Το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε επίσημα ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει στη χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Οι νομοθέτες στο Ρίκσταγκ, το σουδικό κοινοβούλιο των 349 εδρών ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία – 296 υπέρ και 37 κατά – υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με 43 μέλη να απουσιάζουν.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ «είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαφυλαχθεί η ασφάλεια της Σουηδίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ κατά τη διάρκεια της σχεδόν επτάωρης συζήτησης.

Συγκεκριμένα, έλανε λόγο για «ιστορικό γεγονός» και «μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις πολιτικής ασφάλειας που έγιναν ποτέ για τη χώρα μας».

Η Σουηδία και η γειτονική της Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022,  μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η διαδικασία ανακόπηκε από την Τουρκία, η οποία μαζί με την Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τις προσχωρήσεις. Ειδικότερα, η Σουηδία αντιμετώπισε αντιρρήσεις από την Τουρκία, η οποία λέει ότι η Στοκχόλμη φιλοξενεί μέλη αυτών που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές ομάδες – μια κατηγορία που η Σουηδία αρνείται.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει με την επικύρωση της αίτησης της Φινλανδίας, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη της χώρας στη συμμαχία πριν από τη Σουηδία. Ο Ερντογάν είπε ότι η Σουηδία πρέπει ακόμη να επιλύσει τις τουρκικές ανησυχίες που καθυστέρησαν τη δράση για την κοινή αίτηση.