Διασωληνωμένος παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ο 59χρονος Έλληνας, που τραυματίστηκε στην εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν. Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο άνδρας νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του 401 στρατιωτικού νοσοκομείου και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή αλλά κρίσιμη. Φέρει τραύματα στην κοιλιακή χώρα, στο μάτι και στα πόδια. Το τραύμα από σφαίρα στην κοιλιά έχει υποστεί μόλυνση, που όμως αντιμετωπίζεται.

Ο δεύτερος Έλληνας τραυματίας, ένας άνδρας 42 ετών, νοσηλεύεται σε απλό θάλαμο. Φέρει τραύματα από θραύσματα και κατάγματα στα κάτω άκρα, είναι αιμοδυναμικά σταθερός και επικοινωνεί καλά.

Ο ξάδερφός του, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι ο 59χρονος είναι καλύτερα, η κατάστασή του είναι σταθερή αλλά θα πρέπει να επιδείξει προσοχή λόγω κι άλλων προβλημάτων υγείας που είχε πριν το ατύχημα.

«Δόξα τω Θεώ τα πράγματα θα πάνε καλύτερα τώρα. Το χειρουργείο τελικά έγινε χθες. Η κατάσταση είναι καλύτερη αλλά είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ακόμα και θα συνεχίσει να βρίσκεται μέσα μέχρι να καλυτερεύσει η κατάσταση της υγείας του» τόνισε. Σημείωσε ότι το σοβαρό τραύμα είναι στην κοιλιακή χώρα, όπου είχε μολυνθεί, καθώς τα θραύσματα δεν είχαν αφαιρεθεί για οκτώ ημέρες. Οι μοναδικοί συγγενείς του 59χρονου είναι η αδελφή του, ο γιος του και τα δύο του ξαδέλφια. Ο άνδρας τόνισε μάλιστα ότι ο 59χρονος δεν έχει επαφή με την αδελφή του, την οποία ψάχνει καιρό.

«Στρατός, σφαίρες, βόμβες»

Εν τω μεταξύ νωρίτερα μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας. «Είμαστε ασφαλείς. Δόξα τω Θεώ το συνειδητοποιούμε σιγά σιγά» είπε . Τόνισε ότι για τη διαφυγή τους είχαν τη βοήθεια ενός ανώτατου μουσουλμάνου κληρικού ενώ, όπως είπε, «είχαν μιλήσει με τους παραστρατιωτικούς που ήταν έξω από την εκκλησία».

«Δεν υπήρχε τίποτα έξω στους δρόμους. Μόνο στρατός, σφαίρες και βόμβες». Αναφερόμενος στην ελληνορθόδοξη κοινότητα του Χαρτούμ και στις προσπάθεις απομάκρυνσής τους ο Μητροπολίτης Νουβίας δήλωσε ότι εκτός από όλους όσοι μέχρι στιγμής έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας στο κέντρο της πρωτεύουσας «έχουν μείνει πίσω άνθρωποι που είναι στο κέντρο και δεν μπορούν να διαφύγουν».