Η συνάντηση της προέδρου της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν Μακάρθι, εξόργισε το Πεκίνο, το οποίο απάντησε με τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν.

Οι στρατιωτικές αυτές ασκήσεις που άρχισε σήμερα η Κίνα στο Στενό της Ταϊβάν, στοχεύουν σε «ολική περικύκλωση» της νήσου, όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV.

«Η σημερινή άσκηση επικεντρώνεται στην ικανότητα ελέγχου της θάλασσας, του εναέριου χώρου και των πληροφοριών (…) ώστε να δημιουργηθεί αποτροπή και ολική περικύκλωση» της Ταϊβάν, διευκρίνισε το CCTV.

Η ακριβής τοποθεσία αυτών των ασκήσεων δεν είναι γνωστή.

Το πιο στενό τμήμα του Στενού της Ταϊβάν ανάμεσα στις κινεζικές ακτές και τη νήσο είναι περίπου 130 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το CCTV, για τις ασκήσεις αυτές έχουν κινητοποιηθεί κυρίως αντιτορπιλικά, πυραυλάκατοι, καταδιωκτικά αεροσκάφη και εφοδιαστικά.

Αμερικανική εκπαίδευση για τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν

Στο μεταξύ, ψηλόβαθμος Αμερικανός βουλευτής δεσμεύτηκε σήμερα να συμβάλει για την παροχή εκπαίδευσης για τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν και για την επιτάχυνση της παράδοσης όπλων.

Η Κίνα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή των στρατιωτικών ασκήσεων την επομένη της επιστροφής της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν από τις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Το Πεκίνο θεωρεί ότι η νήσος αποτελεί κινεζική επαρχία που προορίζεται να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, ακόμη και δια της βίας εάν κριθεί απαραίτητο.

Μιλώντας σε γεύμα στην Ταϊπέι, ο Μάικλ Μακόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι βρισκόταν εκεί για να υποστηρίξει σθεναρά την Ταϊβάν και σημείωσε ότι είναι σημαντικό οι δημοκρατίες να είναι ενωμένες.

«Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (των Αντιπροσώπων), υπογράφω όλες τις ξένες στρατιωτικές πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων όπλων στην Ταϊβάν, και σας υπόσχομαι κυρία Πρόεδρε ότι θα παραδώσουμε αυτά τα όπλα», δήλωσε.

Η Ταϊβάν έχει από πέρυσι διαμαρτυρηθεί για καθυστερήσεις στις παραδόσεις αμερικανικών όπλων, όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, καθώς οι κατασκευαστές στρέφουν τις προμήθειες στην Ουκρανία για να υποστηρίξουν την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε στο Κογκρέσο για να επιταχύνουμε αυτές τις πωλήσεις και να πάρετε τα όπλα που χρειάζεστε για να υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας», σημείωσε ο Μακόλ, ο οποίος είναι Ρεπουμπλικάνος.

Συμπλήρωσε πως «θα παράσχουμε εκπαίδευση στον στρατό σας -όχι για πόλεμο, αλλά για ειρήνη», καθώς «η προβολή δύναμης παρέχει αποτροπή και προάγει την ειρήνη».

Μολονότι το αμυντικό σύμφωνο ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις ΗΠΑ τερματίστηκε το 1979, όταν η Ουάσινγκτον διέκοψε τις επίσημες διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊπέι υπέρ του Πεκίνου, μια στενή στρατιωτική σχέση εξακολουθεί να υπάρχει και οι ΗΠΑ είναι η κύρια ξένη πηγή όπλων για την Ταϊβάν.

Συνεχής πηγή τριβών ΗΠΑ – Κίνας

Η Κίνα περιγράφει την Ταϊβάν ως το πιο ευαίσθητο και σημαντικό ζήτημα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το θέμα αυτό αποτελεί συνεχή πηγή τριβών ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο του 2022 και μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, προκατόχου του Μακάρθι, στην πρωτεύουσα Ταϊπέι, η Κίνα διεξήγαγε και πάλι πολυήμερα στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας γύρω από την Ταϊβάν.