Και το ερώτημα που ανακύπτει μετά τον καθορισμό της ημερομηνίας των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι: Θα γίνει τέλος πάντων αυτό το πολυσυζητημένο ντιμπέϊτ; Ποιοι είναι αυτοί που το επιδιώκουν και ποιοι όχι; Και ποιοι είναι αυτοί που θέτουν όρους για τη διεξαγωγή του; Συνήθως αυτοί που επιζητούν τηλεμαχία είναι όσοι έρχονται δεύτεροι στις δημοσκοπήσεις με τους πρώτους να μην το αντιμετωπίζουν και τόσο ευχάριστα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δια του Τσίπρα έχει ζητήσει πανειλημμένως τηλεμαχία, αλλά θέλει μια τηλεμαχία ανάμεσα σε αυτόν και στον κ. Μητσοτάκη. Τέτοια περίπτωση να συμβεί, την βλέπω μάλλον μη εφικτή, αλλά αν όλα τα κόμματα αποφασίσουν και θελήσουν να υπάρξει ντιμπέϊτ τότε θα γίνει με όλα τα κόμματα μαζί, με σύμφωνη γνώμη βεβαίως και του Πρωθυπουργού. Διαφορετικά θα πορευτούμε χωρίς ντιμπέϊτ. Τα επί μέρους ζητήματα θα αποφασιστούν από τους εκπροσώπους των κομμάτων. Δηλαδή (εάν τελικά αποφασιστεί να γίνει το ντιμπέιτ) πόσοι και ποιοι θα είναι οι δημοσιογράφοι, εάν ερωτήσεις θα υποβάλλουν μόνον οι λεγόμενοι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι, σε ποιες ενότητες θα δώσουν απαντήσεις, χρόνος απαντήσεως και ορισμένα άλλα. Με την προϋπόθεση να συμφωνήσουν τα κόμματα, κάτι όμως που δεν είναι και τόσο εύκολο.

***
Όταν η κάλπη δεν βγάλει κυβέρνηση

Από τη στιγμή που η κάλπη της 21ης Μαΐου δεν θα βγάλει κυβέρνηση, λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, θα ξεκινήσει πάραυτα η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Αυτό θα γίνει από το πρωί της επομένης των εκλογών, δηλαδή στις 22 Μαΐου. Όλη αυτή η διαδικασία, μέχρι και τη στιγμή που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, θα διαρκέσει 10 ημέρες, έως τις 31 Μαΐου. Βεβαίως θα ορκιστούν οι βουλευτές που θα εκλεγούν στην πρώτη κάλπη και αμέσως μετά θα θυροκολληθεί το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου. Θα είναι δηλαδή βουλευτές μόνον για μια μέρα, ας θυμηθούμε λίγο τον Βύρωνα Πολύδωρα

***
Τα F-35 στο τελευταίο ΚΥΣΕΑ πριν από τις εκλογές

Θα είναι σημαντική η τελευταία προ των εκλογών συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Και τούτο γιατί πέραν τη ανασκόπησης της κατάστασης με τα ελληνοτουρκικά, τώρα με την μηδενική πτητική δραστηριότητα των Τούρκων, θα συζητηθεί και η πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Μαθαίνω ότι θα υπάρχει ειδική ενημέρωση για το πού βρίσκεται η προμήθεια των F-35. Τα μαχητικά αυτά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, τώρα που έλαβαν το πράσινο φως από το Κογκρέσο, προγραμματίζονται να έρθουν στην χώρα μας στα μέσα του 2028. Αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των F-16 σε Viper. Επίσης, μαθαίνω ότι θα συζητηθεί και το θέμα της απόκτησης κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό. Εάν θα ληφθούν αποφάσεις; Κάπως δύσκολο μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.

***
Κάνε τον θυμό απόφαση αλλαγής

Με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον Πρωθυπουργό τα κόμματα πήραν θέσεις μάχης. Φάνηκε ότι το ΠαΣοΚ ήταν έτοιμο γιατί παρουσίασε την πρώτη ψηφιακή του καμπάνια στα social media.Με κεντρικό σύνθημα «Κάνε τον θυμό, απόφαση αλλαγής» και κύριους παραλήπτες τους νέους και τις αγωνίες τους για πολλές και καλές θέσεις εργασίας, αξιοκρατία, δικαιοσύνη και ασφάλεια. Η ψηφιακή καμπάνια του ΠαΣοΚ-Κινήματος Αλλαγής ανοίγει τη διαβούλευση με τους πολίτες μέσω της Ψηφιακής Κοινωνίας digitalsociety.gr όπου είναι αναρτημένο το πρόγραμμα του Κινήματος.

***
Δεν θέλουν να είναι υπηρεσιακοί υπουργοί

Τι θα γίνει όμως με τους υπουργούς που χειρίζονται τα εθνικά θέματα; Δηλαδή τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Υπήρξε η σκέψη να παραμείνουν στη θέση τους στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού γνωρίζουν τα θέματα. Οι σκέψεις όμως αυτές έγιναν όταν κλιμακωνόταν η τουρκική επιθετικότητα έναντι της χώρας μας, αλλά τώρα με την μηδενική πτητική δραστηριότητα των Τούρκων στο Αιγαίο, ο λόγος αυτός εξέλειπε; Εκείνο που μαθαίνω οι δύο υπουργοί δεν θέλουν να μείνουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αλλά υπάρχει και άλλος παράγοντας. Όταν ρώτησα τον ΣΥΡΙΖΑ εάν έχει αντίρρηση για τους δύο αυτούς υπουργούς, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι δεν έχουν καμία αντίρρηση για τον Νίκο Δένδια, αλλά έχουν αντιρρήσεις για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Πάντως ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν θέλει έτσι και αλλιώς να είναι υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας.

***
Και όμως δεν είπε κουβέντα

Χθες ήταν το τελευταίο από 50 συνολικά υπουργικά συμβούλια της κυβέρνησης της ΝΔ. Λίγο προτού αρχίσει το Υπουργικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ένα τηλεφώνημα. Τηλεφώνησε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Σερβία και της ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών, ώστε να το γνωρίζει πρώτη, προτού το μάθουν οι υπουργοί.. Πριν από τρεις ημέρες στις 25 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα για την εθνική επέτειο. Μαζί του ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν έγινε κουβέντα για εκλογές.

***
Πάλι στον Έβρο ο Πρωθυπουργός

Μαθαίνω ότι την Παρασκευή ότι ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί (και πάλι) στον Έβρο. Θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών για τον νέο φράκτη των 40 χιλιομέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει υποψηφιότητα και στην εκλογική περιφέρεια Έβρου.

***
Τι συμβαίνει με τα Marder;

Τα είδαμε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, με το εθνόσημο, με τα χρώματα καμουφλάζ του Στρατού Ξηράς, παρέλασαν μάλιστα σχεδόν στην πρώτη σειρά των μηχανοκίνητων. Πρόκειται για τα γερμανικά Marder, αυτά που ανταλλάξαμε με τα σοβιετικής κατασκευής BMP-1, που 20 από αυτά τα παραχωρήσαμε και ήδη πολεμούν στην Ουκρανία. Περιμένουμε όμως από τους Γερμανούς να μας δώσουν άλλα 20 Marder. Το γεγονός ότι ακόμα να τα παραλάβουμε σημαίνει ότι κάτι άλλαξε. Τι όμως; Οι Γερμανοί έδωσαν τα Marder στην Ουκρανία με την αιτιολογία ότι τώρα τα χρειάζονται, τώρα που αρχίζει η εαρινή επίθεση. Συμφώνησαν όμως με την Αθήνα τα άλλα 20 (που μας χρωστούν) θα μας τα παραδώσουν τον Ιούνιο και τότε θα τους παραδώσουμε και εμείς άλλα 20 BMP-1 για να τα στείλουν και αυτά στην Ουκρανία.

***
Αμοιβή 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό θα εισέπρατταν οι τρομοκράτες

Υπάρχει αρκετό παρασκήνιο σχετικά με τη σύλληψη των δύο τρομοκρατών που ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση . Πρώτα απ΄όλα από τις πρώτες πληροφορίες που οι αρχές άφησαν να διαρρεύσουν οι συλληφθέντες θα λάμβαναν 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό από τον εγκέφαλο της οργάνωσης στο Ιράν ο οποίος καταζητείται για δύο δολοφονίες. Δεύτερον: Οι δύο συλληφθέντες 27 και 29 ετών είναι πακιστανικής υπηκοότητας μάλλον ιρανικής καταγωγής. Τρίτον: Σχεδίαζαν, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, επίθεση σε εστιατόριο στου Ψυρρή εβραϊκό. Έλεγαν (ή νόμιζαν) ότι χρησιμοποιείται και σαν συναγωγή. Τρίτον: Πώς τους εντόπισαν; Οι πληροφορίες που υπάρχουν και έως τώρα δεν έχουν διαψευσθεί αναφέρουν ότι στα τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες της Μοσάντ ενημέρωσαν την ΕΥΠ για τον εγκέφαλο, μετά την επίθεση Παλαιστίνιων σε εβραϊκή συναγωγή που είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν 7 άνθρωποι (27 Ιανουάριου 2023). Στην ανακοίνωσή της ΕΛΑΣ αναφέρεται ότι οι τρομοκράτες » Αναζητούσαν έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους». Η σύλληψή τους έγινε τώρα επειδή υπήρχαν πληροφορίες ότι οι τρομοκράτες είχαν ήδη ετοιμάσει το χτύπημα και έψαχναν άλλους για το επόμενο.

***
Ο νεαρός που έσωσε ένα αγοράκι ετών 2,5

Δεν το πίστευε ο νεαρός (και πώς να το πιστέψει) όταν του τηλεφώνησαν και του είπαν ότι θέλει να τον συναντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι ο 22χρονος Διονύσης ο οποίος τον Φεβρουάριο είχε ορμήσει σε φλεγόμενο ημιυπόγειο στη Λαμία και είχε σώσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ένα αγοράκι μόλις μόλις 1,5 έτους. Σε ένα ρεπορτάζ του LamiaReport, ο πρωθυπουργός είχε διαβάσει τότε για την πράξη αυτοθυσίας του 22χρονου και ερχόμενος στη Λαμία ζήτησε να τον δει από κοντά για να τον συγχαρεί