Ο Νίκος Παπανδρέου, γιος του Ανδρέα Παπανδρέου και αδερφός του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αναμένεται να είναι εκείνος που θα διαδεχθεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν ο τελευταίος ανακοινώσει και επίσημα την ειλημμένη απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του ευρωβουλευτή για να ηγηθεί το ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εθνικές εκλογές. 

Παραίτηση μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές

Οπως αναφέρει ο σημερινός ΒΗΜΑτοδότης, οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη έχουν ξεκαθαρίσει πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις προκηρυχθούν και επισήμως οι εκλογές. Για την παραίτησή του είχαν συζητηθεί και άλλες προτάσεις, όπως εκείνη του να προηγηθεί χρονικά με στόχο να αναχαιτίσει την υποχώρηση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις καθώς θα έδινε μήνυμα ανασύνταξης και αποκλειστικής απασχόλησης με την κρίσιμη εκλογική μάχη. Τελικά αυτή η πρόταση δεν προκρίθηκε καθώς εκτιμήθηκε ότι ήταν σημαντική για την προεκλογική εκστρατεία, η διατήρηση της ιδιότητας του ευρωβουλευτή.

Πρώτος επιλαχών ο Νίκος Παπανδρέου

Από τη στιγμή λοιπόν που ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παραιτηθεί, η μοναδική αυτή τη στιγμή έδρα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα πάει στον Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος στις ευρωεκλογές του 2019 είχε έρθει τρίτος σε σταυρούς προτίμησης, πίσω από τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την Εύα Καϊλή.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Καϊλή έχει διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ και την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, λόγω της εμπλοκής της στο Qatargate, δεν έχει όμως παραδώσει την έδρα της, συνεχίζοντας να φέρει το αξίωμα της ευρωβουλευτή. Εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε, ο τέταρτος σε σειρά προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  στις Ευρωοεκλογές του 2019 ήταν ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ενώ πέμπτος ο γνωστός παρουσιαστής δελτίων καιρού, Σάκης Αρναούτογλου.