Η ατζέντα της ημέρας: Εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Γεωργούλης μετά από καταγγελία για παρενόχληση

1

Εκτός ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και κόμματος ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης

  • Ποιος έκανε την καταγγελία: Σύμφωνα με πληροφορίες το θύμα φέρεται να είναι υπάλληλος σήμερα της Κομισιόν και παλιότερα του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και στέλεχος του ΠαΣοΚ.
  • Τι αφορά η υπόθεση: Πρόκειται για καταγγελία που εκκρεμεί από το 2020 στις βελγικές αρχές. Λόγο για «σοβαρά ποινικά αδικήματα» κάνει το ΠαΣοΚ. Για ψευδή και συκοφαντική καταγγελία κάνει λόγο ο Αλέξης Γεωργούλης.
  • Τι ακολουθεί: Το αίτημα για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, η οποία τις επόμενες εβδομάδες θα αποφασίσει εάν θα το προωθήσει ή όχι για στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
2

Χάος στο Σουδάν - Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Ελληνες

  • Πώς εξελίσσεται η κατάσταση: Συνεχίζονται για 3η μέρα οι συγκρούσεις στρατού-παραστρατιωτικών με τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν να δίνει εντολή διάλυσης της RSF. Περισσότεροι από 185 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.800 άμαχοι και ένοπλοι έχουν τραυματιστεί.
  • Τι συμβαίνει με τους Ελληνες: Η ελληνική κοινότητα βρίσκεται υπό καθεστώς φόβου κι ανασφάλειας. Οι Έλληνες στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους μετά τον τραυματισμό δύο από ρουκέτα, οι οποίοι νοσηλεύονται και περιμένουν να χειρουργηθούν.
  • Τελευταία εξέλιξη: Ο πρεσβευτής της ΕΕ στο Σουδάν δέχτηκε επίθεση μέσα στην κατοικία του. «Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης. Η ασφάλεια των διπλωματικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού είναι ευθύνη των σουδανικών αρχών και υποχρέωσή τους, βάση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Επιστροφή στην προεκλογική εκστρατεία

  • Η μεταπασχαλινή πολιτική ατζέντα: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει σήμερα Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου και όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί βάζει σε εφαρμογή ένα νέο κύκλο περιοδειών, στην τελευταία εβδομάδα πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
  • Ποιος περιοδεύει πού: Με αφετηρία την Κέρκυρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά από αύριο Τετάρτη τις νέες προεκλογικές εξορμήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα θα περιοδεύσει στο Λαύριο.
  • Πότε κλείνει η Βουλή: Το Σάββατο 22 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την διάλυση της Βουλής και την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.
4

Στα σκαριά το αντι-δολάριο

  • Ποιοι το σχεδιάζουν: Πρόκειται για νέο νόμισμα που ετοιμάζουν Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής Δούμας Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ, θα παρουσιαστεί στο επόμενο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, τον προσεχή Αύγουστο.
  • Ποιος είναι ο στόχος: Να αμφισβητηθεί η παντοδυναμία του αμερικανικού δολαρίου στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία και το διεθνές εμπόριο.
  • Ποια θα είναι η βάση ισοτιμίας: Θα συνδέεται -κατά τον ρώσο αξιωματούχο- όχι μόνο με την αξία του χρυσού, αλλά και με άλλες ομάδες εμπορευμάτων, όπως είναι οι σπάνιες γαίες. Αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για μια οιονεί αναβίωση του συστήματος σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, γνωστού ως Κανόνα Χρυσού, που θεσμοθέτησε το 1944 η σύνοδος του Μπρέτον Γουντς.
5

Διάγγελμα κατευνασμού από τον Μακρόν

  • Ο στόχος της παρέμβασης: Μετά την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια και το κύμα κινητοποιήσεων, ο γάλλος πρόεδρος με το διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας επεδίωξε να διαμορφώσει μια νέα ατζέντα και να καθησυχάσει την γαλλική κοινωνία.
  • Οι δεσμεύσεις: Ο Μακρόν υποσχέθηκε την υιοθέτηση μίας δέσμης μέτρων στο κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό επίπεδο με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.
  • Οι νέες αντιδράσεις: Από τον χώρο της ακροδεξιάς η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι ο Mακρόν αγνοεί πόσο υποφέρουν οι Γάλλοι ενώ ο επικεφαλής της αριστερής Συμπαράταξης Ζαν Λυκ Μελανσόν δήλωσε πως ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται εντελώς εκτός πραγματικότητας.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr