Ενέκρινε την ίδια μέρα το αίτημα των Πολωνών για τη μεταπώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία το Βερολίνο, με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, να δηλώνει ότι η άμεση αυτή έγκριση έδειξε ότι η Γερμανία μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος σύμμαχος, στον οποίο μπορεί να βασίζεται η Ουκρανία.

Η Γερμανία «κληρονόμησε» 24 αεροσκάφη MiG-29 από την Ανατολική Γερμανία, κατά την επανένωση το 1990. Εκείνη την εποχή, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θεωρούνταν από τα πιο προηγμένα μαχητικά στον κόσμο.

Το 2004, το Βερολίνο παρέδωσε 22 από τα αεροσκάφη αυτά στην Πολωνία. Από τα άλλα δύο τζετ, το ένα καταστράφηκε σε σύγκρουση και το άλλο εκτίθεται σε μουσείο.

Η Πολωνία χρειαζόταν τη συγκατάθεση του Βερολίνου για να στείλει τα εναπομείναντα αεροσκάφη της σε τρίτη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βαρσοβία την περασμένη εβδομάδα ότι η Πολωνία θα βοηθήσει στο σχηματισμό ενός συνασπισμού δυτικών δυνάμεων για την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών στο Κίεβο.

Η Ουκρανία, η οποία ελπίζει να ξεκινήσει μια αντεπίθεση τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες κατά της Ρωσίας, θέλει να εξασφαλίσει μαχητικά αεροσκάφη για να αμυνθεί από αεροπορικές επιδρομές.