Η ατζέντα της ημέρας: Το «στοίχημα» στην υπόθεση Kαραϊβάζ – H κατάρρευση της First Republic – Το νέο τοπίο στην κτηματαγορά

1

Οι νέες εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ

  • Ποια η εξέλιξη των ερευνών; Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Οι έρευνες δεν σταματούν στη σύλληψη των δύο εκτελεστών, αλλά αντιθέτως ξεκινούν από εκεί. Ήδη στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, γίνονται αναφορές και σε τρία ακόμη πρόσωπα.
  • Ποιο είναι το στοίχημα των αρχών; Σύμφωνα με τον Στράτο Μαυροειδάκο, γενικό γραμματέα του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, το μεγάλο στοίχημα για την Ελληνική Αστυνομία και για τους αξιωματικούς που χειρίζονται αυτή την υπόθεση είναι  να βρεθεί ο ηθικός αυτουργός.
  • Τι πρόδωσε τους δράστες; Η κοινή παρουσία στην περιοχή του Αλίμου του λευκού βαν εταιρείας καθαρισμού και του δίκυκλου που χρησιμοποίησαν οι δράστες, φαίνεται ότι πρόδωσε τους εκτελεστές του.
2

Πώς η Golden Visa αλλάζει το τοπίο στην κτηματαγορά

  • Τι αλλάζει με την Golden Visa;  To «παράθυρο», που επιτρέπει στους πολίτες τρίτων χωρών να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής με βάση το όριο των 250.000 ευρώ «έκλεινε» στις 30 Απριλίου και πλέον πήρε τρίμηνη παράταση. Όμως, μετά την 1η Αυγούστου, εφόσον δεν δοθεί και νέα παράταση, το ελάχιστο όριο επένδυσης στον κεντρικό, νότιο και βόρειο τομέα της Αττικής, όπως επίσης σε Μύκονο, Σαντορίνη και στον δήμο της Θεσσαλονίκης, θα διπλασιαστεί στα 500.000 ευρώ.
  • Τι σημαίνει αυτό για τους επενδυτές; Ουσιαστικά «ακριβαίνουν» όλες οι περιοχές των νοτίων προαστίων. Το ίδιο θα συμβεί και στο κέντρο της Αθήνας, όπως επίσης στο σύνολο των βορείων προαστίων.
  • Τι συμβαίνει στην Ευρώπη; Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να απαγορεύσουν όλα τα συστήματα «χρυσών διαβατηρίων» και με δεδομένο ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης βάζουν τέλος στα «χρυσά διαβατήρια» λόγω ανησυχιών για στρεβλώσεις στις αγορές ακινήτων και ξέπλυμα χρήματος, ο χορός των αυξήσεων δεν θα σταματήσει.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Συναγερμός για καυτό καλοκαίρι στον πλανήτη - Αγωνία για τα αυξημένα επίπεδα ρύπανσης

  • Ποια η πρόβλεψη για το φετινό καλοκαίρι; Από υψηλές θερμοκρασίες θα πληγούν εφέτος πολλές χώρες στην Ευρώπη και Πολιτείες στις ΗΠΑ. Μόνο τον τελευταίο μήνα οι καταγραφές των κορυφαίων διεθνών οργανισμών θέτουν την παγκόσμια κοινότητα σε κόκκινο συναγερμό. Ήδη από τον δεύτερο μήνα της άνοιξης, έντονη ξηρασία άρχισε να πλήττει τη Νοτιοδυτική Ευρώπη, με επίκεντρο την Ισπανία όπου οι αυξημένες θερμοκρασίες απειλούν με λειψυδρία και συμβάλλουν στο ξέσπασμα πυρκαγιών – εκατοντάδες φωτιές έχουν ήδη κάψει και καίνε δασικές εκτάσεις.
  • Τι προβλέπεται για την Ελλάδα; Για την χώρα μας οι προβλέψεις δεν δείχνουν βίαιες εξάρσεις της θερμοκρασίας για τη φετινή θερινή περίοδο, ακολουθώντας πιθανώς την πορεία της περυσινής χρονιάς.  Το 2022, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus, η Δυτική και η Βόρεια Ελλάδα ήταν πιο ζεστές κατά περίπου έναν βαθμό πάνω από τις μέσες θερμοκρασίες της περιόδου 1991-2020, ενώ το Αιγαίο, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ήταν ιδιαιτέρως δροσερά, καθώς ο υδράργυρος ανέβηκε μόλις 0,1-0,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές θερμοκρασίες.
  • Ποια η σύνδεση ρύπανσης και θανάτων; Όμως η δημόσια υγεία δεν απειλείται μόνο από την κλιματική αλλαγή, αλλά και από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος σε συνολικά 38 ευρωπαϊκές χώρες που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα, οι ρύποι που εισπνέουν οι νέοι κάτω των 18 ετών ενοχοποιούνται για περισσότερους από 1.200 πρόωρους θανάτους τον χρόνο.
4

Τέλος στο θρίλερ της κατάρρευσης της First Republic

  • Σε ποιον περνά η τράπεζα; Στη JPMorgan θα πουληθεί η First Republic, αφού περάσει στα χέρια των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, καθώς οι προσπάθειες διάσωσης δεν οδήγησαν σε αποκατάσταση των προβλημάτων που προκάλεσαν λανθασμένες επενδύσεις.
  • Τι αλλάζει για την JPM; Η συναλλαγή καθιστά την JPMorgan, τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, κάτι το οποίο στο παρελθόν η κυβέρνηση κατέβαλε προσπάθειες να αποφευχθεί. Λόγω των ρυθμιστικών περιορισμών που ισχύουν στη χώρα, το μέγεθος της και το μερίδιο που κατέχει σε καταθέσεις θα την εμπόδιζαν υπό κανονικές συνθήκες να επεκτείνει περαιτέρω την καταθετική της βάση.
  • Πως φτάσαμε στην κατάρρευση; Όπως και άλλες περιφερειακές τράπεζες, η First Republic βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλη πίεση όσο αυξάνονταν τα επιτόκια από τη Fed για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, πλήττοντας την αξία των ομολόγων και των δανείων που αγόρασε η τράπεζα όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά. Στο μεταξύ, οι καταθέτες άρχισαν να αποσύρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, αρχικά αναζητώντας καλύτερες αποδόσεις, και στην πορεία λόγω του προβληματισμού που διέρρευσε για την «υγεία» της First Republic. Το αποτέλεσμα ήταν ένα έλλειμμα κεφαλαίου, τέτοιο που απέτρεπε κάποια τράπεζα να αναλάβει τη διάσωσή της.

 

5

Κατατέθηκε στη Κομισιόν το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023-2026

  • Τι προβλέπει το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας; Ανάπτυξη 2,3% εφέτος, άνοδο του ΑΕΠ 3% για το 2024, 3% για το 2025 και 2,1% για το 2026, προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα προβλέπονται υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού.
  • Ποια η εξέλιξη της ανεργίας; Αναμένεται να διαμορφωθεί σε 11,8% το 2023 και να αποκλιμακωθεί σε 10,9% το 2024, σε 10% το 2025 και σε 9,8% το 2026.
  • Τι θα γίνει με τις επενδύσεις; Η ενίσχυση των επενδύσεων αναμένεται ιδιαίτερα σημαντική, με ετήσια αύξηση ύψους 13,2% το 2023, ύψους 9,7% το 2024, ύψους 10,7% το 2025 και 7,2% το 2026.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr