Εκατοντάδες Γάλλοι που διαμαρτύρονταν για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό πλημμύρισαν την Πέμπτη τα κεντρικά γραφεία του ομίλου πολυτελείας LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) στο Παρίσι, καλώντας τους πλούσιους να συνεισφέρουν περισσότερο στη χρηματοδότηση της κρατικής σύνταξης.

«Αν ψάχνετε χρήματα για να χρηματοδοτήσετε τις συντάξεις, πάρτε τα από τις τσέπες των δισεκατομμυριούχων», δήλωσε ο Fabien Villedieu, εκπρόσωπος του συνδικάτου Sud Rail, τονίζοντας ότι η διαμαρτυρία ήταν «συμβολική και ειρηνική».

Τα εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας διοργανώνουν απεργίες και πορείες από τα μέσα Ιανουαρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης. Την Πέμπτη έλαβαν χώρα και πάλι μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία, καθώς τα συνδικάτα προέτρεψαν για επίδειξη δύναμης στους δρόμους μια ημέρα πριν από την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου για τη νομιμότητα του νομοσχεδίου που θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, από τα 62 στα 64.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο «BFMTV», περίπου 400.000 πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της χώρας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει ότι είναι απαραίτητο να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης για τους περισσότερους εργαζόμενους, ώστε να εξισορροπηθεί ο προϋπολογισμός των συντάξεων τα επόμενα χρόνια.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι αυτά τα χρήματα μπορούν να βρεθούν αλλού.

Ο δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της LVMH, Bernard Arnault υπήρξε συχνός στόχος συνθημάτων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Γαλλία.

Η LVMH επωφελήθηκε από την ανάκαμψη της ζήτησης για είδη πολυτελείας μετά την πανδημία και οι μετοχές της έχουν αυξηθεί σχεδόν 26% από την αρχή του τρέχοντος έτους, εδραιώνοντας το προβάδισμά της ως η πιο πολύτιμη εταιρεία της Ευρώπης.