Η ώρα του debate έφτασε. Στις 9 το βράδυ, στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης θα επιχειρήσουν, έστω και μέσω των «παράλληλων μονόλογων» να αναδείξουν τα πλεονεκτήματά τους και τα αδύναμα σημεία των αντιπάλων τους.

Απέναντί τους θα καθίσουν, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των 6 τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας: Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς.

Το ενδιαφέρον, εκ των πραγμάτων, θα στραφεί στα διλήμματα που θα τεθούν στο εκλογικό σώμα αλλά και στις απαντήσεις που θα δοθούν επί των μετεκλογικών σεναρίων. Τα επιτελεία των πολιτικών αρχηγών έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την προετοιμασία τους και έχουν χαράξει τους βασικούς άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η παρουσία τους στο debate, αλλά και τα μηνύματα που θα επιχειρήσουν να περάσουν στους τηλεθεατές.

Κ. Μητσοτάκης: Ποντάρει στις εντυπώσεις και στο αλαλούμ μεταξύ Τσίπρα – Ανδρουλάκη

Ενταγμένο αρμονικά στην προεκλογική εκστρατεία του Κυριάκου Μητσοτάκη μοιάζει το ντιμπέιτ της Τετάρτης 10 Μαΐου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι έξι πολιτικοί αρχηγοί της προηγούμενης Βουλής αναμένεται να έχουν τους γνωστούς παράλληλους μονόλογους. 

Όπως έχει εξελιχθεί η προεκλογική περίοδος, η αποψινή τηλεμαχία εκτιμάται ότι κρύβει πολύ περισσότερες ευκαιρίες, παρά κινδύνους για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι στην εφετινή διαδικασία δεν υπάρχει ούτε άγνωστη ερώτηση, ούτε και ευκαιρία να απευθυνθεί ο ένας αρχηγός σε κάποιον από τους υπολοίπους, αντιμετωπίζεται από το εκλογικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς ως μία ευκαιρία ώστε να αναδειχθούν (έστω και εμμέσως) τρία από τα κεντρικά σημεία της επιχειρηματολογίας του Πρωθυπουργού: 

α) Ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν πολλά κοινά στοιχεία και επιδιώξεις, με πρώτη να μην βρεθεί και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρωθυπουργία

β) Ότι παρά ταύτα, οι διάφορες διακηρύξεις τους είναι αντικρουόμενες, συγκεχυμένες και ανεδαφικές

γ) Ότι η δική του πρόταση διακυβέρνησης είναι ρεαλιστική και υλοποιήσιμη και μόνη δυνατότητα για την εφαρμογή της είναι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας. 

Το γεγονός ότι το ντιμπέιτ διεξάγεται εν μέσω ενός καταιγισμού συνεντεύξεων, δηλώσεων, αναρτήσεων και ομιλιών των πολιτικών αρχηγών, προεξοφλείται ότι θα περιορίσει σε δραματικό βαθμό τις πιθανότητες να εμφανιστούν σε αυτό νέα στοιχεία πολιτικής ουσίας. 

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη πάντως, ευελπιστούν ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην διαμόρφωση των εντυπώσεων, σε μία τελευταία στροφή προς την τελική ευθεία για τις κάλπες. 

Η πίεση στον Μητσοτάκη και η προσέγγιση κυβερνητικών συμμάχων οι στόχοι του του Αλέξη Τσίπρα

Να στριμώξει πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο αυτό του επιτρέπεται λόγω του ασφυκτικού πλαισίου διεξαγωγής του ντιμπέιτ, θα επιχειρήσει σήμερα το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας. Στην τηλεοπτική μονομαχία των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να φέρνει την συζήτηση γύρω από το πρόσωπο του Πρωθυπουργού ώστε να τον αποδυναμώσει περαιτέρω, όσο αυτό είναι εφικτό.

Ο Αλ. Τσίπρας προσέρχεται στην βραδινή τηλεμαχία με βασική επιδίωξη να κάνει κοινωνούς των βασικών μηνυμάτων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους. Στην προμετωπίδα του θα είναι τα βασικά συνθήματα του κόμματος, «Δικαιοσύνη Παντού» και «πολιτική αλλαγή».

Παράλληλα, θα προσπαθήσει, ξεφεύγοντας και από τον πυρήνα των ερωτημάτων των δημοσιογράφων, να μεταφέρει τη συζήτηση και σε άλλα θέματα, ώστε να προβάλλει περισσότερες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ευρύ κοινό.

Όμως ο κεντρικός στόχος είναι να καταφέρει ένα καίριο πολιτικό στον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ θα έχει και την ευκαιρία να απευθυνθεί δια ζώσης για πρώτη φορά στους δυνητικούς κυβερνητικούς συμμάχους του, θέτοντας ευθέως το θέμα της προοδευτικής διακυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Ένα μεγάλο ερώτημα στο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι κατά πόσο η σημερινή διαδικασία με τον τρόπο που γίνεται ενδιαφέρει τους ψηφοφόρους και κυρίως τους νέους.

Η άμυνα και η αντεπίθεση του Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα προσέλθει στο debate γνωρίζοντας ότι θα δεχθεί διπλή πίεση. Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα στο πεδίο των μετεκλογικών σεναρίων.  Η πίεση αυτή, η οποία θα εκδηλωθεί δημοσίως, σε πανεθνικό επίπεδο, κρύβει κινδύνους αλλά προσφέρει, όπως λέγεται, στον κ. Ανδρουλάκη τη δυνατότητα να προβάλλει «χωρίς παρεμβολές και παραμορφώσεις»  τη στάση του και στα ζητήματα αυτά.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Χαριλάου Τρικούπη θα ξεκαθαρίσει ότι με μονοψήφιο ποσοστό θα μείνει στην αντιπολίτευση. Το «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό είναι η προϋπόθεση για να μπει σε συζητήσεις για κυβέρνηση συνεργασίας, από την πρώτη Κυριακή. Στην περίπτωση αυτή προέχει να υπάρξει προγραμματική συμφωνία. Η συζήτηση για τα πρόσωπα θα ακολουθήσει.

Ο κ. Ανδρουλάκης θα παραμείνει αμετακίνητος στη γραμμή «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας». Θα ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιβάλλει αυτός τον Πρωθυπουργό αλλά θα υπογραμμίσει ότι Μητσοτάκης και Τσίπρας δεν μπορούν να ηγηθούν ενός τέτοιου συνεργατικού σχήματος, λόγω των κυβερνητικών τους πεπραγμένων.

Αυτό είναι το πεδίο στο οποίο θα αντεπιτεθεί ο κ. Ανδρουλάκης με στόχο να αναδείξει τις διαφορές του ΠαΣοΚ από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.  Το μοντέλο διακυβέρνησης των αντιπάλων του. «Ελπίζω να μου απαντήσουν στο debate. Δεν μπορεί να διαχειρίζεσαι εκατομμύρια ευρώ και να είσαι ο κολλητός του ανιψιού του κ. Μητσοτάκη ή ο κολλητός του κ. Τσίπρα» ήταν η προειδοποιητική βολή του.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους νέους και στους αναποφάσιστους. Θα τους καλέσει να προσέλθουν στις κάλπες και να εκφραστούν αντισυστημικά αλλά επιλέγοντας τον ρεαλισμό και όχι τα μεγάλα λόγια που τελικά αποδεικνύονται κοροϊδία.

Δ. Κουτσούμπας: Επίθεση από τα… αριστερά

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας από την αρχή είχε ταχθεί υπέρ του ντιμπέιτ με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών ώστε να εξασφαλιστεί ελεύθερος και ουσιαστικός διάλογος και να μην επαναληφθεί η πεπατημένη των παράλληλων μονολόγων, κάτι, ωστόσο, που δεν θα αποφευχθεί τελικά.

Μάλιστα το ΚΚΕ είχε προτείνει σε κάθε θεματική ενότητα και κατά τη διάρκεια των απαντήσεων των πολιτικών αρχηγών στις απαντήσεις των δημοσιογράφων, να μπορούν να γίνονται ερωτήματα, διάλογος, χωρίς αυστηρούς κανόνες και χρονόμετρα, όπως γίνεται και στα άλλα τηλεοπτικά πάνελ. Η πρότασή του δεν βρήκε σύμφωνα τα άλλα κόμματα και έτσι η συζήτηση θα διεξαχθεί κατά τα ειωθότα.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ αναμένεται να επιτεθεί σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ότι ταυτίζονται στις βασικές τους στοχεύσεις (ΕΕ, ΝΑΤΟ, καπιταλιστική ανάπτυξη) και θα κληθεί να απαντήσει σχετικά με τα σενάρια σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης, που αποτελεί στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας την στάση του ΚΚΕ το οποίο αρνείται να συμμετέχει σε οποιοδήποτε διαχειριστικό σχήμα κυβερνητικής συνεργασίας, όπως αρνείται και να παρέχει ψήφο ανοχής στην Βουλή, εφόσον προκύψει τέτοια προοδευτική κυβέρνηση, προτάσσοντας την ανάγκη για ενίσχυση του κόμματός του «κόντρα στα διλήμματα, τους εκβιασμούς και τις αυταπάτες», καθώς, όπως έχει δηλώσει, «η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη αντισυστημική ψήφος» ενάντια «στο σύστημα του κέρδους και της εκμετάλλευσης, που όλοι οι υπόλοιποι υπηρετούν».