Την πρώτη μόνιμη στρατιωτική φρουρά τους στην Πολωνία εγκαινίασαν σήμερα οι ΗΠΑ, κάτι που, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Βαρσοβία, είναι μια ένδειξη της ενότητας του ΝΑΤΟ «απέναντι στη ρωσική επίθεση».

«Αυτό δείχνει πως είμαστε εδώ για να μείνουμε. Αυτό δείχνει σε όλο τον κόσμο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες στην Πολωνία και στο ΝΑΤΟ. Είμαστε ενωμένοι απέναντι στη ρωσική επίθεση», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Πολωνία Μαρκ Μπρζεζίνσκι στη διάρκεια επίσημης τελετής.

Η φρουρά, η όγδοη στην Ευρώπη, θα επιφορτιστεί με τον συντονισμό της υποστήριξης των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην Πολωνία και σε όλη την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Δημιουργήθηκε με βάση την απόφαση του Αμερικανού προέδρου το 2022 και θα λειτουργήσει ως αρχηγείο του Πέμπτου Σώματος του αμερικανικού στρατού.

Τουλάχιστον 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν τώρα στην Πολωνία, χώρα από την οποία διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού υλικού που προορίζεται για την Ουκρανία.

«Εκτιμούμε πολύ την μόνιμη παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μας. Το εκτιμούμε ιδιαίτερα στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, με τη Ρωσία που εισέβαλε στην Ουκρανία και προσπαθεί να ανασυστήσει την αυτοκρατορία της», δήλωσε από την πλευρά του ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ.

«Η διοίκηση του Πέμπτου Σώματος του αμερικανικού στρατού είναι ήδη επιχειρησιακή — άρα είναι από την Πολωνία που διοικούνται οι χερσαίες αμερικανικές δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», είπε ακόμη ο Πολωνός υπουργός, υπογραμμίζοντας πως η φρουρά είναι «σημαντική για την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά και για την ασφάλεια του συνόλου της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ».