Στη Φρανκφούρτη έχει μεταφερθεί από το εμπόλεμο Σουδάν ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, ο οποίος περιέγραψε τις δύσκολες μέρες που πέρασαν εγκλωβισμένοι στο κτήριο της Μητρόπολης στο Χαρτούμ. Ο Μητροπολίτης αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα.

«Είμαστε ασφαλείς. Δόξα τω Θεώ το συνειδητοποιούμε σιγά σιγά» είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. Τόνισε ότι για τη διαφυγή τους είχαν τη βοήθεια ενός ανώτατου μουσουλμάνου κληρικού ενώ, όπως είπε, «είχαν μιλήσει με τους παραστρατιωτικούς που ήταν έξω από την εκκλησία».

Ο Μητροπολίτης Νουβίας ήταν εγκλωβισμένος μαζί με άλλους χριστιανούς από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι πριν από δύο ημέρες στο κτήριο της Μητρόπολης στο Χαρτούμ. «Προσπαθούσαμε να τους κρατάμε όσο γίνεται καλύτερα πιο ήρεμους. Δεν είχαμε πανικό, ήμασταν καλά» είπε για το πώς ήταν η κατάσταση εντός του χώρου όπου είχαν καταφύγει συνολικά 15 άτομα όλες αυτές τις ημέρες.

«Στρατός, σφαίρες και βόμβες»

Όσον αφορά την κατάσταση στους δρόμους της πρωτεύουσας του Χαρτούμ δήλωσε ότι «δεν υπήρχε τίποτα έξω στους δρόμους. Μόνο στρατός, σφαίρες και βόμβες». Και όπως είπε η κατάσταση που βίωσαν ήταν αιφνιδιαστική παρόλο που εντάσεις στο Σουδάν υπήρχαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Αναφερόμενος στην ελληνορθόδοξη κοινότητα του Χαρτούμ και στις προσπάθεις απομάκρυνσής τους ο Μητροπολίτης Νουβίας δήλωσε ότι εκτός από όλους όσοι μέχρι στιγμής έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας στο κέντρο της πρωτεύουσας «έχουν μείνει πίσω άνθρωποι που είναι στο κέντρο και δεν μπορούν να διαφύγουν». Όπως τόνισε «οι εκεχειρίες που εξαγγέλλονται είναι μόνο στα χαρτιά». Ο Μητροπολίτης στη συνέχεια θα έρθει στην Ελλάδα.