Δεν καταλαγιάζει ο πόνος των γονιών για τον χαμό των παιδιών. Ούτε οι πολιτικοί ανταγωνισμοί για τη διάχυση των ευθυνών μπορούν να σβήσουν τα ανάμεικτα και διάχυτα συναισθήματα των πολιτών. Ο φόβος, η οργή, η λύπη, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια κυριαρχούν στο κοινωνικό σώμα και προπάντων στη νέα γενιά.

Τα Τέμπη θα μας θυμίζουν και θα συμβολίζουν τις ανεπάρκειες της Διοίκησης και τις επικίνδυνες αμέλειες του κράτους. Πρέπει γι’ αυτό άπλετο φως να πέσει στα κέντρα αποφάσεων και να αποδοθούν ευθύνες. Να κατανοήσουν οι κυβερνώντες ότι το κράτος δεν επιτρέπεται να ξυπνάει κατόπιν εορτής. Τα γεγονότα είναι αμείλικτα. Βασικές υποδομές της χώρας βρίσκονται στο κακό τους το χάλι και οι Διοικήσεις ταιριάζουν με παθητικούς και ανέμελους θεατές. Και όλες οι ευθύνες μετατίθενται στους υπηρεσιακούς παράγοντες και το ανθρώπινο λάθος. Και αυτοί που αποφασίζουν για τα έργα, τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών κάνουν πως δεν άκουσαν, δεν είδαν δεν καταλαβαίνουν, και σχεδόν καμαρώνουν, διότι παραιτήθηκαν από τα αξιώματα τους.

Αντί να σκύψουν το κεφάλι και να σιωπήσουν προκαλούν, όταν κουνούν το δάχτυλο και φωνάζουν (ντροπή) πως όλα έγιναν από ανθρώπινο λάθος. Αλήθεια ποιος φρόντισε για την επάρκεια του προσωπικού, την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και επόπτευε την υπεύθυνη εκτέλεση των καθηκόντων; Ποιος είχε καθήκον να συντηρεί και να διαφυλάσσει τις σιδηροδρομικές υποδομές για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού και των εμπορευμάτων; Ποιος επόπτευε την εκτέλεση των συμβάσεων; Άλλη δικαιολογία και αυτή να υποστηρίζουν ή να σχολιάζουν ότι, αφού οι κλέφτες καταστρέφουν καλωδιώσεις και άλλα αντικείμενα τι να κάνουμε εμείς!!! Ο κοινός νους λέει να φροντίσετε να διαφυλάξετε τη δημόσια περιουσία και την ασφαλή μετακίνηση επιβατών και προϊόντων. Αυτό είναι το πρωταρχικό καθήκον σας. Σταματήστε εσείς στον τριχοτομημένο ΟΣΕ να παίζετε με το «μπαλάκι» των ευθυνών. Σταματήστε το επικοινωνιακό «σόου» για τις συνεχείς αναβολές και παρατάσεις των συμβάσεων. Να αποδοθούν όπου υπάρχουν ευθύνες.

Το φως της δικαιοσύνης πρέπει να ρίξει φως στα επιτακτικά αυτά και άλλα ερωτήματα που λόγω ανεπάρκειας, βαριάς αμέλειας και παράβασης καθηκόντων των Διοικούντων μάς οδήγησαν στην τραγωδία. Το γαϊτανάκι των πολιτικών αντιπαραθέσεων για την εκτέλεση των συμβάσεων δεν μπορεί να σκεπάσει το βάρος της τραγωδίας. Η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι σε μεταβατικές περιόδους ανάμεσα στο «παλιό» και το «νέο», στις παλιές υποδομές και τις καινούριες, αν δεν υπάρξουν πρόνοιες τότε «γεννώνται τέρατα» και τραγωδίες όπως σήμερα στα Τέμπη. Καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία κατά παντός υπευθύνου και μάλιστα εναντίον των Διοικήσεων και της πολιτικής ηγεσίας που, επόπτευε το έργο τους, διότι αντικειμενικά έχουν ευθύνες συλλογικές και ατομικές για τα τραγικά γεγονότα. Το φως της δικαιοσύνης πρέπει να πέσει σε όλη την ιεραρχία, διότι αυτοί έπαιρναν τις αποφάσεις. Καλούμε τους αρμόδιους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να ρίξουν άπλετο φως παντού και να μην περιορισθούν στους υπηρεσιακούς παράγοντες. Για να καταλαγιάσει ο πόνος και η οργή των συγγενών και φίλων που έχασαν παιδιά. Για να καταλαγιάσει ο πόνος της νέας γενιάς που νιώθει ανασφάλεια και αβεβαιότητα για τη ζωή της.

Για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας προϋπόθεση βασική είναι η δικαιοσύνη να αποδώσει τις ευθύνες και να υπάρξουν ποινές παραδειγματικές. Σίγουρα η τραγωδία έχει αλλάξει το πολιτικό περιβάλλον, αλλά ίσως και τους πολιτικούς συσχετισμούς στην κάλπη. Το αποτύπωμά της θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την καθυστέρηση και την ανικανότητα του κράτους να δρα προληπτικά και υπεύθυνα. Η πολιτική διαχείριση αυτής της τραγωδίας έχει ήδη επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό. Όλα εξηγούνται με το βλέμμα στην κάλπη ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει. Η κοινωνία όμως και η νέα γενιά απαιτούν λύσεις και έργα για τις υποδομές της χώρας, που θα εμπνέουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους πολίτες. Τα Τέμπη θα μας θυμίζουν πάντα ότι το κράτος πρέπει να δρα προληπτικά και υπεύθυνα και να μην παρεμβαίνει κατόπιν εορτής. Η δικαιοσύνη ρίχνοντας άπλετο φως παντού, σε όλη την ιεραρχία, διοικητική και πολιτική, να αποδώσει τις ευθύνες εκεί που πρωταρχικά και αντικειμενικά ανήκουν.

Λουκάς Αποστολίδης, δικηγόρος, Πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής,Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Β3 Νότιος Τομέας.