Η Suella Braverman, υπουργός εσωτερικών της Βρετανίας, αρνήθηκε ότι το Brexit ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στο λιμάνι του Ντόβερ, όπου επιβάτες περίμεναν στην ουρά έως και 14 ώρες για να ελεγχθούν τα διαβατήριά τους.

Μιλώντας στην εκπομπή Sophy Ridge του Sky News την Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι οι μετακινήσεις στα γαλλικά σύνορα ήταν «πολύ καλές» μετά το Brexit.

«Όχι, δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι αυτό ήταν μια αρνητική επίπτωση του Brexit. Είχαμε πολλά χρόνια τώρα μετά την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπήρξαν, στο σύνολό τους, πολύ καλές επιχειρήσεις και διαδικασίες στα σύνορα».

«Σε οξείες περιόδους όπου υπάρχει μεγάλη πίεση για τη διέλευση από τη Μάγχη, είτε πρόκειται για σήραγγα είτε για πορθμεία, τότε νομίζω ότι πάντα θα υπάρχουν καθυστερήσεις. Απλώς καλώ όλους να είναι λίγο υπομονετικοί, ενώ οι ακτοπλοϊκές εταιρείες εργάζονται για να ξεπεράσουν την καθυστέρηση».

Πριν από ένα χρόνο,  σε συνέντευξή του στον Observer, ο διευθύνων σύμβουλος του λιμανιού, Doug Bannister, είχε εκτιμήσει ότι το Brexit προκαλεί μεγαλύτερους χρόνους διεκπεραίωσης στα σύνορα.

Χαρακτηριστικά ο κ. Μπάνιστερ είχε πει: «Θα υπάρξουν βελτιώσεις που θα γίνουν. Οι άνθρωποι θα γίνουν πιο επιδέξιοι στην ανάγνωση των διαβατηρίων, θα γίνουν πιο επιδέξιοι στην κατάθεση εγγράφων και στον έλεγχο των εγγράφων. Αλλά βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό εμπορικό καθεστώς».

Αργότερα, μιλώντας στην εκπομπή Laura Kuenssberg στο BBC One, η Braverman αρνήθηκε ότι η κατάσταση στο Ντόβερ θα επαναληφθεί και κατηγόρησε τις «κακές καιρικές συνθήκες».

Συγκεκριμένα η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας είπε: «Ο καιρός ήταν κακός: Συμπάσχω πραγματικά με τις οικογένειες και τους μαθητές που προσπαθούν να πάνε στη Γαλλία για τις διακοπές του Πάσχα. Κανείς δεν θέλει να περιμένει ώρες τη νύχτα στο Ντόβερ μέσα σε ένα πούλμαν».

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό είναι κάτι που θα συμβαίνει σε κάθε σχολικές διακοπές, η Braverman απάντησε: «Καθόλου. Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα λειτουργούν πολύ ομαλά στα σύνορα … Έχουμε έναν ιδιαίτερο συνδυασμό παραγόντων που συνέβη αυτή τη στιγμή».

Εξήγησε ότι πρόκειται «τελικά για ένα θέμα που αφορά τις ακτοπλοϊκές εταιρείες», αλλά η κυβέρνηση συνομιλεί μαζί τους.

Η σκιώδης υπουργός εξισορρόπησης, Lisa Nandy, δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν η κυβέρνηση «άρχιζε να κάνει την πραγματική της δουλειά».

Επίσης, στο Sky News, είπε: «Αλλά η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και πολύ καιρό ότι έπρεπε να διασφαλίσει ότι υπήρχαν πόροι για την αντιμετώπιση των πρόσθετων ελέγχων γραφειοκρατίας.Το θέμα δεν είναι αν φύγαμε ή όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα είναι ότι φύγαμε με μια κυβέρνηση που έδωσε μεγάλες υποσχέσεις και για άλλη μια φορά δεν τις τήρησε. Και αισθάνομαι πραγματικά για τις οικογένειες που προσπαθούν να φύγουν για τις διακοπές του Πάσχα, για τους ανθρώπους που έχουν εμπλακεί σε αυτό το χάος, για τους ανθρώπους των οποίων τα προς το ζην απειλούνται. Δεν χρειαζόταν να γίνει έτσι. Και αν η κυβέρνηση έπαιρνε τα πάνω της, έμπαινε στο ψητό και άρχιζε να κάνει την πραγματική της δουλειά, όλα αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν».