Η ώρα για το ντιμπέϊτ πλησιάζει. Στις 10 Μαΐου οι πολιτικοί αρχηγοί των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα κληθούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις δημοσιογράφων από τους έξι τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Οι θεματικές ενότητες της τηλεμαχίας θα είναι οι εξής:

1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση.
2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα.
3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια.
4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος.
5) Περιβάλλον και Ενέργεια.

Το πρώτο ντιμπέϊτ στην Ελληνική τηλεόραση

Όπως αναφέρει ο BHMAτοδότης, ήταν παραμονές εκλογών όταν ο τότε Πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προκαλούσε τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου σε μια τηλεμαχία.

Έως τότε δεν είχε γίνει ποτέ μια τέτοια τηλεμαχία σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και μάλιστα σε επίπεδο πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, προεκλογική περίοδο. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περίμενε να πραγματοποιηθεί τέτοια πολιτική εκπομπή, όταν ξαφνικά ο Ανδρέας Παπανδρέου, μέσω της γραμματέας του ειδοποίησε πως δέχεται.

Αμέσως η ΕΡΤ-2 επικοινώνησε με την Αραβαντινού με τον κ. Μητσοτάκη να δέχεται και αυτός μετά χαράς να «συγκρουστεί» τηλεοπτικώς με τον Παπανδρέου. Το στούντιο στην οδό Μεσογείων ετοιμάστηκε, τα διαφημιστικά τρέιλερ επίσης, δεν υπήρξε όμως συμφωνία ούτε για την θεματολογία, ούτε για τον χρόνο διάρκειας, παρά μόνον ότι ο κάθε αρχηγός θα απαντούσε στις ερωτήσεις σε χρόνο τριών λεπτών.

Και όταν ήρθε εκείνο το απόγευμα (πριν από το δελτίο) με τους δημοσιογράφους να κατακλύζουν το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ-2, αντί του Παπανδρέου όμως εμφανίστηκε ο Γεράσιμος Αρσένης. Είπε ότι ο πρωθυπουργός είχε μια αδιαθεσία, ανέβασε πυρετό και έστειλε αυτόν για να αντιμετωπίσει τον Μητσοτάκη.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ δέχθηκε την πρόκληση και έτσι ξεκίνησε για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση το πρώτο ντιμπέϊτ, το οποίο ήταν αμερικάνικου τύπου, δηλαδή ένας δημοσιογράφος συντόνιζε και οι πολιτικοί «βομβάρδιζαν» ο ένας τον άλλο με ερωτήσεις, αλλά οι απαντήσεις κατά γενική ομολογία ήταν αόριστες και όχι μακριά από τα προεκλογικά συνθήματα των κομμάτων τους.

Το δεύτερο ντιμπέίτ έγινε το 1996. Ο Κώστας Σημίτης έχει αντικαταστήσει τον εκλιπόντα Α. Παπανδρέου και ο Μιλτιάδης Έβερτ τον Κ. Μητσοτάκη. Με σύνθημα τον “Εκσυγχρονισμό” το ΠΑΣΟΚ κερδίζει με 41,49% έναντι 38,12% της ΝΔ γεγονός που οδηγεί αργότερα τον Μ. Έβερτ σε παραίτηση και εκλογή στην ηγεσία του κόμματος του Κώστα Καραμανλή.