Ο Χαντέρ Αντνάν, στέλεχος του κινήματος Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, έπειτα από απεργία πείνας για 87 ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκισή του στο Ισραήλ, πέθανε σήμερα.

Λίγη ώρα αφού κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του, εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στη Λωρίδα της Γάζας για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Αντνάν και για να θρηνήσουν για τον θάνατό του. Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του Ισραήλ, ενώ έμποροι έκλεισαν τα καταστήματά τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έπειτα από έκκληση για γενική απεργία.

Η διεύθυνση φυλακών του Ισραήλ έκανε γνωστό με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε τον θάνατο κρατουμένου που ανήκε στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, αφού «βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στο κελί του» και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Ο Χαντέρ Αντνάν

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και η Ένωση Παλαιστίνιων Φυλακισμένων επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τον θάνατο του Χαντέρ Αντνάν σε ηλικία 45 ετών, με την Ένωση να καταγγέλει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο Αντνάν «εκτελέστηκε εν ψυχρώ» από τις αρχές του Ισραήλ.

Από το 2011 ο Αντνάν είχε πραγματοποιήσει τέσσερις φορές απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την κράτησή του από τις ισραηλινές αρχές χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Αρκετοί Παλαιστίνιοι έχουν κάνει απεργία πείνας αλλά κανείς δεν έχει πεθάνει από το 1992.

Σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστίνιων Κρατούμενων, ο Αντνάν είχε συλληφθεί 12 φορές από τις ισραηλινές αρχές και είχε περάσει οκτώ χρόνια στη φυλακή, κυρίως υπό διοικητική κράτηση, ένα μέτρο που επιτρέπει την κράτηση χωρίς την απαγγελία κατηγοριών ή τη διεξαγωγή δίκης.

Αυτή τη φορά ο Αντνάν είχε συλληφθεί για την εμπλοκή του στον Ισλαμικό Τζιχάντ και για ρητορική που υποκινεί σε βία, όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μιλώντας στο AFP.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ο Χαντέρ Αντνάν, που είχε αρχίσει αυτή τη διαμαρτυρία από την 5η Φεβρουαρίου, αρνείτο να «υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και να δεχθεί ιατρικές περιποιήσεις».

Αντικρούοντας την εκδοχή της σωφρονιστικής υπηρεσίας ο δικηγόρος του Αντνάν, ο Τζαμίλ αλ Χάτιμπ, κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές ότι του στέρησαν την ιατρική βοήθεια.

«Ζητήσαμε να μεταφερθεί σε πολιτικό νοσοκομείο όπου θα μπορούσαν να τον παρακολουθήσουν σωστά. Δυστυχώς το αίτημά μας αντιμετωπίστηκε με αδιαλλαξία και απόρριψη», κατήγγειλε ο αλ Χάτιμπ στο Reuters.

«Βρίσκεται σε κελί όπου οι συνθήκες κράτησης είναι πολύ δύσκολες. Αυτοί (το Ισραήλ) αρνήθηκαν να τον μεταφέρουν σε πολιτικό νοσοκομείο και να επιτρέψουν επίσκεψη του συνηγόρου του», κατήγγειλε και η σύζυγός του, Ράντα Μούσα σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Ισραήλ «θα πληρώσει το τίμημα αυτού του εγκλήματος», διεμήνυσε από την πλευρά της η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

«Ο ελεύθερος ήρωας Χαντέρ Αντνάν έπεσε μάρτυρας εξαιτίας εγκλήματος που διαπράχθηκε από τον εχθρό μπροστά σε όλο τον κόσμο που εγκρίνει την αδικία και την τρομοκρατία, την προστατεύει και την καλύπτει», πρόσθεσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση.

«Η αντίσταση θα συνεχιστεί με δύναμη και αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή

Η συντονιστική ομάδα που εκπροσωπεί ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας -μεταξύ των οποίων, η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ- ανέλαβε την ευθύνη για τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν νωρίτερα σήμερα εναντίον του ισραηλινού εδάφους, μετά τον θάνατο του Παλαιστίνιου απεργού πείνας Χαντέρ Αντνάν.

«Η Κοινή Διοίκηση θρηνεί τον μάρτυρα και αναλαμβάνει την ευθύνη για τον βομβαρδισμό των αποκαλούμενων οικισμών κοντά στη Γάζα με ομοβροντία ρουκετών, σε μια αρχική απάντηση για αυτό το ειδεχθές έγκλημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έβαλε κατά της Λωρίδας της Γάζας απαντώντας στην εκτόξευση ρουκετών κατά του ισραηλινού εδάφους νωρίτερα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τανκς που έχουν λάβει θέσεις στον φράκτη από την άλλη πλευρά των συνόρων έβαλαν κατά της Λωρίδας της Γάζας. Οι σειρήνες του συναγερμού ενεργοποιήθηκαν μετά το μεσημέρι σε ισραηλινές κοινότητες που συνορεύουν με τον παλαιστινιακό θύλακα, την ώρα που δημοσιογράφοι του AFP στην Γάζα έβλεπαν νέες ρουκέτες να εκτοξεύονται κατά του ισραηλινού εδάφους.