Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν κατηγόρησε σήμερα την Κίνα ότι υπονομεύει «την ειρήνη και τη σταθερότητα» στην περιοχή, μετά το τέλος των στρατιωτικών γυμνασίων που διεξήγαγε το Πεκίνο γύρω από το αυτόνομο νησί.

Η Κίνα «χρησιμοποιεί σκόπιμα τα στρατιωτικά γυμνάσια προκειμένου να υπονομεύσει τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας πως η πρωτεύουσα Ταϊπέι θα διατηρήσει στενές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες «ώστε να αποτρέψουν από κοινού την απολυταρχική εξάπλωση».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως παρά το τέλος των στρατιωτικών γυμνασίων, η Ταϊβάν δεν θα σταματήσει να ενισχύει την ετοιμότητα μάχης της και θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την πυραυλική ισχύ της Κίνας και τις κινήσεις του αεροπλανοφόρου Shandong.

«Μπορεί η διοίκηση ανατολικών επιχειρήσεων (του κινεζικού στρατού) να ανακοίνωσε το τέλος των γυμνασίων της, όμως ο στρατός δεν θα χαλαρώσει ποτέ τις προσπάθειές του να ενισχύσει την προετοιμασία του για μάχη» ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.