να διαχειρίζονται με συνέργειες. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ξεχωρίζω τα θέματα ασφάλειας, συγκοινωνιακής σύνδεσης και κρίσιμων υποδομών, που χρειάζονται γενναίες αλλαγές. Πάντα ενώνοντας δυνάμεις.

Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» του ΠΑΣΟΚ για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας; Σε ποια ζητήματα δεν είστε διατεθειμένοι να υποχωρήσετε;

Σε μια διαδικασία προγραμματικών συγκλίσεων δεν εισέρχεσαι εμμονικός σε λεπτομέρειες. Είμαστε όμως ανυποχώρητοι σε θέματα αρχών στην πράξη. Γιατί όλοι μπορεί να λένε πχ ότι υπηρετούν την διαφάνεια και την λογοδοσία σε επίπεδο αρχών. Όμως τι γίνεται στην πραγματικότητα; Τελευταία φορά που είδαμε να γίνονται βήματα προς μια Δημοκρατία ισονομίας και διαφάνειας ήταν την περίοδο 2009-2011. Με την Διαύγεια, το opengov για θέσεις ευθύνης στο δημόσιο, τα αντικειμενικά κριτήρια για προϊσταμένους στο Δημόσιο, την ηλεκτρονική διαβούλευση για τα νομοσχέδια. Όλα αυτά ήταν βήματα για μια εξουσία που αυτοπεριορίζεται, που θέλει να ελέγχεται, γιατί ξέρει ότι έτσι θα λειτουργεί καλύτερα η Δημοκρατία. Αυτά τα βήματα πρέπει να τα συνεχίσουμε, να κάνουμε διορθώσεις όπου χρειάζεται, να τα πολλαπλασιάσουμε. Στην πράξη κρινόμαστε όλοι. Και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μονίμως επιχειρούσαν να περιορίσουν την διαύγεια. Με την ίδια λογική υπάρχουν κρίσιμες πολιτικές που ναι εχουν κόκκινες γραμμές: Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και της δημόσιας παιδείας, δίκαιο φορολογικό σύστημα και ασφαλιστικό που δεν θα ξαναπληγώσει τους πολίτες, ενίσχυση και αποκατάσταση των θεσμών που τόσο πληγώθηκαν, νέο παραγωγικό μοντέλο. Εκεί θα κριθούμε.

Τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατία εν έτει 2023;

Μεγάλη κουβέντα… Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Η σοσιαλδημοκρατία πέρασε μια μεγάλη ιδεολογική περιπέτεια πανευρωπαϊκά τα τελευταία 20 χρόνια. Έκανε εκπτώσεις στις αξίες της, έβαλε «νεοφιλελευθερο» νερό στο κρασί της και έχασε την επαφή με την κοινωνία.

Όμως την τελευταία πενταετία αρχίζει να ξαναβρίσκει τον βηματισμό τους. Σήμερα σοσιαλδημοκρατία σημαίνει κράτος δικαίου και κοινωνικό κράτος, Δημοκρατία και Ευημερία. Η σοσιαλδημοκρατία υπηρετεί τον άνθρωπο και ειδικά τον αδύναμο. Δεν είναι τσιτάτο, δεν είναι εμμονή. Είναι μια αδήριτη πραγματικότητα. Οι νεοφιλελεύθεροι έφεραν στις κοινωνίες τα ίδια αδιέξοδα ακόμα και στην πιο εκσυγχρονισμένη εκδοχή τους. Επομένως οι ρίζες των αρχών και των αξιών δείχνουν πως θα αντιμετωπίσουμε , με σύγχρονο τρόπο, το αύριο.

Γιατί ο κόσμος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ;

ΠΑΣΟΚ, γιατί τώρα οι πολίτες ξέρουν. Γνωρίζουν ποιος τους είπε αλήθεια, ποιος τους υπηρέτησε και βελτίωσε την ζωή τους συνολικά. Ποιος στάθηκε δίπλα τους, με ποιο κόμμα ταυτίστηκαν οι καλύτερες μέρες της πατρίδας . Ο κύκλος των ψεμάτων ολοκληρώθηκε. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να μην ξανακυλήσει ποτέ η χώρα σε ένα τοξικό φάυλο κύκλο που ξεκίνησε το 2008 με την χρεωκοπία της κυβέρνησης Καραμανλή. Και βέβαια ΠΑΣΟΚ για τις προτάσεις του, το σχέδιο του και την δύναμη ανανέωσης που φέρνει ξανά στον τόπο.