Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος φέτος θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και στη Λάρισα, την Πάτρα, τα Χανιά και το Ηράκλειο όπως ανακοινώθηκε στην συνέντευξη Τύπου της Τρίτης 14 Μαρτίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Με 51 μεγάλου μήκους, έξι μεσαίου και 12 μικρού μήκους ταινίες, το 23ο φεστιβάλ Γαλλοφωνίας μοιράζεται σε επτά ενότητες δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία επί εννέα μέρες να ανακαλύψει ταινίες σε αβάν πρεμιέρα, αποκλειστικές προβολές, συναντήσεις με συντελεστές και παράλληλες δράσεις.

Η αυλαία του φεστιβάλ θα σηκωθεί με την ταινία «Mon crime» του Φρανσουά Οζόν (Τρίτη 21 Μαρτίου, 20:00, Θέατρο Παλλάς) και θα πέσει με την τελευταία εκδοχή των «Τριών Σωματοφυλάκων» σε σκηνοθεσία Μαρτίν Μπουρντουλόν (Τετάρτη 29 Μαρτίου, 20:00, Κινηματογράφος Δαναός).

«Το Φεστιβάλ είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει ότι το σινεμά, μια λαϊκή και δημοκρατική τέχνη, είναι πάντα παρών όταν το χρειάζεσαι, έτοιμο να σε παρηγορήσει, να σου ανοίξει νέους ορίζοντες, να σου προσφέρει την απόλαυση της ψυχαγωγίας και να τονώσει την περιέργεια και τον προβληματισμό» όπως αναφέρουν ο πρόεδρος του Φεστιβάλ και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Nικολά Εϊμπαλίν και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ακόλουθος οπτικοακουστικών μέσων Θοδωρής Κουτσαύτης.

Οι 10 ταινίες που παρουσιάζονται στο διαγωνιστικό τμήμα είναι οι κάτωθι

La Syndicaliste | Εύκολος Στόχος — Ζαν Πολ Σαλομέ με τους Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ιβάν Αταλ

L’Innocent | Τα Πάνω Κάτω — Λουί Γκαρέλ με τους Ροσντί Ζεμ, Λ. Γκαρέλ

Kompromat | Ένοχο Υλικό — Ζερόμ Σαλ με τους Ζιλ Λελούς, Τζοάνα Κούλιγκ

Les Miens | Οι Δικοί μου — Ροσντί Ζεμ με τους Σαμί Μπουαιλά, Ρ. Ζεμ

Saint Omer | Σεντ Ομέρ — Aλίς Ντιόπ με τους Kαβίγ Καγκάμ, Γκουσλαγκί Καζάμ

Novembre | Νοέμβρης — Σεντρίκ Χιμενέζ με τους Ζαν Ντεζαρντέν, Αναίς Ντεμουστιέρ

Les Enfants des autres | Τα Παιδιά των Άλλων — Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι με τους Βιρζινί Εφιρά, Ροσντί Ζεμ

L’Origine du mal | Η Ρίζα του Κακού — Σεμπαστιάν Μαρνιέμε τους Λορ Καλαμί, Ντορια Τιγιέρ

Chronique d’une liaison passagère | Το Χρονικό Ενός Εφήμερου Έρωτα – Εμανουέλ Μουρέ με τους Σαντρίν Κιμπερλέν, Βενσάν Μακάιν

Petite fleur | Μικρό Λουλούδι — Σαντιάγο Μίτρε με τους Ντανιέλ Εντλέρ, Βιμαλά Πονς

Πολλοί από τους συντελεστές των ταινιών θα δώσουν το παρόν κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, ανάμεσά τους οι σκηνοθέτες Σεντρίκ Χιμενέζ και Ζαν Πολ Σαλομέ και η ηθοποιός Ολιβιά Κοτέ.

Η φετινή κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ απαρτίζεται από τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Γιάννη Οικονομίδη ο οποίος θα είναι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής και τους Κάτια Γκουλιώνη (ηθοποιός), Φοίβο Δεληβοριά (μουσικός, ηθοποιός), Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους (ηθοποιός) και Φώτη Σεργουλόπουλο (παρουσιαστής, ηθοποιός).

Θα παιχτούν επίσης ταινίες σε ειδικές προβολές, ενώ το Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αναδεικνύει 17 ταινίες που δεν έχουν βρει ακόμα ελληνική διανομή. Η σημαντική συμμετοχή των γαλλόφωνων πρεσβειών οδήγησε στη δημιουργία ξεχωριστής ενότητας στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, το Πανόραμα των Γαλλόφωνων Πρεσβειών, με συμμετοχές από το Βέλγιο, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, την Τσεχία, την Ρουμανία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η θεματική ενότητα με τίτλο Φύλο και Σινεμά παρουσιάζει μέσα από 8 ταινίες μια επισκοπηση της εξελισσόμενης αναπαράστασης του φάσματος του φύλου στη γαλλόφωνη μεγάλη οθόνη, από το 1933 ως το 2023.

Η Λευκή Κάρτα δίνεται φέτος στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Brive – Rencontres Internationales du moyen métrage, που γιορτάζει τα 20 του χρόνια. Αυτό το μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ προωθεί τη κινηματογραφική φόρμα της μεσαίου μήκους που αναδεικνύει περισσότερο από κάθε άλλη το ταλέντο των δημιουργών, και μοιράζεται μαζί μας 6 ταινίες από πρόσφατες διοργανώσεις του.

Δύο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, ένα κινηματογραφικό εργαστήρι και ένα ειδικό πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους για σινεφίλ 6+ απαρτίζουν τις Νεανικές προβολές και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί ολόκληρη η μαρτυρία ντοκουμέντο της Simone Veil για την εμπειρία της στα στρατόπεδα εξόντωσης του Άουσβιτς, στο πλαίσιο μιας ειδικής εγκατάστασης, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.