Το ενδιαφέρον Γάλλων, Αμερικάνων, Ιταλών, Ισπανών θα εστιασθεί στα ρωσικής κατασκευής Ινδικά μαχητικά Σουχόϊ (Sukhoi Su-30 ), τα οποία εκτός απροόπτου θα αρχίσουν να προσγειώνονται από σήμερα στην Ανδραβίδα για να συμμετάσχουν στην διεθνή άσκηση «Ηνίοχος», που αρχίζει τη Δευτέρα, όπως αποκαλύπτει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Οι Ινδοί αποστέλλουν στην άσκηση τα ρωσικής κατασκευής αεροπλάνα που έρχονται κατευθείαν από την Ινδία με ανεφοδιασμό στον αέρα. Έχει τη σημασία της αυτή η κίνηση γιατί οι Ινδοί, θα μπορούσαν εάν ήθελαν στείλουν είτε Rafale (που τα έστειλαν ήδη στην Γαλλία σε μια άλλη αεροπορική άσκηση) είτε Mirage 2000, τα οποία βρίσκονταν και στην Ελλάδα πριν από μερικές εβδομάδες για συνεκπαίδευση με τα ελληνικά Phantom, αναφέρει η στήλη.

Οι δυτικοί δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αεροσκάφος Sukhoi Su-30 , ώστε να τσεκάρουν τις δυνατότητές του στις πτήσεις με δικά τους αεροπλάνα, ήτοι F-16 , Tornado, Eurofighter, F-18 και βεβαίως Rafale και Mirage 2000-5.

Η πρόκληση είναι μεγάλη γιατί θα πετάξουν φτερό με φτερό αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής (τα ίδια που χρησιμοποιούν σήμερα και οι Ρώσοι στον πόλεμο της Ουκρανίας) με εξελιγμένους τύπους δυτικής προέλευσης και κατασκευής αεροσκάφη. Ακόμα, για πρώτη φορά τα Σουχοϊ, προβλέπεται να πετάξουν, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, σε όλο το μήκος και το πλάτος του FIR Αθηνών. Δηλαδή μην ξαφνιαστούν οι κάτοικοι του Καστελλορίζου, εάν για παράδειγμα δουν κανένα Σουχόι να πετά στην περιοχή τους .

Για να ξέρετε: Το Sukhoi Su-30 είναι ένα δικινητήριο, διθέσιο υπερελιγμένο μαχητικό αεροσκάφος που αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Ένωση από τη ρωσική Sukhoi Aviation Corporation. Είναι ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων για αποστολές παντός καιρού, αέρος-αέρος και αεροπορικής απαγόρευσης.