Η αστυνομία ακινητοποίησε και συνέλαβε έναν διαδηλωτή την Τετάρτη, αφού έτρεξε, φωνάζοντας, προς τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στην πανεπιστημιούπολη των επιστημών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Ολλανδία.

Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη μέρα που οι διαδηλωτές έβαλαν στο στόχαστρο τον Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει πρωτοφανή αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας του για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Την Τρίτη, οι διαδηλωτές φώναξαν και κρατούσαν πανό κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Χάγη.

Το περιστατικό συνέβη την Τετάρτη καθώς ο Μακρόν έφτασε με τον Ολλανδό βασιλιά Γουλιέλμο-Αλέξανδρο στο επιστημονικό πάρκο του πανεπιστημίου για να επισκεφθούν το Quantum Information Lab και να συζητήσουν για την κβαντική τεχνολογία.

Ο διαδηλωτής αντιμετωπίστηκε από στρατιωτικό αξιωματικό και αστυνομία προτού περιοριστεί και οδηγηθεί σε ένα κοντινό αστυνομικό όχημα. Η επίσκεψη Μακρόν συνεχίστηκε μετά τη σύλληψη του άνδρα και ενός άλλου διαδηλωτή.


Νωρίτερα, οι υπουργοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας υπέγραψαν συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας σε κινήσεις για την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας και τη βελτίωση της βιωσιμότητας των βιομηχανικών τομέων των δύο χωρών.

Το Σύμφωνο για την Καινοτομία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στοχεύει στην προώθηση συνεργασιών σε τομείς που περιλαμβάνουν «ημιαγωγούς, κβαντικές, κρίσιμες πρώτες ύλες, βιώσιμη κινητικότητα και ενεργειακή υποδομή», ανέφερε η ολλανδική κυβέρνηση σε δήλωση.

Αργότερα την Τετάρτη, ο Μακρόν έχει προγραμματιστεί να έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και να επισκεφθεί μια έκθεση ζωγραφικής του Ολλανδού δασκάλου Γιοχάνες Βερμέερ στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ.