Με τόσο περιεχόμενο στο Netflix, θα πίστευε κανείς πως είναι αδύνατον να γίνουν ακριβείς μετρήσεις που να κατατάσσουν όλες αυτές τις σειρές – πολλές από τις οποίες έχουν αρκετές σεζόν και επεισόδια – και όλες αυτές τις ταινίες από τις λιγότερο αγαπητές στις πιο δημοφιλείς. Κι όμως το Netflix τα έχει καταφέρει, έχει ανακαλύψει κι εφαρμόζει έδω και καιρό μια μεθοδολογία που επιτρέπει σε αυτές τις μετρήσεις να δίνουν όσο πιο ακριβή και αληθή στοιχεία γίνεται. Τουλάχιστον για τις δέκα πρώτες θέσεις στις καρδιές του κοινού ανά τον κόσμο.

Κάθε Τρίτη, λοιπόν, το Netflix δημοσιεύει τέσσερις παγκόσμιες λίστες Top 10 για ταινίες και σειρές – μία για αγγλόφωνες ταινίες, μία για αγγλόφωνες σειρές, μία για μη αγγλόφωνες ταινίες και, τέλος, μία για μη αγγλόφωνες σειρές. Αυτές οι λίστες κατατάσσουν το περιεχόμενο της πλατφόρμας με βάση τις εβδομαδιαίες ώρες προβολής. Δηλαδή, τον συνολικό αριθμό ωρών που χρήστες από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν κάθε σειρά ή ταινία από τη Δευτέρα έως την Κυριακή της προηγούμενης εβδομάδας.

Η δημοφιλής πλατφόρμα παρέχει επίσης έναν κατάλογο με τις 10 δημοφιλέστερες ταινίες και σειρές του Netflix συνολικά σε κάθε μία από τις τέσσερις κατηγορίες με βάση τις ώρες που προβλήθηκε κάθε τίτλος κατά τις πρώτες 28 ημέρες προβολής του. Στην περίπτωση που μια σειρά έχει περισσότερες από μία σεζόν και άρα πολλαπλές ημερομηνίες πρεμιέρας, είτε εβδομαδιαίως είτε τμηματικά, κάθε σεζόν εξετάζεται ξεχωριστά, έτσι που να εμφανίζονται καμιά φορά, για παράδειγμα, δύο σεζόν της σειράς «Stranger Things» στο Top 10. Κι επειδή οι τίτλοι μερικές φορές μπαινοβγαίνουν στο Top 10, το Netflix λαμβάνει υπόψιν του επίσης τον συνολικό αριθμό εβδομάδων που μια σεζόν μιας σειράς ή μια ταινία παρέμεινε στη λίστα.

Χθες, το Netflix, πέρα από το εβδομαδιαίο Top10 που δημοσιεύει συνήθως, δημοσίευσε και μία λίστα με τις 10 πιο δημοφιλείς αγγλόφωνες σειρές από την αρχή της λειτουργίας του. Αυτή η λίστα βασίστηκε στις ώρες προβολής των εν λόγω σειρών κατά τις πρώτες 28 μέρες που μεσολάβησαν της πρεμιέρας έκαστης από αυτές. Πάμε, λοιπόν, να δούμε ποιες αγγλόφωνες σειρές αναδεικνύονται οι άσσοι στο μανίκι της βασίλισσας του streaming.

10. Inventing Anna

Στην δέκατη θέση βρίσκεται η αμερικανική δραματική μίνι σειρά της Shonda Rhimes, εμπνευσμένη από την ιστορία της Anna Sorokin και το άρθρο των New York Times «How Anna Delvey Tricked New York’s Party People» της Jessica Pressler.

9. The Witcher – 1η σεζόν

Λίγο πιο πάνω βρέθηκε η πρώτη σεζόν της δραματικής σειράς φαντασίας «The Witcher» που δημιουργήθηκε από τη Lauren Schmidt Hissrich αποκλειστικά για το Netflix και βασίζεται στην ομώνυμη σειρά βιβλίων του Πολωνού συγγραφέα Andrzej Sapkowski.

8. Lucifer – 5η σεζόν

Την όγδοη θέση κατέλαβε η πέμπτη σεζόν μιας σειράς που το Netflix ανέλαβε αφού η Fox την έκοψε, καθώς η τηλεθέασή της παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα και αποσπούσε διαρκώς κακές κριτικές. Μετά την ανάληψή της από το Netflix όμως η σειρά που βασίστηκε στον ομώνυμο χαρακτήρα της DC Comics, Lucifer, των Neil Gaiman, Sam Kieth και Mike Dringenberg συνεχίστηκε για τρεις ακόμη σεζόν, κερδίζοντας σταθερά υψηλή τηλεθέαση κατά τη διάρκεια της θητείας της στην πλατφόρμα.

7. Stranger Things – 3η σεζόν

Ο τρίτος κύκλος της αμερικανικής σειράς επιστημονικής φαντασίας «Stranger Things» κυκλοφόρησε στο Netflix στις 4 Ιουλίου του 2019 και έκανε πάταγο, μαζεύοντας τα «σπασμένα» του 2ου κύκλου, που ήταν και η μοναδική μικρή κοιλίτσα της σειράς φαινόμενο.

6. The Night Agent – 1η σεζόν

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Matthew Quirk, η αμερικανική σειρά θρίλερ δράσης «The Night Agent» έκανε πρεμιέρα μόλις πριν ένα μήνα και κατάφερε κιόλας να βρεθεί στην 6η θέση της κορυφαίας λίστας τηλεθέασης της πλατφόρμας, κάτι που δείχνει πως μάλλον είναι ένα από τα νέα δυνατά χαρτιά του streaming.

5. Bridgerton – σεζόν 1

Βασισμένη στη σειρά βιβλίων της Julia Quinn, η σειρά «Bridgerton» διαδραματίζεται στον ανταγωνιστικό κόσμο του Λονδίνου της εποχής της Αντιβασιλείας.Η πρώτη σεζόν έκανε το ντεμπούτο της στις 25 Δεκεμβρίου 2020.

4. Bridgerton – σεζόν 2

Η δεύτερη σεζόν της ίδιας σειράς, η οποία έκανε πρεμιέρα πριν από έναν χρόνο, σημείωσε ρεκόρ τηλεθέασης και ξεπέρασε και την πρώτη σεζόν, εδραιώνοντας το Bridgerton πλέον ως franchise.

3. Monster: The Jeffrey Dahmer Story

Η σειρά true crime που έλαβε ανάμεικτες κριτικές, είχε εμπορική επιτυχία, φτάνοντας στην πρώτη θέση στο Netflix την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας της. Έγινε η δεύτερη αγγλόφωνη σειρά του Netflix με τις περισσότερες προβολές όλων των εποχών μέσα σε 28 ημέρες και η τρίτη σειρά του Netflix που ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο προβολές σε 60 ημέρες.

2. Wednesday

Η «Wednesday» κυκλοφόρησε στο Netflix στις 23 Νοεμβρίου του 2022, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από τους κριτικούς, οι οποίοι επαίνεσαν ιδιαίτερα την ερμηνεία της Jenna Ortega. Μέσα σε τρεις εβδομάδες από την κυκλοφορία της, έγινε η δεύτερη πιο δημοφιλής αγγλόφωνη σειρά του Netflix. Έλαβε δύο υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες: Καλύτερης τηλεοπτικής σειράς – μιούζικαλ ή κωμωδίας και Καλύτερης ηθοποιού – τηλεοπτικής σειράς μιούζικαλ ή κωμωδίας για την Ortega. Τον Ιανουάριο του 2023, η σειρά ανανέωσε για δεύτερη σεζόν.

1. Stranger Things – 4η σεζόν

Η τέταρτη σεζόν της σειράς «Stranger Things» κυκλοφόρησε παγκοσμίως στην υπηρεσία streaming Netflix σε δύο μέρη. Η σεζόν απέσπασε θερμές κριτικές, με τους κριτικούς να επαινούν τις ερμηνείες των ηθοποιών, τα οπτικά στοιχεία, τις σκηνές δράσης, τα ρεαλιστικά θέματα και το συγκινησιακό φορτίο. Το πρώτο μέρος της σεζόν έλαβε 13 υποψηφιότητες για τα 74α Βραβεία Primetime Emmy, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Primetime Emmy για την Καλύτερη Δραματική Σειρά, κερδίζοντας τελικά πέντε.