Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει εισέλθει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Προς τις κάλπες οδεύει και η Τουρκία για μια, επίσης, σημαντική αναμέτρηση. Θα συνεχιστεί η κυριαρχία του Ερντογάν; Θα κάνει την ανατροπή η αντιπολίτευση; Το βέβαιο είναι ότι όποιες οι εξελίξεις στην Τουρκία μας αφορούν άμεσα. Επομένως είναι λογικό να απασχολούν και τις συζητήσεις των βουλευτών.

Όπως αποκαλύπτει ο «Βηματοδότης», μετά την αρχική βεβαιότητα της επανεκλογής Ερντογάν και την αμφισβήτησή της, εξαιτίας των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου, είναι ίσως η στιγμή για μια πιο ψύχραιμη πρόβλεψη για τις επερχόμενες τουρκικές εκλογές, με βάση την εκτίμηση των τελευταίων εξελίξεων.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καιρίδη, βουλευτή της ΝΔ, με βαθιά γνώση και αξιόπιστη πληροφόρηση για την τουρκική πραγματικότητα, ο Ερντογάν θα επανεκλεγεί. Μιλώντας σε ένα πηγαδάκι, μαζί με άλλους συναδέλφους του, όχι μόνον από τη ΝΔ, χθες στη Βουλή, εξηγούσε γιατί ο Ερντογάν, έστω και οριακά, θα τα καταφέρει, χάρη στον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού και των ΜΜΕ, το προσωπικό του χάρισμα με τους συντηρητικούς Τούρκους ψηφοφόρους και την πολιτική αδυναμία του Αλεβίτη Κιλιντσάρογλου.

Ωστόσο, η έως τώρα πρόβλεψη που υπάρχει είναι ότι η αντιπολίτευση θα κερδίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στον Ερντογάν, ο οποίος μπορεί να κυβερνά ερήμην της, χάρη στο αλά τούρκα προεδρικό σύστημα που εισήγαγε, αλλά και γιατί θα πάρει, εν τέλει, με το μέρος του την Ακσενέρ. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καιρίδης εξηγούσε ότι η επανεκλογή Ερντογάν θα βάλει τέλος στις όποιες ελπίδες υπήρχαν για τον εκδημοκρατισμό και τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας, ιδίως αν συνοδευτεί από εσωτερικές εντάσεις και καταστολή, και θα επιταχύνει τη μετατροπή της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση από στρατηγική σε συναλλακτική, ενός δηλαδή διαρκούς και γεμάτου τριβές «δούναι και λαβείν».