Στο παρελθόν έχει περάσει από τούτα τα μέρη μέχρι κι ο James Bond. Και τώρα, οι Roys αφήνουν τις πολύβουες λεωφόρους του Μανχάταν και τη συμπαγή, φαινομενικά απέραντη «γη της ελευθερίας» για τα εντυπωσιακά φιόρδ και τα δραματικά βουνά της Νορβηγίας.

Το «δράμα» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς μέρη της νέας και τελευταίας σεζόν της σειράς «Succession» του HBO γυρίστηκαν κατά μήκος της ακτογραμμής της Νορβηγίας, με τους Roys να ταξιδεύουν για να συναντηθούν με τον μεγιστάνα της τεχνολογίας Lukas Matsson (Alexander Skarsgård) και να πάρουν μια πρώτη γεύση από το μέλλον της αυτοκρατορίας τους.

Φωτ.: Vidar Mathisen/ Unsplash

Τα παγερά βλέμματα, οι ψυχρές αποδοκιμασίες και τα πισώπλατα μαχαιρώματα στα οποία επιδίδονται με τόσο πάθος όλα αυτά τα χρόνια οι κεντρικοί χαρακτήρες της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Succession» αποτελούν ήδη σήμα κατατεθέν. Ποτέ όμως μέχρι τώρα το σκηνικό δεν υπήρξε πιο ταιριαστό. Ένα μέρος όπου η ψυχρή δύναμη της φύσης μοιάζει να είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να ισοσταθμίσει αυτούς τους ανεπανόρθωτα απεχθείς – άψογα γραμμένους – χαρακτήρες.

Για χρόνια, ο σκηνοθέτης και παραγωγός της σειράς Mark Mylod ονειρευόταν να ανεβάσει ακόμη περισσότερο την ένταση, βρίσκοντας έναν προορισμό που να μπορεί να σηκώσει το ψυχρό του δράμα. Τελικά, στον τέταρτο κύκλο, ο Mylod είχε την ευκαιρία να αναζητήσει μια τέτοια τοποθεσία. «Υπήρχε μια ιστορία στην οποία χρειαζόμασταν οι κυνικοί δισεκατομμυριούχοι της Νέας Υόρκης να νιώθουν πραγματικά σαν ψάρια έξω από το νερό», έχει δηλώσει ο ίδιος.

Οταν ο Mylod είδε για πρώτη φορά κάποιες φωτογραφίες από εκείνη την απομακρυσμένη γωνιά της Νορβηγίας ήξερε ότι αυτό ήταν το σκηνικό που αναζητούσε. Ταξίδεψε μαζί με τον παραγωγό Scott Ferguson ως εκεί και τα υπόλοιπα είναι, όπως λένε, ιστορία.

Φωτ.: Taneli Lahtinen/ Unsplash

Ο Scott Ferguson είχε αποκαλύψει ήδη από πέρσι στο Variety ότι η 4η σεζόν επρόκειτο να εμβαθύνει περισσότερο στον κόσμο του μεγιστάνα της τεχνολογίας Lukas Matsson. Όπως έχει δηλώσει, η ευκαιρία να γυρίσουν δραματικές σκηνές σε εξίσου δραματικά τοπία στη Νορβηγία ήταν πολύ καλή για να την απορρίψουν. «Η Νορβηγία είναι ένα υπέροχο, φυσικό σκηνικό. Αμέσως φάνηκε ως το τέλειο μέρος για μια οικογενειακή συγκέντρωση στη σειρά. Μελετήσαμε διάφορες χώρες, αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι η Νορβηγία είναι απλώς γεμάτη με εξαιρετικά τοπία – που δεν βρίσκεις πουθενά αλλού στον κόσμο».

Οι δημιουργοί της σειράς επέλεξαν να κάνουν γυρίσματα σε διάφορα πολύ εντυπωσιακά σημεία της δυτικής ακτής της Νορβηγίας. Ανάμεσα σε αυτά και στo Atlantic Road, έναν ξεχωριστό αυτοκινητόδρομο στην άκρη του ωκεανού, με οκτώ κομψές γέφυρες που απλώνονται σε ένα σύμπλεγμα από φιορδ που συνδέουν απομακρυσμένα νησιά δυτικά της νορβηγικής ηπειρωτικής χώρας. Σύμφωνα με τον Mylod, πρόκειται για ένα εξαιρετικό οδικό ταξίδι.

Φωτ.: Leonardo Venturoli/ Unsplash

Βλέποντάς τους Roys να οδηγούν κατά μήκος της εντυπωσιακής – συνολικού μήκους 36 χιλιομέτρων – παράκτιας Ατλαντικής Οδού ελληνιστί, ονειροπολείς. Το σκηνικό σε κάνει να σκέφτεσαι πως πρόκειται για μια εμπειρία που αξίζει να ζήσεις κι εσύ. Κι ας έχεις δει την περιουσία των Roy μόνο στα όνειρά σου.

Η διαδρομή, την οποία απολαμβάνουν οι τουρίστες εδώ και περίπου μισό αιώνα, εκτείνεται από το κοσμοπολίτικο Bergen στο απομακρυσμένο Kirkenes, κάτι περισσότερο από μόλις 3 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα στη βορειοανατολική, αρκτική ακτή της Νορβηγίας.

Φωτ.: Gwenn Klabbers/ Unsplash

Η παράκτια Ατλαντική Οδός είναι μια από τις πιο γραφικές διαδρομές στον κόσμο. Η οδήγηση κατά μήκος αυτού του δρόμου σου δίνει την αίσθηση πως ακροβατείς στην άκρη της θάλασσας. Ο δρόμος περιπλανιέται σε νησίδες, βουτάει και αναδύεται πάνω από τα βίαια κύματα της Νορβηγικής Θάλασσας που σκάνε συχνά πάνω στο οδόστρωμα κατά τη διάρκεια καταιγίδων. Αυτός ο μοναδικός αυτοκινητόδρομος οδηγεί απευθείας εκεί όπου μοιάζει να τελειώνει η γη και ν’ αρχίζει ο απέραντος ωκεανός.

Και για τους Roys, ίσως εκεί να τελειώνουν όσα ήξεραν μέχρι σήμερα και να απλώνεται ένας ωκεανός δυνατοτήτων, που μπορεί τελικά και να μην περιλαμβάνει την υπόσχεση στον τίτλο της σειράς. Ή, ενδεχομένως, και να την περιλαμβάνει. Ποιος ξέρει; Ποιος μπορεί να ξέρει όταν έχεις να κάνεις με τον Logan Roy;