Βολές εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα των υποκλοπών και του κράτους δικαίου εξαπολύθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας της ΕΕ, Βιέρα Γιούροβα, αναφέρθηκε γενικότερα στο κράτος δικαίου στην Ελλάδα, λέγοντας πως η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσδιορίζει σειρά μέτρων βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, αλλά παραμένουν να αντιμετωπιστούν αρκετές προκλήσεις, ειδικά ως προς την χρονική διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών. Η Επιτροπή συνέστησε στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανάγκη εμπλοκής της Δικαιοσύνης στον διορισμό δικαστικών, λαμβάνοντας υπόψιν τα ευρωπαϊκά κριτήρια.

Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Έχουμε ζητήσει διευκρινήσεις για το Predator από την ελληνική κυβέρνηση χωρίς να έχουμε πάρει απάντηση»

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ίδιας επιτροπής, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για θέματα Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβκσις, καταδίκασε τις παρακολουθήσεις και επισήμανε ότι η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών, ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι η Κομισιόν έχει απευθύνει αίτημα προς την Ελλάδα για διευκρινίσεις σχετικά με τις εξαγωγικές άδειες του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator σε Σουδάν και Μαδαγασκάρη ήδη από τις 14 Φεβρουαρίου χωρίς να έχει πάρει μέχρι στιγμής απάντηση.

«Τέτοιου είδους κατασκοπεία συμπολιτών και πολιτικών αντιπάλων ξεκάθαρα δε πρέπει να γίνεται. Τα κατασκοπευτικά λογισμικά θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για τις νόμιμες χρήσεις τους που δεν είναι άλλες από την επιβολή του νόμου και τη διαφύλαξη της ασφάλειας», είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ανδρουλάκης: «Το κράτος δικαίου είναι η πρώτη και κύρια προϋπόθεση για την ευημερία των πολιτών»

Τοποθετούμενος στη συνεδρίαση της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε πως θλίβεται για το γεγονός πως η τελευταία του παρέμβαση στην Ευρωβουλή αφορά το κράτος δικαίου στην Ελλάδα: «Με θλίβει επίσης η προκλητική στάση της κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που απέφυγε να συναντήσει την  επιτροπή ατομικών ελευθεριών, προσβάλλοντας πρώτα και πάνω απ’ όλα τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις ώστε οι παράνομες υποκλοπές, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης να αποτελέσουν σύντομα μια κακή ανάμνηση» τόνισε ο κύρος Ανδρουλάκης.

Εν συνεχεία, πρόσθεσε πως το κράτος δικαίου είναι η κύρια προϋπόθεση για την ευημερία των πολιτών ενώ αποχαιρέτησε τους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς παραιτείται για να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές, λέγοντας: «Αποχαιρετώντας σας, θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους, που συνεργαστήκαμε για μία Ένωση αλληλεγγύης και προοπτικής. Για μία δημοκρατική και αυτοδύναμη Ευρώπη, που βρίσκεται στην πρωτοπορία της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Έχουμε όλοι χρέος να αγωνιστούμε για την Ευρώπη των λαών ώστε να προσπεράσουμε κάθε εμπόδιο ισχυρών οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, που θέλουν την Ευρώπη αδύναμη και διαχειρίσιμη».

Εισηγήτρια PEGA: «Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα έχει υποβαθμιστεί σε δικαστική λασπομαχία μεταξύ των κομμάτων»

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της PEGA για τις υποκλοπές με κακόβουλα λογισμικά Σοφί Ιν΄τ Φελντ, ανέφερε πως στην Ελλάδα το Κράτος Δικαίου δυστυχώς έχει συρρικνωθεί σε δικαστική λασπομαχία μεταξύ πολιτικών κομμάτων. «Το Κράτος Δικαίου δεν έχει κόμμα. Όταν υποβαθμίζεται το Κράτος Δικαίου, την πληρώνουν όλοι οι πολίτες» πρόσθεσε.

Παπαδημούλης: «Η κ. Φον ντερ Λάιεν έχει πιεί το αμίλητο νερό εδώ και μήνες»

Έντονα επικριτικός προς την πρόεδρο της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, λέγοντας ότι «επί μήνες η κυρία Φον ντερ Λάιεν έχει πιει το «αμίλητο νερό» και δεν έχει κάνει ούτε μία δήλωση, ούτε μία ενέργεια για τις υποκλοπές και τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα», για να καταλήξει ότι «αυτή η μικροπολιτική υπονομεύει το κύρος της Κομισιόν και εκθέτει την κυρία Φον ντερ Λάιεν».