Ουδείς έμεινε ασυγκίνητος από την εκδήλωση μνήμης που πραγματοποίησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Καλαμαριάς στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού για τα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Όταν ανέβηκε στο βήμα η μάνα, η Ελένη Γκανίδου, καθηγήτρια στο 9ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς για να διαβάσει ένα γράμμα που απευθυνόταν στον αδικοχαμένο από τη σύγκρουση τρένων παιδί της, ράγισε καρδιές. Ήταν ο νεαρός που σηκώθηκε από τη θέση του επειδή δίψασε για να αγοράσει από το πρώτο βαγόνι ένα μπουκαλάκι νερό: Γράφει στον γιο της η μάνα: «Λίγο πριν τα Τέμπη δίψασες. Σηκώθηκες και πήγες στο μπαρ για να πάρεις ένα μπουκάλι νερό και ξαφνικά… Έγινε ατύχημα, δεν μπορώ να βρω τον Γιώργο, μου είπε στο τηλέφωνο η φίλη σου λίγο αργότερα. Από εκείνη τη στιγμή σε περιμένουμε, εσύ όμως δεν θα γυρίσεις ποτέ. Πόσο κοστίσει στη σύγχρονη Ελλάδα ένα μπουκάλι νερό. Ένα ευρώ ή μία ανθρώπινη ζωή; Αντίο λατρευτό μου παιδί, θα σε αγαπάμε πάντα. Ήταν μόνο ανθρώπινο λάθος;».

***
Μη φυσιολογική η ανάφλεξη των τρένων

Οι εμπειρογνώμονες για τραγωδία των Τεμπών, στους οποίους απευθύνθηκαν οι συγγενείς των 57 θυμάτων δεν αναζητούσαν ενόχους. Τους ενόχους θα τους αναζητήσει η Δικαιοσύνη. Άλλωστε πριν από το Πάσχα, δηλαδή πριν από τις εκλογές θα δοθεί το πόρισμα για το τραγικό δυστύχημα. Οι εμπειρογνώμονες αναζητούσαν μόνον τα αίτια του δυστυχήματος και εντόπισαν πολλά. Από το μυστήριο που υπάρχει πως δημιουργήθηκε το «μανιτάρι» το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου και της φωτιάς που έκαιγε για περίπου 20 – 25 λεπτά και παραδόξως δεν έκαψε, στον βαθμό θα ανέμεναν, τις τρεις μηχανές των δύο αμαξοστοιχιών, δύο από την εμπορευματική και μία από την επιβατική. Μη φυσιολογική η ανάφλεξη των τρένων. Άγνωστη καύσιμη ύλη, αναφέρουν. Ακόμα σημειώνουν τα προβλήματα στις ραδιοεπικοινωνίες – στο μοναδικό μέτρο ασφαλείας στον σιδηρόδρομο τη στιγμή που δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση – και η επικοινωνία, όπως εντόπισαν γίνεται μόνο με ασυρμάτους, συσκευές που δεν έχουν μεγάλη εμβέλεια από τη στιγμή που παρεμβάλλονται βουνά. Ακόμα διαπίστωσαν ότι ο σύστημα ραδιοκάλυψης GSM-R, που θα έλυνε το πρόβλημα, υπήρχε στο τρένο το επιβατικό, αλλά για κάποιο λόγο δεν λειτούργησε. Οι 57 ψυχές ζητούν Δικαιοσύνη..

***

Η μεγαλύτερη κινηματογραφική παραγωγή στην χώρα μας

Σε λίγο ξεκινάει γυρίσματα σε Κρήτη και Αθήνα η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής παραγωγή στη χώρα μας, που θα «αφήσει» €50 εκατομμύρια στην Ελλάδα, ενώ ολοκληρώνει γυρίσματα και μια μεγάλη ισραηλινο-αμερικανική παραγωγή. Σε λίγο ξεκινάνε επίσης και τα γυρίσματα της βιογραφίας του Λέοναρντ Κοέν στην Ύδρα. Από ελληνικής πλευράς μεταξύ άλλων ολοκλήρωσε πρόσφατα γυρίσματα η Φόνισσα βασισμένη στο έργο του Παπαδιαμάντη αλλά και ο Νυκτερινός Εκφωνητής του Ρένου Χαραλαμπίδη.

***
Οι Κολομβιανοί που έγιναν απόφοιτοι του… Κολούμπια

Ήταν η τελευταία, προ των εκλογών, συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών και αντί να δοθεί σε αυτήν πανηγυρικός χαρακτήρας, παραλίγο να πιαστούν στα χέρια οι νεοδημοκράτες με τους συριζαίους. Όλα πήγαιναν χωρίς πρόβλημα, αφού η επιτροπή στο πάρα πέντε προ των εκλογών ήθελε να περάσει δύο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις: Την αναβάθμιση τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, συνολικού κόστους 605 εκατ. ευρώ και την προμήθεια μπαταριών για τα υποβρύχια τύπου 209 και 219 ύψους 21 εκατ. ευρώ.

Λίγο πριν βγουν οι αναμνηστικές φωτογραφίες με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Α/ΓΕΕΘΑ, τον Α/ΓΕΝ και τους βουλευτές της συμπολίτευσης Δημήτρη Μαρκόπουλο και Δημήτρη Καιρίδη, συνέβη το απρόοπτο. Όπως αφηγείται ο κ. Μαρκόπουλος, ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δρίτσας αντέδρασε στο πρόγραμμα, και χαρακτήρισε τους νεοδημοκράτες… «Κολομβιανούς». Και έγινε μέσα στην επιτροπή το έλα να δεις. Ο κ. Μαρκόπουλος του ζήτησε να ανακαλέσει, ο κ. Δρίτσας δεν ανακαλούσε, η ένταση ήταν μεγάλη και τότε ο κ. Μαρκόπουλος αποκάλεσε τους συριζαίους «Βενεζουελικούς και Τσαβικούς». Και πάλι έγινε ο χαμός. Για να μην κλιμακωθεί και άλλο η ένταση ο κ. Δρίτσας δικαιολογήθηκε: «Εννοούσα το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και όχι την Κολομβία, συνεχώς είστε Κολουμπιανοί», είπε και τα έκανε, όπως είπε ο κ. Μαρκόπουλος, χειρότερα! Στο σημείο αυτό παρενέβη με ψυχραιμία ο κ. Καιρίδης και συμβούλευσε τον κ. Δρίτσα όταν αναφέρεται σε πανεπιστήμια να μην λέει «Κολούμπια», αλλά «Χάρβαρντ» ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

***
Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα από την Βενεζουέλα

Μια επιστολή από την μακρινή Βενεζουέλα έλαβε πριν λίγες μέρες ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Δεν προερχόταν από τον Μαδούρο, αλλά την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα που εκπροσωπεί 2.500 ομογενείς μας που ζουν εκεί και έχουν θορυβηθεί από την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την Ελληνική Πρεσβεία στην Βενεζουέλα. Οι ομογενείς ζητούν ανάκληση της απόφασης του ΥΠΕΞ και επισημαίνουν στην επιστολή τους προς τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ ότι η ενέργεια αυτή τους εξέπληξε καθώς οι διαβεβαιώσεις που είχαν από το 2019 από τον Ν. Δένδια ήταν ότι θα υπήρχε κάθε δυνατή προσπάθεια συμπαράστασης στην Ελληνική Κοινότητα Βενεζουέλας με την ενίσχυση της εκεί πρεσβείας. Στην επιστολή τους αναφέρονται και στις δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουν, καθώς και στις προσπάθειες των τριών κύριων Ελληνικών Κοινοτήτων στη Βενεζουέλα για τη διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού, των ηθών, εθίμων και της γλώσσας. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ομογένεια αυξάνεται, καθώς πολλοί που εγκατέλειψαν τα προηγούμενα χρόνια τη Βενεζουέλα επιστρέφουν τώρα, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τις διπλωματικές τους αντιπροσωπείες, διαβλέποντας δυνατότητα συνεργασίας με τη Βενεζουέλα σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας. Ο κ. Κουτσούμπας κατέθεσε μάλιστα σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών.

***
Μόλις 25 ετών υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ

Υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές 2023 θα είναι ο γνωστός ηθοποιός Μάριος Αθανασίου και η δικηγόρος Μυρτώ Κοροβέση, η οποία είναι μόλις 25 ετών. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Η Μυρτώ είναι δικηγόρος και απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές και γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Διόνυσο.

***
Ο Τσίπρας και το «Παραμύθι με καφέ»

Στην καφετέρια «Παραμύθι με καφέ» στη Νέα Σμύρνη αναμένεται να μιλήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και έγινε χαμός στο ιντερνέτ με την ονομασία του καφέ. Σχολιάστηκε ευρέως (κυρίως από νεοδημοκράτες) στα social media, με ειρωνικό τρόπο. Την αρχή έκαναν ο βουλευτής της ΝΔ Χριστόφορος Μπουτσικάκης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, οι οποίοι ειρωνεύτηκαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή της συγκεκριμένης καφετέριας, υπαινισσόμενοι ότι θα δώσει ψευδείς προεκλογικές υποσχέσεις. Μετά από όσα έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι διοργανωτές αποφάσισαν να… αποσύρουν την ονομασία του καφέ στο οποίο θα μιλήσει ο Α. Τσίπρας και άφησαν μόνο τη διεύθυνση. Κάτι που επίσης δεν έμεινε ασχολίαστο από όσους είχαν ήδη προλάβει να δουν την προηγούμενη ανάρτηση.

***
Ο Κουτσούμπας και η Κούνεβα

Όπως πρώτοι από την στήλη αυτή είχατε ενημερωθεί η Κωνσταντίνα Κούνεβα πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει πολύ κοντά στο ΚΚΕ και το ερώτημα ήταν αν αυτή η προσέγγιση θα επισφραγιζόταν και με κάποια θέση στα ψηφοδέλτια του Κόμματος. Ανακοινώθηκε, λοιπόν, την Παρασκευή, μετά από συνάντηση της κυρίας Κούνεβα με τον Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στον Περισσό πώς η πρώην ευρωβουλευτής, στις προσεχείς εκλογές θα είναι τελικά υποψήφια με το ΚΚΕ. Εδώ που τα λέμε η συγκεκριμένη υποψηφιότητα έχει πολλά πλεονεκτήματα: γυναίκα, μετανάστρια, εργάτρια, συνδικαλίστρια και πρώην ΣΥΡΙΖΑ!

***
Τι γύρευε μια γαλλική φρεγάτα στην Αστυπάλαια;

Μια γαλλική φρεγάτα, η «Provence», ήρθε να ταράξει την ανοιξιάτικη γαλήνη της ακριτικής Αστυπάλαιας. Από την φρεγάτα αποβιβάστηκε στο μικρό μόλο του νησιού ο πλοίαρχος επικεφαλής τμήματος 14 ναυτών με σκοπό να αποδώσουν τιμές. Απέδωσαν φόρο τιμής στον ήρωα πλοίαρχο Hippolyte Bisson , ο οποίος τον Νοέμβριο του 1827 ως πλοίαρχος καταληφθέντος πειρατικού σκάφους με το οποίο προσορμίστηκε στον Κόλπο της Μαλτζάνας στο Σχοινούντα λόγω κακοκαιρίας, προτίμησε να βάλει φωτιά στην μπαρουταποθήκη οδηγώντας τον εαυτό του και 70 πειρατές στον θάνατο αντί να το παραδώσει στα χέρια τους. Οι Γάλλοι δεν ξεχνούν, τιμούν τους ήρωές τους.

***
Ποια είναι η Νεφέλη Μεγκ που έκανε δύσκολες ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό;

Η 25χρονη Νεφέλη Μεγκ (Nefeli Meg), απόφοιτη Νομικής. Έχει δική της σειρά Podcasts με τίτλο “Μπούκλα 99”. Είναι ουσιαστικά παραγωγός περιεχομένου (content creator). Κατάφερε και εξασφάλισε συνέντευξη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – λογικό θα πείτε, αφού έχει διείσδυση στους νέους ως influencer και σε αυτούς θέλει να απευθυνθεί ο κ. Μητσοτάκης – και ρώτησε πράγματα με την δική της οπτική -μάλλον κεντροδεξιά, φιλελεύθερη- που ίσως ουκ ολίγοι έμπειροι δημοσιογράφοι των mainstream media δεν θα ρωτούσαν τόσο απλά – παιδικά, όπως είπε η ίδια – αλλά διεισδυτικά. Τι ρώτησε;

Πιστεύετε, ρώτησε τον Πρωθυπουργό, ότι ο κ. (Κώστας) Καραμανλής αξίζει να παραμείνει στην πολιτική, ρώτησε και ξαναρώτησε. Επτά ερωτήσεις έκανε για τον πρώην υπουργό Μεταφορών σημειώνοντας ότι «εντάξει, δεν θα του στήσουμε και ανδριάντα όμως που παραιτήθηκε» όταν ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι θα τον βάλει στα ψηφοδέλτια. Ρώτησε επίσης γιατί είναι χάλια οι συγκοινωνίες, γιατί ο ηλεκτρικός είναι σαράβαλο, γιατί όταν έχουν απεργία στα Μέσα δεν υπάρχει προσωπικό ασφαλείας να πάω στη δουλειά μου ήταν μερικές από τις ερωτήσεις. Όπως και γιατί οι αστυνομικοί είναι βίαιοι με τους διαδηλωτές, γιατί δεν τιμωρούνται, γιατί δεν αξιολογούνται. Τα ίδια για την Πανεπιστημιακή αστυνομία, την φορολογία και την προκαταβολή φόρου που υποχρεώνονται να δώσουν οι επιχειρήσεις – εδώ μάλλον έβγαλε και είδηση ότι προεκλογικά θα ανακοινωθεί μάλλον νέα μείωση – για τους μετακλητούς στα υπουργεία, για την μη αξιοποίηση του Μητρώου στελεχών της ΝΔ. Όπως τον ρώτησε και γιατί δεν κάνει κυβέρνηση συνεργασίας, τη γνώμη του για την οικογενειοκρατία, γιατί θεωρεί τον εαυτό του μεταρρυθμιστή και για την ελευθερία του Τύπου.