Πότε, τελικά, θα γίνουν οι εκλογές;  Τις τελευταίες ημέρες μετά και την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των δημοσκοπήσεων τα σενάρια για την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες, έστω και δειλά, αναθερμαίνονται. Βοηθά στο γεγονός αυτό και η μόνη βεβαιότητα που υπάρχει στο μέτωπο αυτό. Το ότι ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να μην αποκαλύπτει τις προθέσεις του για την ημερομηνία των εκλογών.

Μετά την τραγωδία των Τεμπών και την ανατίναξη του σχεδιασμού για εκλογές στις 9 Απριλίου εμφανίστηκε, ως το επικρατέστερο σενάριο η διενέργεια εκλογών στις 2Ι Μαΐου.  Αυτή είναι η ημερομηνία προς την οποία δείχνουν οι περισσότεροι βουλευτές, τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Με βάση το σενάριο αυτό οι εκλογές θα προκηρυχθούν αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά στις 23 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση, στην περίπτωση αυτή η χώρα, στις 25 Απριλίου θα έχει εισέλθει και επισήμως στην προεκλογική περίοδο.  Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν στις 2 Ιουλίου.

Υπάρχουν υποσημειώσεις σε αυτό, το κυρίαρχο σενάριο; Η κυβέρνηση μετά την τραγωδία των Τεμπών έχει χάσει πολιτικό κεφάλαιο, κρίσιμο για το στόχο της αυτοδυναμίας. Και στην παρούσα φάση κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Θα αποφέρει καρπούς η κυβερνητική προσπάθεια ανασύνταξης; Θα ανακτήσει η κυβέρνηση τις απώλειες που εμφανίζει;  Αν όχι, ο στόχος της αυτοδυναμίας, τίθεται εν αμφιβόλω και προκύπτει ένα ακόμη ερώτημα-πονοκέφαλος. Τι θα συμβεί αν οι κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής δεν βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ; Θα επιδιωχθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας ή μήπως η λύση είναι οι ..τρίτες κάλπες. Στην περίπτωση αυτή η εκλογική αυλαία θα πέσει τον Αύγουστο.

Όλη αυτή η φημολογία έχει οδηγήσει, όπως σημειώνει ο Βηματοδότης, σε κάποια «τραβηγμένα» σενάρια που φέρουν την κυβέρνηση να εξαντλεί την τετραετία και τις πρώτες κάλπες να στήνονται στις αρχές του Ιουλίου.  Πόσες πιθανότητες έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Συνταγματικά το ανώτατο όριο για τη διεξαγωγή εκλογών είναι η Κυριακή 6 Αυγούστου.  Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό κώλυμα. Ο μόνος αντίπαλος είναι τα μπάνια του λαού. Όπως αναφέρει ο Βηματοδότης, «στην προεκλογική περίοδο μπαίνει μαχαίρι στις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων. Και αυτή η κίνηση θα προκαλούσε αναταράξεις που καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε να υποστεί».

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα. ‘Όλη αυτή η «κολοκυθιά» με την ημερομηνία των  εκλογών, δεν συνάδει με τη θεσμική εικόνα του Πρωθυπουργού. Δεν γίνεται, όπως λέγεται, να δίνεται η εντύπωση ότι η ημερομηνία των εκλογών εξαρτάται από το πότε θα ανακάμψει η εικόνα της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις. Υπάρχει και κάτι ακόμα. Τα γεγονότα. Οποιαδήποτε επίδειξη προβληματικών ανακλαστικών σε οποιοδήποτε έκτακτο γεγονός, (για παράδειγμα φωτιές) θα κάνει την εξίσωση των εκλογών δυσεπίλυτη.

Θα αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση τον χρόνο να τρέξει στην περίπτωση που δεν φέρει αποτελέσματα η προσπάθεια κάλυψης του χαμένου εδάφους;   

Την απάντηση δίνει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. «Το αποκλείω. Γιατί αν τα πράγματα σήμερα είναι δύσκολα τίποτα δεν αποκλείει να γίνουν δυσκολότερα».